Tri októbrové novinky z vydavateľstva BMC Records !!!

Tri októbrové novinky z vydavateľstva BMC Records !!!
Logo

  12.10.2023

Maďarské vydavateľstvo BMC Records si aj naďalej udržuje povesť hudobného vydavateľstva, ktoré udáva tón v modernom a avantgardnom jazze v Európe! Čoraz viacej maďarských jazzmenov sa zapája do spoluprác z významnými európskymi osobnosťami jazzu. A i naďalej vyhľadáva možnosť prezentovať skvelých inštrumentalistov a skladateľov zo starého kontinentu. Mnohorazy však vydavateľstvo samotné i so svojím šéfom Tamás Bognárom nečaká so založenými rukami na nápady od umelcov, ale dáva dokopy a spája rôznych umelcov do nových projektov! Teraz vám predstavím 3 nové jazzové albumy, ktorými BMC Records odštartuje jeseň 2023. A môžem vám dôverne prezradiť - je sa naozaj na čo tešiť!


V októbri 2023 na nás čakajú z vydavateľstva BMC Records tri jazzové novinky! Nová kapela francúzskeho jazzového majstra Vincenta Courtoisa spája tri generácie, hudobníkov troch národností a troch rôznych hudobných prístupov. Twigs, debutový album tejto superskupiny, odhaľuje neodolateľne intímny a podmanivo poetický hudobný svet: akoby obetný rituál nikdy neexistujúceho starovekého národa ožil prostredníctvom súčasného jazzu. Vincent Courtois nahral v BMC Records aj ďalšie tri albumy s podobnými špičkovými hudobníkmi: v roku 2019 The Demons of Tosca so Sebastienom Brunom a Robinom Finckerom, začiatkom roka 2023 Carmen Rhapsody s Aki Takase a v lete 2023 Nothing Else s Daniel Erdmannom a Robin Finckerom. Na vytvorenie formácie Twigs si vybral vychádzajúcu hviezdu Sanne Rambags - táto holandská speváčka je už teraz jednou z veľkých nádejí jazzu, a to nielen vo svojej domovskej krajine, ale aj na medzinárodnej scéne. Vedie niekoľko vlastných kapiel - vrátane Under the Surface a Mudita a dvoch holandských ženských trií - a dosiahla veľký úspech u kritikov po celom svete, a to vďaka svojej profesionalite i podmanivým, srdečným výkonom. Tretí člen tria, švajčiarsky bubeník a mediálny umelec Julian Sartorius, je jedným z najvyhľadávanejších európskych interpretov pre desaťročia, pričom na svojom konte má 12 albumov, vrátane sólových, duetových a triových (napríklad ako člen Colin Vallon Tria a s Matthew Herbertom). Má za sebou jedinečný prístup k bicím a perkusiám v širšom slova zmysle, pričom posúva ich uveriteľné hranice pomocou elektroniky a rôznych experimentov. Album Sanna Rambags - Vincent Courtois - Julian Sartorius: Twigs oficiálne vyšiel celosvetovo v piatok 6. októbra 2023!

Vincent Courtois © Patrick ŠpankoVincent Courtois © Patrick Španko
Sanne Rambags © Patrick ŠpankoSanne Rambags © Patrick Španko
Julian Santorius © Patrick ŠpankoJulian Santorius © Patrick Španko
Rambags-Courtois-Sartorius © Patrick ŠpankoRambags-Courtois-Sartorius © Patrick Španko

