Moderný európsky jazz z Talianska !!!

Moderný európsky jazz z Talianska !!!
Andrea Manzoni Trio © Rudolf Baranovič

27.9.2018, Slovenský rozhlas, BA   03.10.2018

Veľké koncertné štúdio vo štvrtok 27. septembra privítalo zaujímavých hostí. Z Talianska prišlo na Slovensko mladé, inovatívne jazzové zoskupenie – Andrea Manzoni Trio. Líder, talentovaný klavirista – Andrea Manzoni so svojou zostavou Viden Spassov (kontrabas) a Andrea Beccaro (bicie nástroje) si pre slovenské publikum pripravili poriadnu nádielku kreatívneho, postmoderného, eklektického jazzu. Už príchod Manzoniho s tričkom Nirvana naznačoval, že pôjde o mnohotvárnu fúziu s viacerými inšpiráciami. Repertoár bol svieži a hral mnohými farbami.

Andrea Manzoni © Rudolf BaranovičAndrea Manzoni © Rudolf Baranovič
Andrea Beccaro © Rudolf BaranovičAndrea Beccaro © Rudolf Baranovič



Predovšetkým kompozície boli postavené na hre s dynamikou a kontrastoch v minimalistickom duchu. Rytmická sekcia bola značne ovplyvnená rockovou a populárnou hudbou, o čom svedčil aj samotný repertoár. Poslucháči mali možnosť počuť si zaujímavé interpretácie skladieb od Jimi Hendrixa, David Bowieho, Kraftwerk, či Led Zeppelin. Väčšiu časť koncertu však tvorili originálne kompozície protagonistov, ktoré boli postavené na výraznej melódii a striedaní rôznych farieb a interpretačných techník. Repetitívne patterny, ambientné plochy, subtílne zmeny, vrstvenie nápadov a vamp improvizácie sa často striedali s náhlou expresivitou. Formácia sa uberá sviežim, eklektickým smerom, ktorý je v súčasnosti v Európe veľmi populárny a podobným spôsobom pracujú napríklad Elf Trio, LBT Trio, Emile Brandqvist, či Virta. Mňa osobne veľmi oslovila časť koncertu, kedy sa všetci protagonisti presunuli ku klavíru a paličkami, či rôznymi údermi rozoznievali struny na štýl preparovaného klavíru, čím expandovali jeho štandardné možnosti. Okrem zvukového zážitku bol koncert sprevádzaný aj vizuálnou hrou svetiel. Tento trend audio-vizuálneho umenia sa stáva v súčasnosti čoraz viac populárnejším a môžeme ho sledovať aj u iných inovatívnych európskych kapiel ako Virta, či Mn'JAM experiment.

Viden Spassov © Rudolf BaranovičViden Spassov © Rudolf Baranovič
Andrea Beccaro © Rudolf BaranovičAndrea Beccaro © Rudolf Baranovič



Koncert, ktorý organizoval Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, priniesol poriadnu dávku energie a kreatívneho prístupu k hudbe, aký tu môžeme počuť málokedy. Mne osobne chýbalo na koncerte len trochu viac improvizácie, aj keď miestami sa protagonisti vytiahli s podarenými sólami. Bratislava na tento zážitok určite tak skoro nezabudne. Pozitívnou informáciou je, že protagonisti sa rozhodli celý koncert zaznamenať a neskôr bude dostupný ako CD.

Andrea Manzoni © Rudolf BaranovičAndrea Manzoni © Rudolf Baranovič
Viden Spassov © Rudolf BaranovičViden Spassov © Rudolf Baranovič
Plná sála © Rudolf BaranovičPlná sála © Rudolf Baranovič
Klaňačka © Rudolf BaranovičKlaňačka © Rudolf Baranovič