World Music Festival Bratislava 2022 !!!

World Music Festival Bratislava 2022 !!!
Logo

18. - 21.8.2022, Bratislava, SVK   03.08.2022

Siedmy ročník festivalu world music v Bratislave sa bude konať od 18. do 21. augusta na rôznych lokalitách v historickom centre Bratislavy a vystúpia na ňom hudobníci nielen zo Slovenska, ale aj z Argentíny, Egypta, Kapverdských ostrovov, Poľska, Portugalska a Ukrajiny. Jeho najväčšou medzinárodnou hviezdou bude Vieux Farka Touré, skladateľ, gitarista a spevák z Mali.

Tentoraz je festival súčasťou bratislavského Kultúrneho leta a svojim priaznivcom zo Slovenska i zo zahraničia ponúka pestrú zmes hudby a špičkových interpretov z rôznych kútov sveta. Cieľom siedmeho ročníka najväčšieho festivalu world music na Slovensku je ponúknuť opäť to najlepšie zo slovenskej i medzinárodnej scény. Festival sa začne vo štvrtok 18. augusta úvodným podujatím v Koncertnej sieni Klarisky, na ktorom vystúpi poľské trio Wernyhora, slovenský multiinštrumentalista Michal Smetanka a ukrajinský hráč na banduru Volodymyr Voyt. Títo interpreti divákom ukážu, ako sú kultúrne a historicky spojené tri susediace krajiny, zdieľajúce množstvo spoločných tradícií a osudov.

V ďalších dňoch sa po prvýkrát na Slovensku predstavia interpreti z Kapverdských ostrovov, konkrétne skupina Tabanka s tanečným štýlom funaná, či egyptské duo Tarek Abdallah a Adel Shams el-Din, ktoré prinesie tradičný štýl wasla pre oud a perkusie.

Po prvýkrát vystúpi na Slovensku aj Ricardo Silva, vynikajúci hráč na portugalskú gitaru, ktorý okrem iných sprevádzal slávnu speváčku fado Marizu. Južnú Ameriku bude zastupovať Guanaco Trio, ktorého členovia vyrastali v rôznom kultúrnom prostredí, ale spája ich láska k argentínskej hudbe. Mimoriadny zážitok sľubuje aj vystúpenie interpreta z Mali. Vieux Farka Touré je synom slávneho Ali Farka Tourého, trojnásobného držiteľa Grammy v kategórii world music, no podarilo sa mu vystúpiť z tieňa svojho otca. Po úspešnej hudobnej kariére v Severnej Amerike vydal tohto roku nový album Les Racines (Korene), ktorý nadväzuje na najlepšie tradície „púštneho blues“. Tento album predstaví v Bratislave v triu s americkým basgitaristom a malijským perkusionistom.

World Music Festival v Bratislave tradične dáva priestor aj známym či začínajúcim hudobníkom zo Slovenska, ktorí sa predstavia domácim fanúšikom i zahraničným delegátom. Tentoraz to budú Sisa Michalidesová so živou verziou albumu Commedia, Ildikó Kali a jej Zlatá panna, Júlia Kozáková s projektom Manuša, chuligán-folkové trio Varkocs a najnovší projekt skupiny Alapastel s vokálnou skupinou Neha!.

Okrem koncertov festival ponúkne aj medzinárodnú konferenciu so zahraničnými odborníkmi a workshop pre širokú verejnosť. Medzi tradičné miesta konania ako je nádvorie Zichyho paláca sa zaradia aj niektoré nové, napríklad Koncertná sieň Klarisky, Teatro Colorato či Majestic Music Club.

Vstupenky budú k dispozícii na predpredaj.sk a na mieste konania.

Viac podrobností o programe festivalu nájdete na internetovej stránke www.worldmusicfestival.sk a na FB https://www.facebook.com/worldmusicfestivalbratislava.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu a mesto Bratislava. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Ďalšími partnermi sú Stredoeurópska Nadácia a Bratislava- Staré mesto. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, SOZA a v rámci projektov Creative Europe – SOUNDS of EUROPE a UPBEAT.

Ďakujeme partnerom a mediálnym partnerom za podporu.

Sisa Michalidesová © Patrick ŠpankoSisa Michalidesová © Patrick Španko
Júlia Kozáková © Patrick ŠpankoJúlia Kozáková © Patrick Španko

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa