Samaria Jazz Festival 2020 !!!

Samaria Jazz Festival 2020 !!!
Plagát

31.7. - 1.8.2020, klub Mozi Šamorín   11.08.2020

Pred dvomi rokmi začínali ako malý regionálny festival, ktorý si kladie za úlohu zbližovať slovenskú a maďarskú jazzovú scénu i jednotlivých hudobníkov! Kde? V Šamoríne, kde sa mesto dohodlo s dramaturgom Igorom Vidom, známeho z organizovania jazzových koncertov v Dunajskej Strede či festivalu Are you free? a klubom Mozi – a festival je na svete! Tohtoročný, už tretí ročník, sa konal na prelome mesiacov júl a august v príjemnom prostredí záhrady klubu. A tento overený koncept pokračoval takisto s tromi účinkujúcimi na každý večer. Počasie bolo priaznivé jazzovej kultúre v Šamoríne, príjemné prostredie z vlani bolo ešte príjemnejšie, bola skvelá atmosféra.

Tohtoročný Samaria Jazz Festival 2020 otvorila maďarská formácia Rebeka Nagy-Babos Kvartet, ktorá navodila príjemnú a nenútenú atmosféru, kde vynikal hlas Rebeky a gitara Petra Csehyho. Počuli sme pekne aj zjazzovaný slaďák od Radiohead, či Momento Magico od Ulf Wakeniusa so scatom Rebeky. Viac ako príjemné otvorenie festivalu z hlavného pódia!

Rebeka Nagy-Babos © Patrick ŠpankoRebeka Nagy-Babos © Patrick Španko
Rebeka Nagy-Babos Kvartet © Patrick ŠpankoRebeka Nagy-Babos Kvartet © Patrick Španko

Každý večer, vždy druhá formácia v poradí, hrala na malom pódiu, kde bola vyslovene komorná atmosféra! V piatok sa o ňu dokonale postarali speváčka Ester Wiesnerová a gitarista Stano Počaji. Ester ukotvená dočasne koronou na Slovensku, ponúkla poslucháčom aj svoju verziu Ej padá, padá rosička, či rôzne iné latino, bossa novy ...

Ester Wiesnerová a Stano Počaji © Patrick ŠpankoEster Wiesnerová a Stano Počaji © Patrick Španko
Ester a Stano © Patrick ŠpankoEster a Stano © Patrick Španko

Záver prvého festivalového večera patril spolupráci slovenského Árpi Farkaš Tria a maďarského speváka Gábora Winanda! Svetové štandardy – napríklad Just Friends, Autumn leaves, Green Dophin Street, Body and Soul a iné, dali opäť vyniknúť jednému z najlepších európskych jazzových spevákov Gáborovi Winandovi, ktorému skvelé podhubie vytváral Árpi Farkaš Trio. Pohoda a nadhľad!

Árpi Farkaš Trio a Gábor Winand © Patrick ŠpankoÁrpi Farkaš Trio a Gábor Winand © Patrick Španko
Gábor Winand © Patrick ŠpankoGábor Winand © Patrick Španko

Druhý festivalový večer otvoril maďarský Molnár Dixieland Band, ktorý je na scéne už vyše 50 rokov! Skvelo sa postaral o výbornú náladu známymi skladbami z tohto súdku: Petit Fleur, Royal Garden Blues, O sole mio, či It's, Long Way to Tipperary či Tigerr Rag a mnohé iné. Tento koncert potvrdil, že ľudia sa chcú jazzovou hudbou baviť a dixieland je na to viac ako vhodný – nechýbali tančeky nadšenkýň!

Molnár Dixieland Bandf © Patrick ŠpankoMolnár Dixieland Band © Patrick Španko
Tanečky ... © Patrick ŠpankoTanečky ... © Patrick Španko

Na malom pódiu sa aj v sobotu predstavilo duo, tentoraz z Maďarska: Klára Hajdu - Gábor Cseke. Ich cover verzie známych jazzových štandardov upútali prítomné publikum, ktoré si dokonca vypýtalo prídavok. Pre jazzové due je kombinácia klavír a spev hádam tou najideálnejšou!

Klára hajdu a Gábor Cseke © Patrick ŠpankoKlára Hajdu a Gábor Cseke © Patrick Španko
Klára a Gábor ... © Patrick ŠpankoKlára a Gábor ... © Patrick Španko

Celý Samaria Jazz Festival 2020 ukončil Peter Lipa Band! Známe piesne z posledných albumov, skvelé výkony hudobníkov, premiéra Eugena Vizváryho na klávesových nástrojoch v kapele, vzrušujúce dialógy Rada Tarišku a Petra Lipu – toto všetko sa podpísalo pod výborný záverečný koncert aj so stále aktuálnou pesničkou Štyri kone vrané. Nádherná bodka za vydareným podujatím, ktoré neohuruje veľkými menami, ale poctivou hudbou a výkonmi!

Radovan Tariška a Peter Lipa © Patrick ŠpankoRadovan Tariška a Peter Lipa © Patrick Španko
Peter Lipa Band © Patrick ŠpankoPeter Lipa Band © Patrick Španko