Po prvý raz hranie v Izraeli !!!

Po prvý raz hranie v Izraeli !!!
Plagát

  22.02.2022

Po prvýkrát v Izraeli vystúpia slovenskí jazzmeni - skladateľ a saxofonista Nikolaj Nikitin a skladateľ a klavirista Ľuboš Šrámek! 4 koncerty zahrajú s vynikajúcim českým sólistom na trúbku Miroslavom Hloucalom. Ten je aj dvorným hudobníkom a aranžérom Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, no pôsobí aj ako leader a spoluautor viacerých medzinárodných zoskupení. Domácim - izraelským významným hudobným partnerom bude skladateľ a saxofonista Shlomi Goldenberg, ktorý sa pre hudbu vzdal kariéry IT špecialistu a začal sa v americkom Seattli  venovať saxofónu, hudbe a jazzu! Hudobný koncept zostavy vychádza z tradície akustického jazzu, ovplyvneného zvukom moderny, aký reprezentujú Tom Harrell, Kenny Wheeler či Second Great Quintet legendárneho Milesa Davisa. Altar Quintet sa hlási aj k tradícii európskej komponovanej hudby 20. storočia.


Hudobníci predstavia na koncertoch svoju vlastnú autorskú tvorbu. Na pódiu sa stretnú hneď štyria autori. Tým vzniká jedinečná dramaturgia postavená na kontrastoch i vzájomnom prepojení hudobných svetov. Nikolaj Nikitin patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského jazzu. Tento saxofonista, skladateľ a producent má na konte viac než desať albumov, vrátane spolupráce so zvučnými menami ako Miroslav Vitouš či Tom Harrell. Ľuboš Šrámek je klavirista, producent a skladateľ. Držiteľ najprestížnejšieho domáceho hudobného ocenenia Radio_Head Awards v kategórii Jazzová hudba za rok 2015. Na svojich albumoch spolupracoval s hudobníkmi ako Peter Erskine, JD Walter, Johnathan Blake a iní.

Nikolaj Nikitin © Patrick ŠpankoNikolaj Nikitin © Patrick Španko
Ľuboš Šrámek © Patrick ŠpankoĽuboš Šrámek © Patrick Španko

PROGRAM TURNÉ 2022:
- STREDA 23. FEBRUÁR - Old Jaffa-Tel Aviv, Jazz Alley Hasimita Theatre Jazz Club, 21:00
- ŠTVRTOK 24. FEBRUÁR - Ashdod, Jazz Club Aramis, 20:00
- PIATOK 25. FEBRUÁR - Carmiel, Ben's Cornes Pub and Performace Space, 15:00
- SOBOTA 26. FEBRUÁR - Rishon Lezion, Bella Ciao, 15:00


„Veľmi sa tešíme na koncerty v Izraeli. Som vďačný Slovenskému inštitútu a všetkým partnerom, vďaka ktorým sa podarilo realizovať náročný projekt v neľahkej dobe. Pre Izraelské publikum sme prichystali skladby z našich autorských albumov v nových originálnych aranžmánoch, špeciálne napísaných pre túto zostavu" - Nikitin-Šrámek.

Koncerty sa konajú v spolupráci s veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Tel Avive, Slovenským inštitútom v Jeruzaleme a Českým domom.
Koncerty podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Partnerom je aj Hudobné centrum.

Miloslav Hloucal © Patrick ŠpankoMiroslav Hloucal © Patrick Španko
Shlomi Goldenberg, archivShlomi Goldenberg, archiv