Odišla legenda slovenskej hudobnej kultúry ... !!!

Odišla legenda slovenskej hudobnej kultúry ... !!!
Pavol Zelenay © Patrick Španko

  08.07.2024

Dnes 8. júla 2024 vo veku 96 rokov odišla jedna z kľúčových osobností našej populárnej hudby - hudobný skladateľ, organizátor hudobného života, spoluzakladateľ Bratislavskej lýry, hudobný dramaturg a publicista Pavol Zelenay (* 15. apríl 1928, Zohor - 8. júl 2024, Bratislava). V rokoch 1967 - 1984 bol vedúcim Redakcie populárnej hudby Československého rozhlasu v Bratislave. Pavol Zelenay bol chodiacou encyklopédiou slovenskej populárnej hudby, legendárna osobnosť slovenskej hudobnej kultúry a patril k najväčším odborníkom na oblasť domácej populárnej hudby. Svoje vedomosti dlhoročne odovzdával aj novej generácii slovenských poslucháčov a hudobníkov.

 

V rôznych kapelách hrával na husle, klavíri, akordeóne, klarinete, saxofóne, gitare, zobcovej flaute, perkusie. Skomponoval stovky inštrumentálnych a vokálnych skladieb. Písal scénickú a filmovú hudbu. Jeho piesne spievali Viera Palátová, František Krištof Veselý, Bea Littmannová, Melánia Olláryová, Gabriela Hermélyová, Jozef Krištof, Zuzka Lonská, Zdeněk Kratochvíl, Karol Duchoň, Jana Kocianová, Eva Kostolányiová, Elena Martincová, Beáta Dubasová ako aj iní. Počas štúdia na gymnáziu vystupoval v dychovej kapele, neskôr v školskej skupine Tiger Jazz Band [5]. Potom hral aj v ďalších študentských skupinách: Luňáci, Night Club. Začal sa venovať aranžovaiu a skladaniu skladieb. Neskôr popri štúdiu na vysokej škole začal študovať hru na klarinete na Hudobnom ústave hlavného mesta Bratislavy u profesora Miloša Pongráca. Štúdium klarinetu ukončil v roku 1948. V roku 1949 bol spoluzakladateľom vysokoškolského bigbandu Vysokoškolského tanečného orchestra. Začal spolupracovať so swingovou kapelou Kolektív, s Orchestrom Jána Siváčka a Dixielandom Siloša Pohanku.

Pavol Zelenay a Matúš Jakabčic © Patrick ŠpankoPavol Zelenay a Matúš Jakabčic © Patrick Španko
... s rozhlasovými kolegami © Patrick Španko... s rozhlasovými kolegami © Patrick Španko

V roku 1950 nahral prvú skladbu v Slovenskom rozhlase. V roku 1952 mu vyšla na albume prvá nahrávka skladby - Poď so mnou tancovať (foxtrot) interpretovala speváčka Viera Prokešová, text piesne napísala Viera Palátová. Medzi rokmi 1958 – 1967 pôsobil v Tatra kabarete ako hudobník, aranžér a skladateľ. Potom vystupoval s Orchestrom Juraja Berczellera. Od roku 1967-1984 pracoval ako vedúci Redakcie malých hudobných žánrov (neskôr ju Pavol Zelenay premenoval na Redakciu populárnej hudby) v Československom rozhlase v Bratislave. V roku 1984 bol z politických dôvodov zosadený z funkcie, naďalej pôsobil v Redakcii populárnej hudby ako redaktor. Mladým hudobníkom umožňoval prezentáciu a nahrávanie v rozhlase. V roku 1990 odišiel do dôchodku, ale stále spolupracoval so Slovenským rozhlasom. V rokoch 1993 – 2003 sa spoluautorsky podieľal na cykle relácií Pesničky z pamätníka v Slovenskom rozhlase. Relácia mapuje históriu slovenskej populárnej hudby.

V 60. rokoch spolu s Jánom Siváčkom chceli slovenských autorov piesní podporiť v ich tvorbe. V zahraniči boli úspešné autorské súťaže Eurosong Contest, súťaž v San Reme - Festival di Sanremo, v Sopotoch - Sopot Festival. Podali žiadosť na Zväz skladateľov, ktorého boli členmi a po súhlase zorganizovali v roku 1966 súťaž Medzinárodný festival tanečnej piesne Bratislavská lýra.

Česť jeho pamiatke!

Pavol Zelenay a Zuzana Lonská © Patrick ŠpankoPavol Zelenay a Zuzana Lonská © Patrick Španko
Pavol Zelenay © Patrick ŠpankoPavol Zelenay © Patrick Španko