Saxofonista a trubkár Ornette Coleman !!!

Saxofonista a trubkár Ornette Coleman !!!
Ornette Coleman © Patrick Španko

  05.03.2018

Legendárny americký saxofonista, trúbkár a skladateľ, ktorý zásadným spôsobom reformoval jazyk jazzu, inovátor a vynikajúci improvizátor – Ornette Coleman. Bol hlavnou postavou vo vývoji free jazzu v 60-tych rokoch. Svojim štýlom dokázal posunúť jazz od tradičného myslenia a štandardného amerického repertoáru smerom k slobodnej improvizácii. Jeho prístup si získal množstvo nasledovateľov aj odporcov, no bezpochyby sa vďaka nemu stal veľkým reformátorom jazzovej histórie. Ornette Coleman by aktuálne oslávil 88. rokov!



Narodil sa 9. marca 1930 v meste Fort Worth v Texase, kde aj vyrastal a zomrel 11. júna 2015 v New Yorku. Navštevoval I.M.Terrell High School a bol súčasťou školskej kapely, avšak kvôli improvizovaniu počas interpretácie pochodovej skladby – The Washington Post od John Philip Sousu bol z ansámblu vyhodený. Potom začal hrávať v R&B a bebopových zoskupeniach. Neskôr sa pridal k rôznym koncertným show, aby sa dostal z mesta. Pôvodne hrával na tenor saxofóne, ale ten mu zničili pri útoku naňho v Louisiane a odvtedy sa stal jeho hlavným nástrojom alt saxofón.

Ornette Coleman © Patrick ŠpankoOrnette Coleman © Patrick Španko
Ornette Coleman © Patrick ŠpankoOrnette Coleman © Patrick Španko



Už od Colemanových začiatkov sa ukázal jeho zmysel pre zmenu a inovácie, čo bolo počuť na jeho netradičnom prístupe k harmónii a akordickým postupom. Od roku 1958 začal viesť vlastné recording sessions, ale až album The Shape of Jazz to Come (1959) sa stal kľúčovým pre začiatok avantgardného jazzu. Nový prístup vyvolal kontroverziu. Colemana označovali ako génia alebo ako hudobného podvodníka a vtip. V roku 1960 prišiel s albumom Free Jazz: A Collective Improvisation v spolupráci s dvoma kvartetami v zložení Don Cherry, Freddie Hubbard, Eric Dolphy, Charlie Haden, Scott LaFaro, Billy Higgins a John Blackwell. Album pozostával zo 40 minútovej improvizácie, kde každy z členov sa mohol kedykoľvek zapojiť, vytvárajúc tak unikátne kolektívne improvizované plochy.



Počas 60-tych a 70-tych rokov vystriedal niekoľko unikátnych zoskupení a pokračoval v rozvíjaní avantgardnej poetiky a objavovaní nového. V roku 1976 vydal funkový album Dancing In Your Head, na ktorom stále prebiehala živá kolektívna improvizácia. Coleman tento štýl nazval harmolodic funk. V 80-tych rokoch pokračoval vo funkových a elektrifikovaných zoskupeniach uberajúcich sa avantgardným smerom. Jeho tvorba z tohto obdobia si vyslúžila pomenovanie free funk.

Ornette Coleman © Patrick ŠpankoOrnette Coleman © Patrick Španko
Ornette Coleman © Patrick ŠpankoOrnette Coleman © Patrick Španko



V novom miléniu získal prestížne ocenenie Japonskej umeleckej asociácie – Praemium Imperial, ktoré získal len on a Oscar Peterson. V roku 2006 po viac ako dekáde vydal live album Sound Grammar a vďaka nemu získal o rok neskôr Pulitzerovu cenu za hudbu. Aj v pokročilom veku pokračoval v inovátorstve. Neustále hrával vo formáciách s mladými hudobníkmi, ktorí mali rôznorodé kultúrne pozadie a obohacovali výsledný sound. Veľká jazzová osobnosť nás opustila v roku 2015, ale jej odkaz sa zapísal do histórie jazzu veľkými zlatými písmenami a množstvo generácií hudobníkov nadväzuje na jeho prínos vo svojej tvorbe. Na Slovensku nikdy nevystupoval!