4. Samaria Jazz Festival 2021 - sobota !!!

4. Samaria Jazz Festival 2021 - sobota !!!
Plagát

28.8.2021, Mozi klub, Šamorín, SK   03.09.2021

Samaria Jazz Fest 2021, jeho tohtoročný 4. ročník, úspešne pokračoval po prvom - piatkovom festivalom dni, ktorý priniesol pohodový jazzík, s ultra energickým až elektrizujúcim vyvrcholením, v podobe vystúpenia Juraj Griglák & Company! Sobotňajší večer otvárala maďarská formácia Dávid Varga Quintet (Dávid Varga - spev, Kálmán Oláh Jr. - saxofóny, Rezső Jónás Jr. - klavír, Tamás Gyányi - kontrabas a Máté Éles - bicie nástroje). Pri tomto vystúpení nás z pódia ovanul duch zlatej éry swingového obdobia, jeho velikánov spevu ako Frank Sinatra, Tony Bennett a iní vo veľmi príjemnom podaní speváka Dávida Vargu a jeho skupiny. Pri počúvaní starých známych piesní ako napríklad Smile od Charlie Chaplina a iných ste veruže zabudli na všetky starosti a oddávali ste sa radosti. Skvelé!

Dávid Varga Quintet © Patrick ŠpankoDávid Varga Quintet © Patrick Španko
Dávid Varga © Patrick ŠpankoDávid Varga © Patrick Španko

Duo Milo Suchomel a Pavol Bereza (Milo Suchomel - soprán a tenor saxofón a Pavol Bereza - gitara) prinieslo z pestrofarebného jazzu zase niečo iné, ako sme doteraz na festivale počuli. Pôvodné Milove kompozície, plné krásnych melódií a lyriky a časom preverené balady zo súdka svetových štandardov, veru museli zaujať a potešiť každého v plnom klube Mozi. Úvodná kompozícia Gypsy Dance (z pera Lýdie Suchomelovej) navodila tú správnu atmosféru. Milova Muharas Dance zvýšila aj tak vysoké tempo predchádzajúcej skladby a bolo to miestami šialené, ale krásne! Toto duo zdobí nielen láska k jazzu, ale aj periférne videnie a cítenia sa na pódiu či skvelé inštrumentálne výkony. Dokonca prišlo aj na repertoár skupiny Šalefuky v rýchlom tempe, čo následne schladil baladický štandard My One Only Love a krásna a rýchla skladba Karibik opäť z pera Mila Suchomela na záver vystúpenia. Neuveriteľný zážitok, ktorý síce trval krátko, ale zanechal dlhotrvajúci krásny pocit pri srdci!

Milo Suchomel © Patrick ŠpankoMilo Suchomel © Patrick Španko
Pavol Bereza © Patrick ŠpankoPavol Bereza © Patrick Španko

Záver tohtorčného už 4. ročníka Samaria Jazz Festivalu 2021 patril formácii Andrej Farkaš Trio feat. Martin Uherek (Andrej Farkaš - klavír, Róbert Ragan - kontrabas, Peter Solárik - bicie nástroje a Martin Uherek - tenor saxofón) nás opäť vrátilo v čase, do melodického jazzu minulého storočia, keď kraľoval bebop. Skladby z pera Andreja, Martina i Roberta boli citlivo zasadené do tohto nimi obľúbeného obdobia a veru tešil som sa aj ja, pretože tiež mám rád bebop i hardbop. Zohratosť, podporená skvelými výkonmi, ešte vygradovala atmosféru, ktorej sme všetci tlieskali. A ja tlieskam ešte organizátorom tohto festivalu, ktorý o rok oslavuje malé jubileum. Malé výročie "veľkého" festivalu. Vďaka!

Andrej Farkaš © Patrick ŠpankoAndrej Farkaš © Patrick Španko
Robert Ragan © Patrick ŠpankoRobert Ragan © Patrick Španko
Martin Uherek © Patrick ŠpankoMartin Uherek © Patrick Španko
Peter Solárik © Patrick ŠpankoPeter Solárik © Patrick Španko