Bubeník Jeff Ballard !!!

Bubeník Jeff Ballard !!!
Jeff Ballard © Patrick Španko

  17.09.2018

Špičkový americký bubeník Jeff Ballard patrí k jedným z najvyhľadávanejších jazzmenov vo svojom obore. Na svojom konte má dlhotrvajúce spolupráce s menami ako Chick Corea a Brad Mehldau. Okrem toho sa však objavil aj po boku Ray Charlesa, či Pat Metenyho a iných veľkých mien svetového jazzu. Jeff Ballard má za sebou veľmi pestré pozadie inšpirácii a hudobných vplyvov. Táto skutočnosť podnietila jeho všestrannosť a najmä vďaka tomu si získal ohlas u mnohých popredných muzikantov. Či už ide o blues, R&B, groove, elektroniku, minimalistický meditatívny štýl alebo bláznivo nepredvídateľný free jazz, Ballard to zvláda s ľahkosťou, pričom vždy z hudby cítiť jeho originálne poňatie. Bezpochyby Jeff Ballard je veľký virtuóz a jeden z najvšestrannejších bubeníkov na súčasnej jazzovej scéne. S touto veľkou hviezdou má naša redakcia exkluzívny rozhovor! (1. časť a 2. časť) Aktuálne Jeff Ballard oslavuje 55 rokov!

Narodil sa 17. septembra 1963 v Santa Cruz v Kalifornii. Pozitívny vzťah k hudbe a jazzu si vytváral od detstva, keď počúval otcove nahrávky s menami ako Count Basie, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Oscar Peterson a mnohí iní. Za bicie nástroje si sadol až ako 14-ročný. V tom čase boli jeho veľké vzory Joe Morello, Sonny Payne a Elvin Jones. Po ukončení strednej školy v roku 1981 sa rozhodol venovať hudbe naplno. Začal študovať hudobnú teóriu na Community College v Santa Cruz a popritom pôsobil v školskom big bande a v rôznych menších miestnych jazzových kombách. Tieto kapely boli dobrou školou a vstupom do sveta profesionálneho muzikanta.

Jeff Ballard © Patrick ŠpankoJeff Ballard © Patrick Španko
Jeff Ballard © Patrick ŠpankoJeff Ballard © Patrick Španko

Práve počas tohto obdobia sa stretával s rôznymi žánrami, čo neskôr podnietilo jeho všestrannosť. Beatles, Led Zeppelin, či Jimi Hendrix – všetko si vyžadovalo iný prístup, čo pomohlo Ballardovi vybudovať si pevné základy. Počas vysokej školy sa začal zameriavať aj na modernejší jazz a generáciu hudobníkov okolo Miles Davisa, John Coltranea, či Ornette Colemana. V roku 1986 počul prvýkrát Tony Williamsa, čo výrazne zmenilo jeho chápanie a prístup k bicím nástrojom. V rokoch 1988 až 1990 získal cenné skúsenosti, aké mu nemohla dať žiadna vysoká škola na svete. Jeff Ballard chodil pravidelne na osem mesačné turné s Ray Charlesom. Po ukončení spolupráce, využil príležitosť, skúsenosti a hneď sa presťahoval do New Yorku. Tam naskočil na vlnu nového jazzu, ktorý sa tam v tom čase formoval. Spolupracoval s menami ako Kurt Rosenwinkel, Brad Mehldau, Mark Turner, Joshua Redman a Ben Allison. Vo svojej tvorbe sa snažili miešať jazz s inými kultúrami a žánrami siahajúcich od ethno hudby až po moderný hip hop.

Od roku 1999 spolupracoval na mnohých projektoch Chick Coreu až do súčasnosti. Taktiež je stálym členom Mehldauových zoskupení. Jeff Ballard skutočne patrí k jedným z najvyťaženejších bubeníkov v New Yorku a spolupracuje s menami ako  Gary Burton, Kurt Rosenwinkel, Mark Turner, Avishai Cohen, Donny McCaslin, Jazz Composers Collective, Dave Douglas, Ben Street, Maria Schneider, Full Faith & Credit Big Band,  Larry Grenadier, Ben Allison,  Mike Stern, Michael Blake, Matthias Lupri, Joe Locke, Anthony Wilson, Horacio "El Negro" Hernández, Wolfgang Muthspiel, Danilo Perez a mnoho ďalších.

Jeff Ballard © Patrick ŠpankoJeff Ballard © Patrick Španko
Jeff Ballard © Patrick ŠpankoJeff Ballard © Patrick Španko

Popri aktívnom pôsobení v úlohe sidemana sa ťažko hľadá čas na vlastné projekty. Jeff Ballard je však aj vynikajúcim autorom originálnej tvorby. Budúci rok by mal uzrieť svetlo jazzového sveta jeho debut s vynikajúcim projektom Fairgrounds. Ten je absolútne svieži a ponúka unikátnu eklektickú fúziu 21. storočia, pričom je to manifestácia Ballardovej všestrannosti. Bude to swingové, ambientné, akustické, elektronické, konvenčné aj experimentálne. Určite sa majú poslucháči na čo tešiť. Umenie Jeff Ballarda si vychutnalo aj slovenské publikum na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2015 (recenzia našej redakcie TU!) či na tom istom festivale pred pár dňami s 3 Cohens Sextet.