Jazzahead! - Overseas Showcases !!!

Jazzahead! - Overseas Showcases !!!
Logo

  25.05.2023

Festival Jazzahead spája neuveriteľné množstvo jazzových kapiel z celého sveta, vrátane mnohých vynikajúcich zámorských interpretov. Tieto medzinárodné jazzové kapely predvádzajú rozmanitú a globálnu povahu jazzového žánru a uchvacujú publikum svojimi jedinečnými štýlmi a kultúrnymi vplyvmi. Od austrálskych zoskupení, cez severnú Ameriku až po exotické latinskoamerické skupiny a mnoho iného, tieto zámorské jazzové kapely prinášajú na festival sviežu a vzrušujúcu energiu. Ponúkajú iný pohľad na jazz, zahŕňajúc svoje vlastné hudobné tradície, rytmy a melódie do bohatej koláže tohto žánru. Tak ako aj po iné roky, aj tento ročník sa publikum mohlo tešiť z 8 zámorských, jazzových kapiel, ktoré priniesli na pódium svoju vlastnú chuť a umeleckú víziu, predvádzajúc neuveriteľný talent a kreativitu, ktorú nájdete v jazzových komunitách po celom svete. My vám prinášame exkluzívnu recenziu troch najlepších showcaseov z kategórie Overseas.

 

HAROLD LOPEZ NUSSA QUARTET (Gregoire Maret – ústna harmonika, Ruy Adrian López-Nussa – bicie nástroje, Luques Curtis – kontrabas, Harold López-Nussa – klavír) predstavil projekt TIMBA A LA AMERICANA, plný strhujúceho spojenia kubánskej hudby a jazzových prvkov, ktoré boli živé a osviežujúce. Vďaka netradičnej inštrumentácii, ktorá zahŕňala ústnu harmoniku ako sólový nástroj, bol ich zvuk jedinečný a putavý. Kvarteto majstrovsky zakomponovalo do svojich skladieb tanečné rytmy a vytvorilo nákazlivú energiu, ktorej publikum nedokázalo odolať. Harmonika, hraná s citom a inšpiráciou z tvorby legiend ako Herbie Hancock a Pat Metheny, dodala ich hudbe moderný nádych. Výsledkom tohto prístupu inštrumentácie bol podmanivý a dynamický zvuk, ktorý hladko spojil prvky kubánskej hudby a jazzu. Zvuk kvarteta možno prirovnať aj k formácii Mathias Heise Quadrillion. Podobne aj oni vyžarujú neskortnú energiu s moderným soundom postavenom na ústnej harmonike. Kvarteto hudobníkov do svojich kompozícií vkladalo prvky kubánskej hudby, ktoré podali s veľkým temperamentom vytvarajúc neopakovateľný a pútavý zážitok. Okrem toho bez námahy uchvátili publikum virtuóznymi sólami. Ich hudbu charakterizovala najmä búrlivá energia, no umelci tiež predviedli svoju všestrannosť a citlivosť vo frázach. HAROLD LOPEZ NUSSA QUARTET ponúkol skutočne pozoruhodný hudobný zážitok. Svojimi virtuóznymi sólami, nákazlivými tanečnými rytmami si podmanili celé publikum!

Harold López-Nussa © Patrick ŠpankoHarold López-Nussa © Patrick Španko
Gregoire Maret © Patrick ŠpankoGregoire Maret © Patrick Španko
Ruy Adrian López-Nussa © Patrick ŠpankoRuy Adrian López-Nussa © Patrick Španko
Luques Curtis © Patrick ŠpankoLuques Curtis © Patrick Španko

