Nový Samaria Jazz Festival !!!

Nový Samaria Jazz Festival !!!
Záhrada Mozi club © Patrick Španko

27. a 28.7.2018, klub Mozi, Šamorín   01.08.2018

Keď sa chce – tak sa dá! Aj takto by sme krátko mohli charakterizovať vznik nového jazzového festivalu. Konkrétne v Šamoríne, kde sa mesto Šamorín dohodlo s dramaturgom Igorom Vidom, známeho z koncertov v Dunajskej Strede či festivale Are you free? a klubom Mozi – a festival bol na svete! Jeho prvý ročník sa konal koncom mesiaca júl v príjemnom prostredí záhrady klubu. Dve a druhý deň tri skupiny na večer rozohrali nielen príjemné prostredie, atmosféru, ale najmä tradíciu, že sa na Samaria Jazz Festivale stretneme aj na budúci rok.

Otvorenie pripadlo formácii, ktorá na festival prišla až z východu našej republiky. AMC Trio z Prešova, tentoraz v zostave Unit, čo znamená sexteto hudobníkov, hrajúce pôvodnú melodickú jazzovú hudbu s prvkami slovenského folklóru i už aj rocku. Staršie skladby sa miešali s úplne novými, ale podstata zostala – uduševnený výkon pri neustálom hľadaní svojej vlastnej exportnej identity! Paráda!

AMC Trio Unit © Patrick ŠpankoAMC Trio Unit © Patrick Španko
AMC Trio Unit © Patrick ŠpankoAMC Trio Unit © Patrick Španko
AMC Trio Unit © Patrick ŠpankoAMC Trio Unit © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Vrcholom fúzie moderného jazzu, folklóru Karpatskej kotliny s balkánskymi rytmami i náladami nám predviedol špičkový Borbély – Dresch Quartet z Maďarska, pričom virtuózni a špičkoví dychári Mihály Borbély i Mihály Dresch sú majstrami nielen doma v Maďarsku, ale i v Európe.

Mihály Borbély © Patrick ŠpankoMihály Borbély © Patrick Španko
Borbély - Dresch Quartet © Patrick ŠpankoBorbély - Dresch Quartet © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko
Mihály Dresch © Patrick ŠpankoMihály Dresch © Patrick Španko



Cenu Objav festivalu Nové tváre slovenského jazzu 2017 získal klavirista Attila Farkas, ktorý so svojím triom navodil veľmi príjemnú náladu druhého festivalového dňa. Attila patrí k najnadanejším predstaviteľom mladej generácie a štandardy v jeho podaní vhodne naladili plnú záhradu návštevníkov.

Attila Farkas © Patrick ŠpankoAttila Farkas © Patrick Španko
Attila Farkas Trio © Patrick ŠpankoAttila Farkas Trio © Patrick Španko



Vokálny jazz mal svoje zastúpenie v podaní speváckeho tria Vintage Dolls z Maďarska, s programom tanečnej hudby 30. a 40. rokov. Dobové oblečenie, účesy i inšpirácie hudbou Andrews Sisters a Boswell Sisters sa publiku páčili. Vintage Dolls sa osamostatnili, keď ukončili spoluprácu s maďarským klaviristom Petrom Sárikom. Výborné vystúpenie na odľahčenie atmosféry!

Rytmická časť kapely © Patrick ŠpankoRytmická časť kapely © Patrick Španko
Vintage Dolls © Patrick ŠpankoVintage Dolls © Patrick Španko



Záver festivalu, ktorý nebol v zafajčenom klube, ale v príjemnom a zdravom prestredí záhrady klubu Mozi, patril oklieštenej zostave skupiny Grand Buffet. Bez trubkára iba klávesy, sample a bicie nástroje, dávali vyniknúť funku, soulu a groovom. Chilloutová nálada sa zahrýzala do noci, ale žiaľ nehrýzla.

Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných financií Fondu na podporu umenia.
Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných financií Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Grand Buffet © Patrick ŠpankoGrand Buffet © Patrick Španko
Peter Lipa Jr. a Michal Fedor © Patrick ŠpankoPeter Lipa Jr. a Michal Fedor © Patrick Španko