Randy Brecker, Ada Rovatti a AMC Trio+ !!!

Randy Brecker, Ada Rovatti a AMC Trio+ !!!
Brecker-Rovatti-AMC Trio+ © Ján Graus

5.3.2023, Villa Romaine, Šahy, SK   07.03.2023

Už sme si, chvalabohu, zvykli, že na Slovensku sa zjavujú svetové mená jazzu pravidelne a to aj mimo hlavného mesta! Ale vidieť v Šahách 6- násobného víťaza Grammy, Randyho Breckera, je zážitok z tých nadpozemských. Páni z AMC Tria však pravidelne prinášajú na Slovensko svetové mená a nahrávajú s nimi albumy. Tak sa stalo aj teraz a po prvej spolupráci s Randym v roku 2013 vzniká aj ďalšia nahrávka s týmto velikánom. Randy však k nám priviedol aj svoju šarmantnú a veľmi milú manželku - Ada Rovatti, ktorá bravúrne ovláda saxofón, komponuje a aranžuje.

Randy Brecker © Ján GrausRandy Brecker © Ján Graus
Randy-Martin-Ada © Ján GrausRandy-Martin-Ada © Ján Graus

V príjemnom prostredí hotelíka Villa Romaine sme sa mohli týchto hviezd doslova dotknúť a celkom zaplnená jedáleň hotela, ktorá sa premenila na sálu, si koncert užívala naplno. Treba povedať, že super na celej produkcii je to, že toto zoskupenie sa neuchýlilo k všeobecne známym štandardom, čo by mohlo byť celkom logické. Nie. Breckerovci interpretovali skladby, ktoré zložili Peter Adamkovič, Samo Marinčák a Martin Marinčák. A to sa hocikomu nepodarí, priatelia! A ako ich interpretovali! Výborné aranžmány má na svedomí Ada Rovatti a nemala to ľahké. Skvelé melodické, zdanlivo jednoduché motívy, mnohokrát skrývajú v sebe komplikované harmónie a zladiť skladby, aby vyhovovali pre trio plus gitaru Samuela Marinčák a tiež pre oba dychy, býva niekedy zapeklitý problém. Ade sa to podarilo skvele, čo budeme, dúfam už čoskoro, môcť počuť z ich spoločnej nahrávky.

Randy a Ada © Ján GrausRandy a Ada © Ján Graus
Peter-Randy-Martin-Ada © Ján GrausPeter-Randy-Martin-Ada © Ján Graus

Na koncerte zaznelo 8 skladieb plus prídavok. Väčšinou ide o nové skladby, ale napríklad Folloving The Light či Thoriza sú v repertoári AMC Tria už pár rokov, hoci prešli niekoľkými premenami. Musím povedať, že hudba AMC Tria mi je veľmi blízka a mám rád tento druh jazzu. Po príchode Samuela Marinčáka do skupiny je to ešte pestrejšie a jeho Fender Stratocaster znie miestami rockovo, inokedy zase ako John Scofield. Jeho sóla patrili takisto k vrcholom večera. Hudbu AMC Tria si ale užívali aj Randy a Ada. Nádherne podporovali unisono tenorom a trúbkou a samozrejme svojimi virtuóznymi sólami. Sála na konci koncertu odmenila účinkujúcich dlhým standing ovation, po ktorom nasledovala autogramiáda. Opäť jeden večer z tých nadpozemských!

Randy © Ján GrausRandy © Ján Graus
Super nálada i večer © Ján GrausSuper nálada i večer © Ján Graus