Samaria Jazz Festival 2019 - 1.deň !!!

Samaria Jazz Festival 2019 - 1.deň !!!
Logo

26.7.2019, Mozi klub, Šamorín   30.07.2019

Vlani začínali, tento rok už pokračujú v započatej tradícii nového jazzového festivalu! Kde? V Šamoríne, kde sa mesto Šamorín dohodlo s dramaturgom Igorom Vidom, známeho z organizovania jazzových koncertov v Dunajskej Strede či festivalu Are you free? a klubom Mozi – a festival je na svete! Jeho prvý ročník sa konal koncom mesiaca júl v príjemnom prostredí záhrady klubu. A tento overený koncept sa zopakoval aj tento rok s tým, že teraz už hrali po tri kapely každý deň. Počasie bolo priaznivé jazzovej kultúre v Šamoríne, príjemné prostredie z vlani bolo ešte príjemnejšie, bola skvelá atmosféra. Mňa osobne hrial pri srdci príjemný pocit, že sa na Samaria Jazz Festivale stretneme aj o rok!

Tohtoročný Samaria Jazz Festival otvorila klezmerová domáca formácia Samaria Klezmer Kapelye, ktorá vznikla iba prednedávnom a ktorá pripravila prítomné publikum na ďalšie kapely a navodila atmosféru. Hoci som sa miestami cítil ako na svadbe, bolo to príjemné.

Igor Vida © Patrick ŠpankoIgor Vida © Patrick Španko
Samaria Klezmer Kapelye © Patrick ŠpankoSamaria Klezmer Kapelye © Patrick Španko

Druhou skupinou prvého dňa bolo kvarteto mladého slovenského skladateľa a klaviristu Zsolt Farkasa. Študoval napríklad u Ellisa Marsalisa a teraz je študentom v poslednom ročníku Ferenc Liszt Akademy of Music v Budapešti. Na súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2016 získal Zsolt Farkas (súťažil s vtedajšou skupinou The Sound Trio) Cenu Objav festivalu a za mimoriadny inštrumentálny výkon. Z Maďarska si zavolal vynikajúceho mladého saxofonistu Soso Lakatos Sándora a bubeníka Toni Snétbergera. Na kontrabase hral Adrián Szajkó. Ich vystúpenie bolo plné moderného jazzu, kvalitné, dynamické a správne drzé.

Zsolt Farkas © Patrick ŠpankoZsolt Farkas © Patrick Španko
Sándor Soso Lakatos © Patrick ŠpankoSándor Soso Lakatos © Patrick Španko
Adrián Szajkó © Patrick ŠpankoAdrián Szajkó © Patrick Španko
Toni Snétberger © Patrick ŠpankoToni Snétberger © Patrick Španko

Prvý festivalový večer uzatvorila svojím vystúpením maďarská formácia Swing A ´la Django. Už z názvu skupiny bolo jasné, aký jazz budeme počuť. Ale ich gypsy jazz sa mohutne rozšíril do fúzie s tangom, bossa novou, sambou, ... čo by nebolo na škodu veci, keby to občas neskĺzlo do "sladšej " polohy. Bandu skvele šéfoval ich vedúci – huslista Bence Gazda, ktorý dokázal strhnúť nielen svojich hudobníkov, ale i prítomné publikum.

Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Bence Gazda © Patrick ŠpankoBence Gazda © Patrick Španko
Swing a la Django © Patrick ŠpankoSwing a la Django © Patrick Španko
János Dani © Patrick ŠpankoJános Dani © Patrick Španko
Vilmos Seres © Patrick ŠpankoVilmos Seres © Patrick Španko