Invocations je druhým albumom prvej kapely Hugues Mayota pod jeho vlastným menom L'Arbre Rouge. Vynikajúci francúzsky saxofonista a klarinetista zostavil výberovú skupinu hudobníkov: popri svojich starých kamarátoch Sophie Bernado na fagote a Joachim Florentovi na kontrabase obnovil svoj kvintet s Clément Janinetom (husle) a Brunom Ducretom (violoncello), ktorých už poslucháči BMC Records môžu poznať. Hugues Mayot je už dlho známy ako sideman v projektoch hudobníkov ako Pierre Durand a Marc Ducret a v skupinách Magma a Radiation 10. V rokoch 2014 až 2018 hral aj vo "francúzskom národnom tíme" - Orchestre Nationale de Jazz. Potom založil dve vlastné kapely: kvarteto What If s Jozef Dumoulinom, Franck Vaillantom a Joachim Florentom, ktorého album vyšiel vo vydavateľstve ONJ, a L'Arbre Rouge, ktorého debutový album vyšiel v roku 2019 vo vydavateľstve BMC Records. Vtedy sa v kapele okrem Bernada a Florenta objavili aj Théo a Valentin Ceccaldi, ktorí odvtedy hrajú s Mayotom. V akustickom sláčikovo-dychovom kvintete L'Arbre Rouge nie sú žiadne bicie nástroje, gitara ani klavír, takže napriek relatívne veľkému obsadeniu má komorný zvuk. Ich krásna, komplexná hudba je stelesnená v plynúcich skladbách, okorenených štipkou experimentu a psychedélie. Album Hugues Mayot - L’Arbre Rouge: Invocations oficiálne vychádza celosvetovo v piatok 20. októbra 2023!

Clément Janinet © Patrick ŠpankoClément Janinet © Patrick Španko
Hugues Mayot © Patrick ŠpankoHugues Mayot © Patrick Španko

No a treťou októbrovou novinkou z budapeštianskeho vydavateľstva je album nekorunovanej kráľovnej francúzskeho vokálneho jazzu, ktoru je jednoznačne Leïla Martial! V jej hudbe a speve sa spájajú divadelné a cirkusové prvky s tradičnou hudbou kočovných Pygmejov, Inuitov a Cigánov, elektronické a psychedelické vplyvy s improvizovaným, experimentálnym súčasným jazzom. Tento melange na novom albume Le Jardin Des Délices je rovnako všetko iné ako jazz; isté je, že nový album Leïly Martial a Valentina Ceccaldiho otvára fascinujúci imaginárny vesmír. "Leïla Martial je viac ako speváčka. Je tvorkyňou emócií a vizuálnou umelkyňou hlasu," napísal Jazz Magazine. S úžasnými hlasovými schopnosťami a bezhraničnou kreativitou využíva nespočetné množstvo prostriedkov na odovzdanie svojho posolstva: jej hlas hladí, bolí, rozosmieva alebo napodobňuje zvuky prírody. Leïla začala študovať jazz už ako dieťa, ale dlho váhala medzi hudbou, divadlom a tancom, ktoré sa dodnes objavujú v mnohých jej predstaveniach. V roku 2009 sa stala prvou speváčkou, ktorá získala cenu pre najlepšiu sólistku na Concours de la Défense. V roku 2014 bolo jej kvarteto vybrané na účasť v programe Jazz Migration a ako jediná speváčka vystúpila na slávnostnom koncerte k 10. výročiu tohto programu. Oslobodzujúca sila improvizácie a zvláštny zážitok zo spájania žánrov viedli Leïlu Martial a Valentina Ceccaldiho k tomu, aby prostredníctvom svojich aranžmánov vytvárali dialóg medzi hudobnými jazykmi, regiónmi a rôznymi kapitolami hudobnej histórie. Na rozdiel od Leïlinho sólového projektu Jubilä, ktorý smeruje k performance, sa tento album zameriava výlučne na hudobný zážitok. Zo šiestich skladieb na albumu je iba Jardin des délices - nie náhodný odkaz na slávny obraz Hieronyma Boscha - vlastnou kompozíciou dua. Tri skladby sú aranžmánmi klasických árií a reunionskej ľudovej piesne, ďalšia skladba je dielom Barbary, čo svedčí o mnohostrannej identite Leïly. Aranžmány a vokálna akrobacia tu však nie sú primárne zamerané na zachovávanie tradície, ale skôr na vytvorenie sviežeho hudobného sveta z existujúcich stavebných kameňov, zároveň vážneho aj ľahkého, nežného aj silného, pôvabného aj odvážneho. Album Leïla Martial a Valentin Ceccaldi - Le Jardin Des Délices oficiálne vychádza celosvetovo v piatok 20. októbra 2023!

Leïla Martial © Patrick ŠpankoLeïla Martial © Patrick Španko
Valentin Ceccaldi © Patrick ŠpankoValentin Ceccaldi © Patrick Španko