Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 1. deň !!!

Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 1. deň !!!

2. - 4.8.2019, Sopot, PL   12.08.2019

Už po tretí raz som mal tú skvelú možnosť navštíviť aj tohto roku Sopot Molo Jazz Festival! Priamo na móle Baltického mora, na severe Poľska, v "rodisku" najstaršieho poľského jazzového festivalu (bolo to v roku 1956) sa opäť počas troch weekendových dní na začiatku augusta predstavilo vynikajúcich 12 poľských jazzových formácií tradičného a najmä moderného jazzu. Chodím sem rád, pretože dramaturg festivalu Marcin Jacobson tu totiž prezentuje výlučne poľské formácie a tak návštevník dostane za tri dni výdatnú porciu poľského jazzu v podobe tuctu skupín a vystúpení! A navyše získam prehľad a utvrdím sa opäť o kvalite poľského jazzu, ktorý má svoju obchodnú značku – Polish Jazz! A tá vo svete jazzu niečo znamená! Tento ročník bol venovaný pamiatke veľkej postavy poľského jazzu – trubkárovi Tomaszovi Stankovi!

1. festivalový deň 2. august 2019:
Celý festival otvorila formácia Rafal Karasiewicz Power Set & Krzesimir Debski (Rafał Karasiewicz – klávesové nástroje, Adam Wendt – barytón saxofón, Tomasz Pacanowski – gitara, Tomasz Grabowy – basgitara, Artur Lipiński - bicie nástroje a hosť Krzesimir Dębski – husle), hrajúca svieži elektrický jazz-rock, s prvkami funku i blues. Bolo príjemné sa stretnúť s huslistom Krzesimir Dębskim, ktorý po prvý raz vystúpil na Bratislavských jazzových dňoch 1982 s nemeckým huslistom Hannes Backmanom, aby o rok na festival už priviedol svoju vlastnú formáciu String Connection.

Rafał Karasiewicz Power Set © Patrick ŠpankoRafał Karasiewicz Power Set © Patrick Španko
Krzesimir Dębski © Patrick ŠpankoKrzesimir Dębski © Patrick Španko
Rafał Karasiewicz © Patrick ŠpankoRafał Karasiewicz © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Tom Trio Tomka Dąbrowskiego + Irek Wojtczak (Tomasz Dąbrowski – trúbka, Nils Bo Davidsen – kontrabas, Anders Mogensen – bicie nástroje a Irek Wojczak – tenor saxofón) je projekt, ktorý na festival priniesol v Dánsku žijúci poľský trubkár Tomasz Dąbrowski, ktorý vystúpil s dánskou rytmikou a hosťom – saxofonistom Irek Wojtczakom. Počuli sme zbrusu nový program, ktorý je kombináciou slovanskej citlivosti a pochmúrneho škandinávskeho podnebia a nálad.

Tom Trio Tomka Dąbrowskego a Irek Wojtczak © Patrick ŠpankoTom Trio Tomka Dąbrowskego a Irek Wojtczak © Patrick Španko
Tomasz Dąbrowski a Irek Wojtczak © Patrick ŠpankoTomasz Dąbrowski a Irek Wojtczak © Patrick Španko
Nils Bo Davidsen © Patrick ŠpankoNils Bo Davidsen © Patrick Španko
Anders Mogensen © Patrick ŠpankoAnders Mogensen © Patrick Španko

Grzegorz Nagórski Euphonium Electric Quartet (Grzegorz Nagórski – euphonium, Paweł Tomaszewski – klávesové nástroje, Michal Kapczok – basgitara a Paweł Dobrowolski – bicie nástroje) prišli takmer v identickom obsadení predstaviť album s názvom Optimist so skladbami leadra Grzegorz Nagórskeho, ktorý pre jazz objavil plechový hudobný nástroj euphonium. Počuli sme moderný jazz, ktorý vynikal skvelou kompozíciou v netradičnom nástrojovom obsadení a výbornými výkonmi!

Grzegorz Nagórski © Patrick ŠpankoGrzegorz Nagórski © Patrick Španko
Michał Kapczok © Patrick ŠpankoMichał Kapczok © Patrick Španko
Paweł Tomaszewski © Patrick ŠpankoPaweł Tomaszewski © Patrick Španko
Paweł Dobrowolski © Patrick ŠpankoPaweł Dobrowolski © Patrick Španko

Prvý festivalový večer uzatvárala formácia Piotr Schmidt Quartet (Piotr Schmidt – trúbka, Wojciech Nedziela – klavír, Maciej Garbowski – kontrabas a Krzysztof Gradziuk – bicie nástroje). Piotr Schmidt svojím vystúpením i repertoárom prišiel vzdať hold staršiemu kolegovi a mentorovi Tomaszovi Stankovi a tak sme počuli Piotrove kompozície z albumu Tribute to Tomasz Stanko. Navyše táto rytmika hrala v skupine RGG tri roky s Tomaszom Stankom - takže veľká inšpirácia, energia a atmosféra s majstrom tu bola prítomná. Skladby sú postavené hlavne na momentálnej improvizácii, k čomu prispela aj Piotrova trúbka, keď na neďalekej kostolnej veži práve odbíjalo 21. hodín a Piotr sa pohotovo pridal do dialógu! Skvelá bodka za prvým vydareným festivalovým večerom!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Piotr Schmidt Quartet © Patrick ŠpankoPiotr Schmidt Quartet © Patrick Španko
Piotr Schmidt © Patrick ŠpankoPiotr Schmidt © Patrick Španko
 Wojciech Nedziela © Patrick Španko Wojciech Nedziela © Patrick Španko
Maciej Garbowski © Patrick ŠpankoMaciej Garbowski © Patrick Španko