Skončilo sa finále súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz ... !!!

Skončilo sa finále súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz ... !!!
Alan Bartuš © Patrick Španko

  16.10.2023

Ako možnože viete, práve včera v nedeľu 15. októbra 2023 sa konalo finále medzinárodnej klavírnej súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition (predtým Thelonius Monk Competition)! Deň predtým v sobotu bolo semifinále, kde Slovensko a Európu reprezentoval náš Alan Bartuš! A my všetci doma na Slovensku sme mu držali všetky palce. V hladisku sedela i Hanka Gregušová, ktorá prišla Alana povzbudiť!

Všetci semifinalisti © Hanka G.jpgVšetci semifinalisti © Hanka G.jpg
... a všetci finalisti © Hanka G.jpg... a všetci finalisti © Hanka G.jpg

A Hanka ako "očitý svedok" našej redakcii skjazz.sk exkluzívne prezradila, že ... ! "Alan hral famózne, bol od ostatných odlišný a minimálne sa všetkým semifinalistom vyrovnal! Druhá vec je, že americkí semifinalisti už mali za sebou mimoriadne skúsenosti a mali vyštudované top školy - Alan len začína študovať na New Yorku na Manhattan School of Music! A jeden z finalistov bol už dokonca absolventom Manhattan School of Music. A ďalší finalista bol dokonca už absolventom Herbie Hancock Institute - čo sa mi zdalo trošku alebo dosť nespravodlivé! Ale dobre. Tkaže do finále postúpil dvaja Afro-Američania a jeden beloch, ktorý bol podľa mňa oproti tým dvoch aj slabší, ale vo finále hral už výborne a celkovo skončil druhý. Mne sa tam páčil ešte jeden klavirista - Jordan Isaiah Williams, ktorý so mnou a s Taru už hral a jeho prevedenie skladby Cherokeebolo nenormálne a tipovala som ho na postup do finále! A Jahariho by som ja zvolila za vítaza, nuž ale ... No a ako to však v Amerike už býva a chodí, dôležitá je v tomto aj politika a kto za aké páky ťahá. Porota to mala veru ťažké s výberom troch súťažiacich do finále, neviem presne podľa akých kritérií, ale keď sa na to pozriem z rôznych uhlov pohľadu, tak to nebolo veru objektívne ... ale porota sa znažila byť objektívno-politická! Na záver krátko - Alan reprezentoval super, hral výborne a verím, že týmto si otvoril cestu k mnohým spoluprácam!"

Hanka G a Alan © Hanka G.jpgHanka G a Alan © Hanka G.jpg
Dee Dee Bridgewater a Hanka G © Hanka G.jpgDee Dee Bridgewater a Hanka G © Hanka G.jpg

Víťazom súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition sa nakoniec stal Jahari Stampley z Chicaga! Na finálovom galavečeri, ktorý trval vyše troch hodín a ktorého súčasťou bol aj All-Star Gala Concert pod vedením umeleckého vedúceho Johna Beasleyho, vystúpili napríklad Ambrose Akinmusire, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Anat Cohen, Joe Lovano, Romero Lubambo, Ben Williams či Lizz Wright. Slávnostný večer sa niesol v znamení ďalších ocenení: speváčka Dianne Reeves si prebrala Cenu Maria Fisher Founder’s Award a architekt Frank Gehry zasa Herbie Hancock Humanitarian Award.

Diane Reeves a Hanka G © Hanka G.jpgDiane Reeves a Hanka G © Hanka G.jpg
All Stars © Hanka G.jpgAll Stars © Hanka G.jpg
Martin-Alan-Herbie-Hanka G © Alan Bartuš.jpgMartin-Alan-Herbie-Hanka G © Alan Bartuš.jpg
Alan a Herbie © Alan Bartuš.jpgAlan a Herbie © Alan Bartuš.jpg