BJD 2021 - súťaž Pódium mladých talentov !!!

BJD 2021 - súťaž Pódium mladých talentov !!!
Pódium ... © Viktor Hlavatovič

21.10.2021, Castle Art House, BA   27.10.2021

Po roku pauzy są festival Bratislavské jazzové dni 2021 konal aj s obvyklou súťažou Pódium mladých talentov. Doteraz ako pevná súťaž trojdňového festivalu, ale tento rok na samostatnom koncerte v samostatný deň. Je na zváženie, či je to dobré rozhodnutie, takto súťaž a brúsenie si ostrohov odtrhnúť od mnohých návštevníkov festivalu i od skúsenejších kolegov z brandže! Takto sa mladým talentom slovenskej jazzovej scény nedostane väčšej pozornosti a o to hádam aj organizátorom ide. Možnože ich hranie nie je také dokonalé a len jedno zoskupenie nasledujúci rok sa dostane medzi „veľkých“ hráčov festivalu, no súťaž sprevádza atmosféra sympatickej nedočkavosti, elektrizujúceho napätia, energie rašenia – a práve to „ozajstnému jazzu“ s publikom šedivých hláv občas chýba. Nemýľme sa, profesionalita je „naj“ – a každý z nás obdivuje veľkolepé diela, ale kto by nechcel nazrieť do maliarskeho ateliéru alebo sochárskej dielne? Sedieť v prítmí súťaže mladých je ako sedieť na priateľskej jam session – nie každý nápad sa ukáže ako skvost, no cesta k nemu človeka strhne.

Novinkou bolo tiež, že porotu tvorili doterajší víťazi tejto súťaže - Majlo Štefánik, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, čo si myslím, že je prínosom. Hoci porota najviac ocenila Marek Szarvaš Projekt – bezpochyby právom a aj zásluhou výborného speváckeho výkonu speváčky Suzanny Jara, pozornosť si zaslúžia aj ďalšie tri zoskupenia súťažného finále - Peter Tomi Trio, Blue Zodiac a Peter Palaj Quartet. Škoda, že na poslednú chvíľu sa zo súťaže odhlásil František Báleš Ansámbel s projektom zhudobnených sonetov od P.O.Hviezdoslava.

Porota © Viktor HlavatovičPorota © Viktor Hlavatovič
Blue Zodiac © Viktor HlavatovičBlue Zodiac © Viktor Hlavatovič

Peter Tomi Trio zaujali skladbou One Day, ktorá podľa nevidiaceho kapelníka Tomiho doslova vznikla „jedného dňa“ ako improvizačná náhoda. Najzábavnejšia bola azda skladba Temptation, s funky prvkami a v skladbe Onasa sa spevácky predviedla Mária Černejová z košického Konzervatória Jozefa Adamoviča. Spájanie žánrov nebolo cudzie ani bratislavskému zoskupeniu Blue Zodiac, ktoré vnieslo prvky popu a blues. Tohtoročným víťazom možno na krk dýchal aj zvolenský Peter Palaj Quartet s improvizačným gitarovým talentom Petrom Palajom, ktorý sa do povedomia fanúšikov jazzu dostal už v 14-tich rokoch, keď sa stal Objavom roka na súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2008.

Peter Palaj © Viktor HlavatovičPeter Palaj © Viktor Hlavatovič
Peter Tomi Trio © Viktor HlavatovičPeter Tomi Trio © Viktor Hlavatovič

„Ozajstného jazzu je málo“ - hovorí líder kapely, skladateľ a bubeník Marek Szarvaš, ktorá hrala na súťaži Pódium mladých talentov BJD ako posledná. Zoskupenie zaujímavo mieša jazz s world music. „Nijako sa s tým netajíme, možno nám to nejaká jazzová polícia zráta“ - usmieva sa Szarvaš. No ako sa ukázalo, porota mladých talentov naopak fusion ocenila – a to prvým miestom a Marek Szarvaš Projekt tak o rok otvoria ďalší ročník Bratislavských jazzových dní. Vo štvrtok sa v Castle Art House Zámockom dome zoskupenie predstavilo v zostave: Suzanna Jara - spev, Andrej Karlík - gitara, Gabriel Silvay - husle, Braňo Valanský - basgitara a Marek Szarvaš - bicie nástroje. Víťazi zahrali 4 kompakné skladby: Back to The East, Everything Gonna Be All Right, Insomnia a Vesna (posledná je z pera Suzanny Jara). Každá kompozícia nechala veľkorysý priestor pre sóla a v skladbe Insomnia Gabriel Silvay pobavil publikom zábavnou husľovou imitáciou čajok.

A. Karlík a B. Valanský © Viktor HlavatovičA. Karlík a B. Valanský © Viktor Hlavatovič
Suzanna Jara © Viktor HlavatovičSuzanna Jara © Viktor Hlavatovič

Na veľké pódium BJD sa o rok dostane len jedna z kapiel, no možno by organizátor mohol zvážiť, ako slovenským mladým talentom v súťaži dopriať aspoň odlesk reflektorov z hlavného pódia. Škoda, že rozdelením súťaže od festivalu do rôznych priestorov sa mladým takto nedostáva väčšej pozornosti. Tradícia nadväzovania medzi mladým rašením a jazzovými bardmi totiž nám, fanúšikom jazzu, prinieslo očakávané hudobné uspokojenie aj nabitie novou energiou. Tak o rok ...

Pozn. redakcie: Nakoľko redakcie nemohli vyslať svojich fotografov na celý festival, fotografie dodal organizátor resp. festivalový fotograf!

Gabriel Silvay © Viktor HlavatovičGabriel Silvay © Viktor Hlavatovič
Marek Szarvaš © Viktor HlavatovičMarek Szarvaš © Viktor Hlavatovič
Marek Szarvaš Projekt © Viktor HlavatovičMarek Szarvaš Projekt © Viktor Hlavatovič
Marek Szarvaš Projekt © Viktor HlavatovičMarek Szarvaš Projekt © Viktor Hlavatovič