Peter Dobai – Nikolaj Nikitin: Saxophone Connection !!!

Peter Dobai – Nikolaj Nikitin: Saxophone Connection !!!
Dobai - Nikitin © Patrick Španko

9.1.2020, Klub pod lampou, BA   14.01.2020

Nikolaj Nikitin patrí už niekoľko rokov medzi stálice slovenskej jazzovej scény! Je aktívny, neustále prichádza s novými projektmi a obsadením kapiel. Súčasne sa dokáže obklopiť skvelými hudobníkmi - domácimi, ale i zahraničnými. A aj preto som prijal pozvanie na jeho koncert, ktorý sa konal vo štvrtok 9. januára 2020 v relatívne novom bratislavskom hudobnom klube na Palisádoch, v Klube pod lampou.

Oslovil ma už názov koncertu: Peter Dobai / Nikolaj Nikitin – Saxophone Connection (Peter Dobai – tenor saxofón, Nikolaj Nikitin – tenor saxofón, Ľuboš Šrámek – klávesy, Matej Štubniak – kontrabas a Marián Ševčík – bicie nástroje). Peter Dobai, pred koncertom bol predstavený, ako prekvapenie z Írska. Možno pre mnohých menej známe meno, avšak na koncerte o to príjemnejšie prekvapenie. Saxofonista žijúci v írskom Dubline, ktorý dlhodobo spolupracuje s Nikolajom a pred časom odohrali menšie turné na Slovensku. Na bratislavskom konzervatóriu vyštudoval hoboj, i keď jeho snom bol vždy saxofón a jazz. Avšak, ako sám spomínal, na prijímačkách mal veľkú konkurenciu - Mila Suchomela. Zhodou náhod sa stali veľkými kamarátmi, keďže spolu zdieľali jednu izbu na internáte. Okrem priateľa v Milovi Suchomelovi získal aj učiteľa hry na saxofóne. Približne 10 rokov Peter Dobai žije v Dubline, kde okrem hrania aj učí na súkromnej hudobnej akadémii.

Nikolaj Nikitin © Patrick ŠpankoNikolaj Nikitin © Patrick Španko
Peter Dobai © Patrick ŠpankoPeter Dobai © Patrick Španko

Naspäť ku koncertu. Už pred jeho začiatkom ma oslovil Klub pod lampou svojim technickým vybavením, aparatúrou, vyvýšeným pódiom a osvetlením. Nie je veľa hudobných klubov v Bratislave, no s týmto zázemím a vybavením sa stáva veľmi obľúbeným pre interpretov, ako aj pre návštevníkov. Nehovoriac o veľmi dobrej akustike samotného klubu a dobrej ponuke baru.

Dobai-Nikitin Quintet © Patrick ŠpankoDobai-Nikitin Quintet © Patrick Španko
Marián Ševčík © Patrick ŠpankoMarián Ševčík © Patrick Španko

Celý koncert konferoval Nikolaj Nikitin - hneď od začiatku s ľahkosťou a zábavne, čím publikum dostal do dobrej nálady. Poslucháči miestami reagovali interaktívne a koncert si užívali. Playlist koncertu pozostával hlavne z vlastných kompozícii. Odzneli skladby Ľuboša Šrámka, Petra Dobaia a Nikolaja Nikitina. Tento výber ma oslovil a oceňujem ho! Na začiatku som sa možno trochu obával kombinácie dvoch tenor saxofónov, ale výrazný rozdiel v interpretácii oboch saxofonistov moje obavy úplne rozbili. Peter Dobai okrem technickej zdatnosti predviedol pestrú farebnú tónovú škálu výrazov. Nikolaj zase pri zamatovejšom tóne predviedol svoje technické majstrovstvo pri obrovskom dynamickom rozsahu. Skladieb Ľuboša Šrámka odznelo najviac. Predstavil aj veľmi peknú pomalú skladbu Rosťa - spomienku na nedávno zosnulého tenor saxofonistu Rostislavau Fraša. Nikolaj pred touto skladbou uviedol, že spolu s  Ľubošom Šrámkom a aj s Rosťom Frašom častokrát hrali, boli aj dobrými priateľmi. Vo veľmi peknej skladbe sa brilantnými sólami predviedli všetci členovia kapely. Výrazne sa svojim sólom v tejto skladbe zaskvel mladý kontrabasista Matej Štubniak, mimochodom študent informatiky. Matej Štubniak, po starom otcovi nositeľ známeho priezviska na slovenskej jazzovej scéne.

Matej Štubniak © Patrick ŠpankoMatej Štubniak © Patrick Španko
Dobai - Nikitin © Patrick ŠpankoDobai - Nikitin © Patrick Španko
Ľuboš Šrámek © Patrick ŠpankoĽuboš Šrámek © Patrick Španko
Dobai-Nikitin Quintet © Patrick ŠpankoDobai-Nikitin Quintet © Patrick Španko

Najviac ma oslovila nádherná skladba Behind The Window od Nikolaja Nikitina. Excelentná predohra pre dva saxofóny vo voľnom tempe. Možno autor so mnou nebude súhlasiť, ale v melódii som cítil silné fragmenty z folklóru, priam až cigánsky plač. Predohra bola súčasne aj záverom skladby. Pre mňa veľmi silný zážitok. Koncert zakončili skladbou Ana Maria od Wayne Shortera. V tejto skladbe musím vyzdvihnúť rytmickú dvojčlennú sekciu. Od úvodu sklady na seba veľmi zodpovedne a bravúrne prevzal úlohu už spomínaný, inak skromný mladík, Matej Štubniak, ktorého skvele podporoval za bicími Marián Ševčík. Matej absolútne presvedčivým spôsobom určoval dynamiku, charakter a atmosféru skladby. Medzi staršími, ostrieľanými muzikantmi pôsobil veľmi zrelým dojmom. Tu musím spomenúť, že okrem Maťa Štubniaka, všetci členovia kapely pôsobia aj ako hudobní pedagógovia na rôznych renomovaných školách. Od spomínaného Írska, aj v Českej republike a u nás na Slovensku. Avšak na prekvapenie nás všetkých z ohlásenej poslednej skladby Ana Maria, kapela plynule bez prestávky prešla do ďalšej skladby, čím nálada a celý koncert gradoval. Jej názov bol Bolero od Nikolaja Nikitina.

Peter © Patrick ŠpankoPeter © Patrick Španko
Nikolaj © Patrick ŠpankoNikolaj © Patrick Španko

Ako som už spomenul, veľmi pozitívne vnímam a vyzdvihujem, že dramaturgia koncertu bola okrem jednej skladby postavená na vlastných kompozíciách. Ide o veľmi vzácny fakt na našej klubovej jazzovej scéne! Aj napriek tomu, že sa koncert uskutočnil vo štvrtok večer, musím skonštatovať, že klub bol plný a publikum, rovnako ako ja, si užívalo. Zažili sme spolu príjemný večer plný kvalitnej hudby!

Ľuboš © Patrick ŠpankoĽuboš © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko