Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 3. deň !!!

Sopot Molo Jazz Festival 2019 - 3. deň !!!
Všetko pripravené © Patrick Španko

2. - 4.8.2019, Sopot, PL   14.08.2019

Je zaujímavé, že organizátor Sopot Molo Jazz Festivalu (Kąpielisko Morskie Sopot ) má posledné tri roky, počas mojej návštevy, vždy vynikajúce počasie! Po sobotňajšom ľahúčkom daždíku, ktorý príjemne prečistil a osviežil vzduch, sa veru aj lepšie hralo. A počas všetkých troch dní slniečko svietilo a usmievalo sa na prítomné jazzu chtivé publikum, ktoré si prišlo vychutnať poľské jazzové nádeje i ostrieľaných harcovníkov. O vynikajúcu dramaturgiu sa i tento rok postaral viac ako citlivo a zodpovedne Marcin Jacobson! Vďaka ti Marcin!

Tretí a posledný festivalový večer otvorila formácia Kuba Hajdun Trio (Kuba Hajdun – klavír, Janusz Mackiewicz – kontrabas a Roman Ślefarski – bicie nástroje). Kuba Hajdun, absolvent Akademii Muzycznej w Gdańsku, je synom skvelého a slávneho jazzového skladateľa Janusza Hajduna (1935 - 2008) a potvrdil, že jablko ani tentoraz nepadlo ďaleko od stromu. Vládol brilantnou technikou, skvelými skladbami so silnými melodickým motívom. Kuba Hajdun má pred sebou veľkú budúcnosť a debutový album príde na trh čoskoro.

Kuba Hajdun © Patrick ŠpankoKuba Hajdun © Patrick Španko
Janusz Mackiewicz © Patrick ŠpankoJanusz Mackiewicz © Patrick Španko
Roman Ślefarski © Patrick ŠpankoRoman Ślefarski © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Dominik Bukowski Quartet (Dominik Bukowski – vibrafón, Emil Miszk – trúbka, Michal Bąk – kontrabas a Patryk Dobosz - bicie nástroje). Dominik Bukowski je absolvent Akademii Muzycznej w Katowicach, žije v Gdansku a na svojom konte má už sedem vydaných albumov. Patrí k stáliciam na poľskej jazzovej scéne a na festivale predstavil vlastné kompozície z najnovšieho albumu Transatlantyk. Vrcholom koncertu boli pre mňa duety s trubkárom Emilom Miszkom, v kryštalicky krásnej a melodickej hudbe, plnej náhlych zvratov a stop timeov. Vibrafón v rukách ozajstného majstra vie vyčariť neskutočné až nadpozemské tóny!

Dominik Bukowski Quartet © Patrick ŠpankoDominik Bukowski Quartet © Patrick Španko
Dominik Bukowski © Patrick ŠpankoDominik Bukowski © Patrick Španko
Emil Miszk © Patrick ŠpankoEmil Miszk © Patrick Španko
Patryk Dobosz © Patrick ŠpankoPatryk Dobosz © Patrick Španko

Predposlednou kapelou večera bolo zoskupenie Cezariusz Gadzina Oktet (Cezariusz Gadzina – alt saxofón, Robert Majewski – trúbka a krídlovka, Maciej Sikała – tenor saxpfón, Grzegorz Nagórski – trombón, Cezary Paciorek – akordeón, Paweł Pańta – kontrabas, Piotr Iwicki – perkusie a Cezary Konrad – bicie nástroje), v ktorého radoch sa predstavili slávne osobnosti poľskej jazzovej scény súčasnosti! Cezariusz Gadzina ako autor nám so svojím oktetom predstavil skladby z najnovšieho albumu Mosty, ktoré ľudí spájajú po celom svete. Skvelý a mohutný sound mal svoje neskutočné čaro a výpoveď.

Cezarius Gadzina Oktet © Patrick ŠpankoCezarius Gadzina Oktet © Patrick Španko
Robert Majewski © Patrick ŠpankoRobert Majewski © Patrick Španko
Cezariusz Gadzina © Patrick ŠpankoCezariusz Gadzina © Patrick Španko
Piotr Iwicki © Patrick ŠpankoPiotr Iwicki © Patrick Španko

Hudobnú bodku za 24. ročníkom Sopot Molo Jazz Festivalom 2019 dala formácia GPN Septet p/k Piotra Nadolskiego (Piotr Nadolski – klavír a trúbka, Maciej Flont – klavír, Marcin Janek – tenor saxofón, Marek Romanowski – trombón, Leszek Dranicki – gitara a spev, Eugeniusz Kadyszewski – basgitara a Kamil Mazur – bicie nástroje). Piotr Nadolski si pripravil špeciálny projekt, ktorým si chcel pripomenúť klasický zvuk swingových a maintreamových štandardov – od Corcovada, cez Take the "A" Train, Blue Monk, How Hight is the Moon, až po What a Wonderful World či posledný song celého festivalu Just Friends! Aké krásne a symbolické zároveň!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

GPN Septet Piotra Nadolskiego © Patrick ŠpankoGPN Septet Piotra Nadolskiego © Patrick Španko
Piotr Nadolski © Patrick ŠpankoPiotr Nadolski © Patrick Španko
Záver festivalu © Patrick ŠpankoZáver festivalu © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko