Huslistka Karen Briggs !!!

Huslistka Karen Briggs !!!
Karen Briggs © Patrick Španko

  06.08.2018

Vynikajúca americká huslistka - Karen Briggs zaujala mnohých najmä svojou všestrannosťou, technikou a živou, intenzívnou hrou, v ktorej ide až do krajnosti. Do povedomia sa dostala aj vďaka unikátnemu štýlovému prejavu, pričom prepája viacero hudobných svetov do jedného. Korene jej hry vychádzajú najmä z vážnej hudby, jazzu a world music, ale u Karen Briggs môžeme nájsť aj prvky rocku a iných žánrov. Aktuálne oslavuje 55 rokov!

Narodila sa 12. augusta 1963 v New York City. Husle vzala do rúk prvýkrát, keď mala 12 rokov. V škole hrala v orchestri, ktorý bol žánrovo veľmi otvorený a okrem klasických diel interpretoval aj jazz. Aj vďaka jazzu ostala v tomto orchestri a pri hudbe, pretože to v nej vzbudzovalo záujem. Už v 15-tich rokoch mala svoje prvé profesionálne koncerty. Počas vysokej školy nastúpila do telesa Virginia Symphony Orchestra, kde sa zameriavala na vážnu hudbu a pôsobila tam 4 roky. Po odchode z orchestra sa začala orientovať prevažne na jazz a súčasnú inštrumentálnu hudobnú tvorbu.

Karen Briggs © Patrick ŠpankoKaren Briggs © Patrick Španko
Karen Briggs © Patrick ŠpankoKaren Briggs © Patrick Španko

Briggs sa istý čas pohybovala v rôznych latino jazz zoskupeniach, čo výrazne ovplyvnilo jej rytmické cítenie. Najväčší úspech však prišiel v oblasti world music, keď sa spojila s vynikajúcim skladateľom a klaviristom Yiannis Chryssomallisom, s ktorým spolupracovala viac ako 13 rokov, vydala množstvo albumov a vypredala niekoľko obrovských sál počas svetového turné. Okrem akustických a tradičnejších zoskupení ju lákal elektronický sound fusion od autorov ako Herbie Hancock, Stanley Clarke, Jean Luc Ponty, Miles Davis. Preto pre ňu bolo veľkým potešením, keď sa jej ozval sám Stanley Clarke, aby sa pridala do jeho projektu Vertú.

Po veľkých úspechoch prišli vystúpenia so známymi osobnosťami v Carnegie Hall, či televízne vystúpenia v rôznych programoch ako Oprah Winfrey Show či The Tonight Show with Jay Leno. Množstvo koncertov a spoluprác viedlo k tomu, že sa nevenovala svojim sólovým projektom, no po viac ako 10 rokoch od jediných sólových albumov Karen (1992), Amazing Grace (1996) vydala tretí v poradí s názvom Soulchestral Groove (2009), v ktorom rozšírila svoje žánrové obzory.

Karen Briggs © Patrick ŠpankoKaren Briggs © Patrick Španko
Karen Briggs © Patrick ŠpankoKaren Briggs © Patrick Španko

Jedným z jej zaujímavých projektov v poslednej dobe bol Jazz In Pink – rýdzo ženský ansámbel, ktorý prepája populárne žánre s jazzom. Na Slovensku vystupovala na niekoľkých festivalových vystúpeniach so skupinou bubeníka Janka Fabrického Overt Act na jeseň v roku 2008. V súčasnosti stále aktívne koncertuje a spolupracuje s absolútnou svetovou jazzovou špičkou po celom svete.