Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 2. deň !!!

Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 2. deň !!!
Pochod skončil na pódiu © Patrick Španko

2. - 4.8.2019, Sopot, PL   13.08.2019

Trojdňový festival Sopot Molo Jazz Festival sa konal 2. až 4. augusta 2019 na Mole, v prekrásnej časti hlavnej promenády v meste. Sympatické je, že hlavný organizátor festivalu Kąpielisko Morskie Sopot, na všetky koncerty nevyberá vstupné a zastaviť a vypočuť si niektorú zo štyroch jazzových skupín počas každého festivalového večera mohol ozaj každý – vstup na koncerty je totiž voľný! Sobotňajší pochod mestom neworleánskeho jazzu s prehliadkou historických vozidiel je veľmi obľúbenou atrakciou a pochod konči až na festivalovom pódiu.

Pochod starým mestom © Patrick ŠpankoPochod starým mestom © Patrick Španko
Pred slávnym Molom © Patrick ŠpankoPred slávnym Molom © Patrick Španko

V duchu neworleánskeho jazzu pokračoval program po pochode aj na pódiu a to vystúpením nestarnúcej kapely Old Timers ft. Wojciech Kamiński (Wojciech Kamiński – klavír, Zbigniew Konopczyński – trombón, Mark Shepherd – trúbka, Janusz Kwiecień – klarinet, Andrzej Zielak – kontrabas a Bogdan Kulik – bicie nástroje). Old Timers je jednou z najlepších skupín v Európe a tiež symbolom a legendou tradičného jazzu! Songy ako Georgia, Honeysucle Rose a mnohé iné privádzali publikum do varu a o skvelú nefalšovanú náladu bolo veru dobre postarané! Pozitívne naštartovaný večer mohol tak pokračovať!

Old Timers © Patrick ŠpankoOld Timers © Patrick Španko
Wojciech Kamiński © Patrick ŠpankoWojciech Kamiński © Patrick Španko
Zbigniew Konopczyński © Patrick ŠpankoZbigniew Konopczyński © Patrick Španko
Mark Shepherd © Patrick ŠpankoMark Shepherd © Patrick Španko

Nebolo určite jednoduché zaujať "roztatárené" publikum vlastnými skladbami, ale viac ako úspešne to zvládol Jan Kantner Quartet (Jan Kantner – soprán saxofón, Piotr Szlempo – trúbka a krídlovka, Grzegorz Piasecki – kontrabas a Piotr Zarecki – bicie nástroje), inak najčerstvejší laureát XXII Konkursu Zespołów Bluesowych i Jazzowych, ktorý má na tomto festivale každoročne svoje miesto. V hudbe Jana Kantnera sa skvele mieša moderný jazz s poľským folklórom a počuté kompaktné kompozície ešte len čakajú na svoje vydanie na albume.

Jan Kantner Quartet © Patrick ŠpankoJan Kantner Quartet © Patrick Španko
Piotr Szlempo © Patrick ŠpankoPiotr Szlempo © Patrick Španko
Jan Kantner © Patrick ŠpankoJan Kantner © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Algorhythm (Emil Miszk – trúbka, Piotr Chęcki – tenor saxofón, Szymon Burnos – klávesové nástroje a programovanie a Sławomir Kozyrno - bicie nástroje) už pár mesiacov vystupuje bez basového hráča, ktorého nahrádza moog Burnosa. Algorhythm, existuje už 6 rokov, prišiel na festival so zbrusu novým repertoárom z čerstvo vydaného albumu Termomix, s pôvodným eklektickým jazzom a skladbami členov zoskupenia. Počuli sme výraznú a jasnú výpoveď mladej poľskej jazzovej generácie!

 Algorhythm © Patrick Španko Algorhythm © Patrick Španko
Piotr Chęcki a Emil Miszk © Patrick ŠpankoPiotr Chęcki a Emil Miszk © Patrick Španko
Szymon Burnos © Patrick ŠpankoSzymon Burnos © Patrick Španko
Sławomir Kozyrno © Patrick ŠpankoSławomir Kozyrno © Patrick Španko

Na záver druhého festivalového večera a pre mňa to najlepšie! Piotr Wojtasik Sextet (Piotr Wojtasik – trúbka, Viktor Tóth – alt saxofón, Michał Tokaj – klavír, Macin Kaletkę – tenor saxofón, Joris Teepe - kontrabas a John Betsch – bicie nástroje) má vo svojich radoch okrem Poliakov aj jedného Maďara, Holanďana i Američana. Toto medzinárodné zoskupenie v tejto konštelácii funguje už tri roky a dokáže plniť hudobné výlety a sny leadra a skladateľa Piotra Wojtasika – európsku jazzovú hviezdu na trúbke, ktorý na festivale ponúkol kompozície z najnovšieho albumu To Whom it May Concern. Jedným slovom brilantné!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Piotr Wojtasik © Patrick ŠpankoPiotr Wojtasik © Patrick Španko
Michał Tokaj a Viktor Tóth © Patrick ŠpankoMichał Tokaj a Viktor Tóth © Patrick Španko
John Betsch © Patrick ŠpankoJohn Betsch © Patrick Španko
Macin Kaletkę © Patrick ŠpankoMacin Kaletkę © Patrick Španko
Joris Teepe © Patrick ŠpankoJoris Teepe © Patrick Španko
Piotr Wojtasik Sextet © Patrick ŠpankoPiotr Wojtasik Sextet © Patrick Španko