Kontrabasista a basgitarista Chris Minh Doky !!!

Kontrabasista a basgitarista Chris Minh Doky !!!
Chris Minh Doky © Patrick Španko

  04.02.2019

Jedinečný dánsky kontrabasista, skladateľ a producent s vietnamskými koreňmi – Chris Minh Doky patrí k veľkým severským talentom kontrabasu a basgitary svojej generácie. Všestranný kontrabasista sa presadil v mnohých žánroch a prepracoval sa z kvalitnej jazzovej scény v Kodani až do živého New Yorku, kde sa často objavuje až do dnes. Vybudoval si renomé excelentného hudobníka s vlastným rukopisom, ktorý je plný dynamickosti a kreativity. Jeho vlastné projekty a spolupráce sú olemované mnohými významnými menami svetového formátu. Doky dokonca v spolupráci so značkou Yamaha vyvinul vlastný podpisový nástroj – Yamaha Silent Bass, ktorý je dnes používaný tisícmi muzikantov po celom svete. Chris Minh Doky oslavuje jubilejných 50 rokov!


Narodil sa 7. februára 1969 v Kodani. Chris Minh Doky pochádza z rodiny úspešných hudobníkov. Jeho mama bola popovou speváčkou a otec klasickým gitaristom. Chrisova hudobná dráha sa začala už v 6-tich rokoch z nudy, keď sa naučil hrať na klavíri. Aktivita na vyplnenie nudy sa ukázala ako veľmi prospešná, keďže vyhral niekoľko súťaží a ocenení. Pôvodne však neplánoval pokračovať v hudbe. Chcel ísť na štúdium medicíny, no počas strednej školy sa náhodne dostal k basgitare. Tá ho očarila natoľko, že v zápätí prešiel na kontrabas a len o 4 roky neskôr v roku 1989 pripravoval už svoj prvý album Appreciation. V ére basgitary ho inšpirovali najmä skupiny ako Earth, Wind & Fire a rôzne funkové zoskupenia.

Chris Minh Doky © Patrick ŠpankoChris Minh Doky © Patrick Španko
Chris Minh Doky © Patrick ŠpankoChris Minh Doky © Patrick Španko


Prechod ku kontrabasu a vášeň k jazzu v ňom vzplanula vďaka kontaktu s nahrávkou My Funny Valentine od MIles Davisa. Krátko potom už vystupoval v rôznych kluboch po celej Kodani, aj keď nemal ani len dostatočný vek na vstup do väčšiny z tých klubov. Aby sa dostal bližšie k hudbe, pre ktorú sa tak zapálil, išiel v 18-tich rokoch do New Yorku, kde za krátku dobu absolvoval niekoľko koncertov v okolí Manhattnu a dostal sa aj do nahrávacieho štúdia. Asi najväčší zlom jeho kariéry prišiel v roku 1994, keď bol oslovený, aby sa pridal k skupine Mike Sterna. Postupne sa chýry o mladom talente šírili New Yorkom a Chris Doky sa začal objavovať po boku mien ako Michael Brecker, David Sanborn, Trilok Gurtu, Bireli Lagrene, John Scofield, Kenny Garret, Randy Brecker a mnoho ďalších. Jedným z jeho veľmi úspešných projektov bol Doky Brothers v spojení s jeho bratom Niels Lan Dokym, s ktorým v 90-tych rokoch nahrali dva uznávané albumy pre spoločnosť Blue Note.


Prelom storočí priniesol aj veľkú zmenu v nástroji pre Dokyho. Oslovila ho spoločnosť Yamaha, aby s ním vyvinuli nástroj podľa jeho unikátneho štýlu hrania, prístupu a techniky. Výsledkom tohto projektu bol nástroj Yamaha Silent Bass, ktorý si adaptovali mnohí hudobníci po celom svete. Počas svojej kariéry Doky tvoril v mnohých štýloch a skúšal rôzne telesá a inštrumentácie. Veľký úspech zožala orchestrálna kreácia Scenes From A Dream (2010) v spolupráci s Grammy oceneným skladateľom a dirigentom Vince Mendozom. Album priniesol veľmi živú až filmovú scenériu a prepojenie viacerých žánrov vo veľmi emotívnom a dramaticko-lyrickom štýle.

Chris Minh Doky © Patrick Španko (2)Chris Minh Doky © Patrick Španko (2)
Chris Minh Doky © Patrick ŠpankoChris Minh Doky © Patrick Španko


Na svojom najnovšom albume New Nordic Jazz (2016) opäť predviedol, že mu nechýba kreativita a hľadanie odlišných spôsobov tvorby. Kompletne akustický album je znovuobjavením krás a špecifík severského jazzu, postavený na silných príbehoch, melodickosti, krásnych sólach, do ktorých Chris vkladá svoj jedinečný rukopis a neopakovateľné umenie. Chris Minh Doky je veľký talent moderného jazzového kontrabasu, ktorý svojim prístupom, technikou a soundom ovplyvnil veľkú časť mladej generácie a stále prináša na svetovú jazzovú scénu množstvo zaujímavých projektov a albumov. Jeho skvelé umenie si malo možnosť vypočuť aj slovenské publikum v rámci koncertu Mike Sterna na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2014.