Nové CD AMC Trio a Randy Brecker vychádza v zahraničí !!!

Nové CD AMC Trio a Randy Brecker vychádza v zahraničí !!!
AMC Trio a Randy Brecker © archív tria

  23.08.2023

AMC Trio sa za tri dekády stihlo etablovať ako jedno z najstabilnejších jazzových zoskupení na Slovensku. Kapela ročne odohrá desiatky vystúpení doma i v zahraničí. Ich prínos ocenil pred dvoma rokmi i podpredseda NR SR. Trio napriek tomu nepoľavuje a v tomto mesiaci vydáva ôsmy album s názvom Following the Light. AMC Trio sa dostalo do nezávideniahodnej pozície, pretože na hudobníkov sú kladené vysoké nároky a fanúšikovia, zvyknutí na svetovú kvalitu, majú väčšiu radosť vtedy, ak sa slovenskí interpreti doťahujú na hudobníkov v zahraničí. Máme doma veľa šikovných ľudí, no nezriedka dochádza k tomu, že na slovenských albumoch hosťujú hudobníci z rôznych kútov planéty.

 

V roku 2013 vydalo AMC Trio album One Way Road to My Heart, ktorý fanúšikovia považujú v diskografii Prešovčanov za jeden z najvydarenejších. Ako hosť sa na ňom objavil Randy Brecker, americký trubkár, patriaci k vyhľadávaným štúdiovým i pódiovým hráčom. Hral nielen s Georgeom Bensonom, Jacom Pastoriusom či Billy Cobhamom, ale i Tinou Turner, ...

Peter Adamkovič © archív triaPeter Adamkovič © archív tria
Samuel Marinčák © archív triaSamuel Marinčák © archív tria

Randyho návrat:
Po desiatich rokoch od vydania spomínaného albumu sa trio s Randym predstavuje na súčasnej novinke Following the Light. Nahrávanie prebiehalo minulý rok v poľskom štúdiu DR pri meste Wisla, nachádzajúcom sa vo voľnej prírode. "Ide o veľmi inšpiratívne prostredie, vôkol nás boli iba lazy. Štúdio sa nachádza v drevenom domčeku na vysokom kopci. Nahrávali sme tu už aj debut One Way Road to My Heart," uvádza kontrabasista Martin Marinčák. Práca v profesionálnom nahrávacom štúdiu prináša viacero výhod. „Veľa ľudí dnes nahráva doma do počítača, my sme zvolili menej obvyklú cestu. Veľmi oceňujeme tunajší klavír s autentickým zvukom. Klávesy by sa dali nahrať aj na syntezátore, ale to už nie je ono. Navyše chceme hrať všetky nástroje spolu naraz a nie po stopách,“ objasňuje Martin Marinčák pohnútky k nahrávaniu v zahraničí.

Úspech v zahraničí:
Kapela doteraz vydala šesť albumov v slovenskom vydavateľstve Hevhetia alebo vo vlastnej réžii. Výnimkou je One Way Road to My Heart (Moosicus, 2013) a novinka, ktorú vydali zahraničné firmy. V prípade Following the Light ide o nemecký label Jazzline-Leopard, vydávajúci aj Randyho albumy. Spolu s trubkárom sa na platni prezentuje i jeho manželka Ada Rovatti, hrajúca na saxofóne. Ako ochutnávka bolo minulý rok zverejnené video Oblivion.

Spolu s touto skladbou sa na albume objavuje osem autorských kúskov, ktorými kapela prepája rukopis spred desiatich rokov s novými kompozičnými postupmi. Ide o ďalší vývojový stupeň kapely, ktorá neholduje stagnácii. Okrem spomínaných hudobníkov sú za tento nevyhnutný progres zodpovední klavirista Peter Adamkovič, gitarista Samuel Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. Albumom Following the Light si AMC Trio pripomína aj 30. výročie svojho vzniku. Kedysi išlo o zoskupenie, hrajúce štandardy, dnes je to kapela s pôvodným repertoárom, za aký by sa nemuseli hanbiť ani zahraniční interpreti. Základom úspechu je posun vpred a ten majú Prešovčania skrátka v krvi. Nový album AMC Trio - Following the Light oficiálne vychádza dnes v piatok 25. augusta 2023 v nemeckom vydavateľstve Jazzline-Leopard!

Martin Marinčák © archív triaMartin Marinčák © archív tria
Stanislav Cvanciger © archív triaStanislav Cvanciger © archív tria

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa