Kontrabasista Michael Formanek !!!

Kontrabasista Michael Formanek !!!
Michael Formanek © Patrick Španko

  07.05.2018

Popredný americký kontrabasista, skladateľ, pedagóg, vynikajúci improvizátor a výrazná osobnosť na newyorskej jazzovej scéne – Michael Formanek. Do povedomia sa dostal ako unikátny, všestranný, kreatívny umelec, ktorý spolupracoval s menami ako  Freddie Hubbard, Joe Henderson, Dave Liebman, Fred Hersch, Mark Feldman a iní. Formanek je okrem iného aj popredný skladateľ, známy pre svoju komplexnú tvorbu s rozsiahlymi formami. Michael Formanek aktuálne oslavuje okrúhle 60-tiny!



Narodil sa 7. mája 1958 v Kalifornii. Formanek preukazoval od začiatku svojej kariéry nadpriemerný talent, ktorý neostal bez povšimnutia. Ešte ako mladý tínedžer v 70-tych rokoch koncertoval s bubeníkom Tony Williamsom a saxofonistom Joe Hendersonom. V nasledujúcej dekáde sa už pravidelne objavoval po boku mien ako  Freddie Hubbard, Dave Liebman, Fred Hersch a Attila Zoller. V 90-tych rokoch  Formanek už mal vybudované renomé kreatívneho, talentovaného umelca a začal sa koncentrovať na vlastné projekty. Usadil sa v New Yorku, kde začal pravidelne koncertovať s vlastným kvintetom a sa stal jednou z kľúčových postáv na miestnej scéne.

Michael Formanek © Patrick ŠpankoMichael Formanek © Patrick Španko
Michael Formanek © Patrick ŠpankoMichael Formanek © Patrick Španko



Jeho líderský debut Wide Open Spaces (1990) pod záštitou renomovaného vydavateľstva Enja Records, ktorý nahral s vynikajúcou zostavou Greg Osby – saxofón, Mark Feldman – husle, Wayne Krantz - gitara, Jeff Hirshfield – bicie nástroje, si získal celosvetový ohlas. Po množstve projektoch v úlohe sidemana sa prezentoval vlastnou tvorbou a ukázal v rôznorodých skladbách svoj talent, všestrannosť a jedinečné smerovanie. O dva roky neskôr prišiel s albumom Extended Animation (1992), ktorý sa niesol v podobnom duchu len s personálnou zmenou saxofonistu Greg Osbyho za Tim Berneho. Jednou zo zásadných zmien oproti predošlému albumu sú komplexné kompozície s rozsiahlymi formami, ktoré reflektujú Formanekov vývoj kompozičného rukopisu. Popri vlastných projektoch pokračoval v aktívnej kariére profesionálneho sidemana a do roku 2000 nahral viac než 60 albumov.



V novom miléniu sa rozhodol participovať v oblasti jazzového vzdelávania a prijal ponuku na jednom z najstarších amerických konzervatórií - Baltimore's Peabody Institute. Popri výučbe pokračoval ako aktívny muzikant v úlohe sidemana na viacerých nahrávacích sessions a písal nové kompozície. Až o celú dekádu neskôr sa vrátil do štúdia ako líder zoskupenia Michael Formanek Quartet a nahral album – The Rub and Spare Change (2010) pod značkou ECM v staronovej zostave - Tim Berne, Craig Taborn a Geral Cleaver. Toho istého roku prišiel Formanek na scénu s novým  osemnásťčlenným ansámblom Ensemble Kolossus, ktorý pozostával z jeho dlhoročných spolupracovníkov a nových talentov brooklynskej jazzovej scény.

Michael Formanek © Patrick ŠpankoMichael Formanek © Patrick Španko
Michael Formanek © Patrick ŠpankoMichael Formanek © Patrick Španko



V roku 2014 sa spojil s elitnými predstaviteľmi free-jazzu na newyorskej scéne – gitaristkou Mary Halvorson a bubeníkom Tomas Fujiwarom, s ktorými založil nové zoskupenie Thumbscrew. O dva roky prišiel s novým pozoruhodným titulom vo vydavateľstve ECM – The Distance (2016), ktorý spojil jeho dva posledné projekty Ensemble Kolossus a Thumbscrew dokopy. Michael Formanek  patrí ku jedinečným, kreatívnym osobnostiam newyorskej scény. Svojou tvorbou inšpiroval mnoho súčasníkov a nasledujúcich generácií, pričom sa snažil byť vždy inovatívny. Michael Formanek na Slovensku nikdy nevystupoval.