JOSH MEADER TRIO (Joshua Meader – gitara, Matt Thomson – klavír, syntezátory a basgitara, Alex Hirlian – bicie nástroje). Projekt austrálskeho gitaristu JOSH MEADER TRIO priniesol na pódium výkon plný virtuozity a technickej zdatnosti. Ich hudba čerpá vplyvy z rôznych žánrov vrátane neo soulu, ambientu a EDM, výsledkom čoho je jedinečná a podmanivá fúzia. Okrem toho Josh Meader do svojich fráz a kompozícii dômyselne vkladá prvky rockovej hudby a dodáva im energiu, ktorá je živá a povzbudzujúca. Ich hudba hladko spája svet jazzu a rocku a vytvára fúziu, ktorá pripomína post bop aj jazz rock. Skladbami ako Eclipse a Bellmontpick trio predvádza svoje majstrovstvo v zložitých metrách a polyrytmických vrstvách. Časté zmeny a stoptimes dodávajú ich skladbám nečakaný zvrat a udržujú poslucháča v strehu. Meaderov štýl hry sa vyznačuje jemným, detailným frázovaním, ktoré poslucháča uchváti. Jeho technika vzdialene pripomína Rotema Sivana. Hudba je plná šialených intervalových skokov a double times, ktoré vyzdvihujú Meaderov neo soulový, jazzový štýl na steroidoch. Uprostred bujarých kompozícií trio majstrovsky vyvážilo minimalistické zvukomalebné ambientné plochy. Hudba JOSH MEADER TRIO bola dôkazom ich virtuozity a umenia. Ich schopnosť hladko prelínať žánre, začleňovať prvky rocku a podávať strhujúce výkony ohúrila celé publikum!

Josh Meader Trio © Patrick ŠpankoJosh Meader Trio © Patrick Španko
Joshua Meader © Patrick ŠpankoJoshua Meader © Patrick Španko
Matt Thomson © Patrick ŠpankoMatt Thomson © Patrick Španko
Alex Hirlian © Patrick ŠpankoAlex Hirlian © Patrick Španko

JUSSI REIJONEN: THREE SECONDS | KOLME TOISTA (Jussi Reijonen – klasická gitara, elektrická gitara, bezpražcová gitara a arabský oud, Alistair Payne – trúbka, Bulut Gülen – trombón, Layth Sidiq – husle, Naseem Alatrash – violoncello, Maxim Lubarsky – klavír, Kyle Miles – kontrabas a bezpražcová basgitara, Kan Yanabe – perkusie, Vancil Cooper – bicie nástroje). THREE SECONDS | KOLME TOISTA je medzinárodný, hypnotizujúci world music projekt pod vedením fínskeho gitaristu Jussiho Reijonena, ktorý poslucháčov zaviedol na strhujúcu cestu pestrých obrazov svetovej hudby. Tento úžasný medzinárodný hudobný orchester kombinuje množstvo farieb a vplyvov z rôznych častí sveta, s osobitným dôrazom na východné krajiny. Strhujúce, podmanivé melódie boli prezentované v obale sofistikovaných, evokujúcich aranžmánov. To, čo odlíšilo Jussi Reijonen: Three Seconds od ostatných etno jazzových projektov je bezproblémová integrácia rôznych hudobných prvkov. Poslucháči mohli počuť prvky rockovej hudby, jazzu, ambientu a folkovej hudby, ktoré dodali kompozíciám hĺbku a odlišné textúry. Táto fúzia žánrov vytvorila jedinečný a osobitý zvuk. Rôzne nástrojové sekcie priniesli kaleidoskop farieb, pričom striedanie rôznych kontrastov a intenzívnych tempových zmien vytvorili pocit očakávania a dynamizmus. Jedinou výčitkou koncertu tohto projektu je, že kontinuita motívov a sofistikovaná prepojenosť kompozícii z albumu sa nedala úplne preniesť do krátkeho showcase koncertu.

Jussi Reijonen Three Seconds © Patrick ŠpankoJussi Reijonen Three Seconds © Patrick Španko
Jussi Reijonen © Patrick ŠpankoJussi Reijonen © Patrick Španko
Bulut Gülen © Patrick ŠpankoBulut Gülen © Patrick Španko
Alistair Payne © Patrick ŠpankoAlistair Payne © Patrick Španko
Kan Yanabe © Patrick ŠpankoKan Yanabe © Patrick Španko
Kyle Miles © Patrick ŠpankoKyle Miles © Patrick Španko
Maxim Lubarsky © Patrick ŠpankoMaxim Lubarsky © Patrick Španko
Vancil Cooper © Patrick ŠpankoVancil Cooper © Patrick Španko