Rytmus je náš biznis - tvrdí orchester Fats Jazz Band !!!

Rytmus je náš biznis - tvrdí orchester Fats Jazz Band !!!
Fats Jazz Band, archív

  28.11.2023

V polovici leta sa 9-členný swingový orchester Fats Jazz Band vydal do Košíc do kultúrneho centra FUGA nahrať svoj v poradí už ôsmy album Rhythm is Our Business. V sobotu 11. novembra meral swing band túto cestu opäť, aby ho na rovnakom mieste uviedol do života. „Sála FUGY je svojimi akustickými vlastnosťami pre jazzovú hudbu priam dokonalou. Proporciami, dozvukom a v neposlednom rade výborným klavírom, ktorý nám na nahrávku požičal Marián Čekovský, bola pre nás tou najlepšou voľbou. Tiež ústretovosť manažmentu FUGY nám umožnila niekoľko dní v kuse nerušene pracovať“ - povedal kapelník Ladislav Fančovič o dôvodoch, prečo orchester nahrával svoj album práve tu.

 

Fats Jazz Band nahrával CD presne tak, ako to robili dnes už jazzové legendy pred sto rokmi. Na originálnych storočných hudobných nástrojoch, na jednu stopu, bez akýchkoľvek overdubbingov a to vrátane spevákov. V preklade to znamená, že žiadne úpravy v postprodukcii neboli možné. Žiadne dolaďovania falošných tónov či korekcie rytmických nepresností. Preto museli byť orchester aj speváci výborne pripravení. Samotnú nahrávku a mastering realizoval Rostislav Pavlík z Pavlík Records a CD vydalo vydavateľstvo Swingmánia. Realizáciu nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Ladislav Fančovič - klavír, saxofóny, aranžmány
La Jana Dekánková - spev
Ľubomír Kamenský - trúbka, kornet
Branislav Belorid - trombón
Ján Gašpárek - klarinet, saxofóny
Matúš Uhliarik - spev, klavír
Michal Matejka - gitara, banjo
Pavol Kušík - kontrabas
Patrik Fičor - bicie nástroje

... uvedie CD do života,archív... uvedie CD do života,archív
4-hlasý mužský vokál, archív4-hlasý mužský vokál, archív

A čo na novom CD Rhythm Is Our Business nájdete? Text z bookletu ozrejmí viac: „Album otvára kontrapunktická skladba Bach Goes To Town inšpirovaná nahrávkou slávneho koncertu Bennyho Goodmana z roku 1938 v Carnegie Hall. Ôsmy album orchestra obsahuje vynikajúce aranžmány sexteta kontrabasistu Johna Kirbyho, či už inšpirované klasickou hudbou (Charlie’s prelude a Minute Waltz) alebo čisto jazzovú skladbu postavenú na harmonických moduláciách From Ab to C. Na CD rezonujú aj mená dvoch významných tenorsaxofonistov – Lestera Younga v nadčasovej skladbe Boogie Woogie, ktorá napriek roku svojho vzniku 1938 predznamenala zrod nového hudobného štýlu, a rekonštrukciu skvelého sóla tenorsaxofonistu Colemana Hawkinsa v skladbe The Day You Came Along. Fanúšikovia Fatsa Waller si užijú aj piesne ako The Joint is Jumpin‘, Spring Cleaning, My Mommie Sent Me To The Store a Clarinet Marmalade, z ktorých sála Wallerova charakteristická energia, vtip a nákazlivá dobrá nálada. Úplne iný zvuk má skladba Sorry z roku 1929, kde počuť typickú estetiku hot jazzu 20. rokov (kornet, bendžo, bassaxofón, husle...). Fats Jazz Band použil na CD aj ďalšie nezvyčajné nástroje ako Hammond organ (Clarinet Marmalade) a Swanee saxofón (He’s Funny That Way). Kapelník Ladislav Fančovič vybral dve sólové klavírne skladby zo začiatku 30. rokov - Bugatti Step od Jaroslava Ježka a Black Beauty od Duka Ellingtona. Jeho little big band si zaplával aj do britských vôd nádherným prevedením skladieb ako Who, Pastel Blue a titulnej piesne Rhythm Is Our Business, ktorú pôvodne nahrali Six Swingers. Na albume sú aj dve krásne slovenské piesne, ktoré v 50. rokoch nahrala Viera Racková, Do zajtra čakaj a Maličká slzička. Album uzatvára pieseň Java Jive s vokálnym kvartetom v úvode zloženým z členov orchestra. Bonusovú skladbu Mack the Knife zaranžoval Fančovič v štýle virtuóznych klavírnych show Liberaceho zo 60. rokov. Ústredná melódia z Opery o troch grošoch Kurta Weilla vás prevedie rôznymi štýlmi, vrátane viedského valčíka, latino či boogie-woogie.

Koncerty Fats Jazz Band:
02.12. - Trenčín, Vianočné trhy
03.12. - Prievidza, RKC
08.12. - Sýpka Fintice
09.12. - Markušovce, Letohrádok Dardanely
16.12. - Hlohovec, Vianočné trhy

Fats Jazz Band, archívFats Jazz Band, archív
Jana Dekánková, Fats Jazz Band, archívJana Dekánková, Fats Jazz Band, archív
Dychári, Fats Jazz Band, archívDychári, Fats Jazz Band, archív
Matúš Uhliarik, Fats Jazz Band, archívMatúš Uhliarik, Fats Jazz Band, archív