Saxofonista Petr Kalfus !!!

Saxofonista Petr Kalfus !!!
Petr Kalfus © Patrick Španko

  27.08.2018

Český saxofonista a skladateľ, občasný člen medzinárodného orchestra Ed Partyku – Petr Kalfus patrí bez pochyby k popredným postavám alt saxofónu na českej jazzovej scéne. Petr Kalfus nazbieral množstvo skúsenosti počas štúdia v zahraničí, či najmä z pôsobenia v medzinárodnom orchestri skladateľa, aranžéra a trombonistu Ed Partyku. Takisto sa snaží presadiť najmä s vlastnou autorskou tvorbou ako líder viacerých zoskupení. Aktuálne oslavuje 35 rokov.

Narodil sa 27. augusta v Prahe. Od roku 2003 je aktívny na pražskej jazzovej scéne, popri štúdiu na Konzervatóriu Jaroslava Ježka, ktoré ukončil v roku 2007. Ešte počas štúdia sa etabloval ako vynikajúci saxofonista v zoskupení Bucinatores a Infinite Quintet, ktoré zakladal spolu s trúbkárom Miroslavom Hloucalom. V roku 2008 bol vybraný do big bandu European Jazz Orchestra, s ktorým vyrazil na európske turné pod vedením Niels Kleina.

Petr Kalfus © Patrick ŠpankoPetr Kalfus © Patrick Španko
Petr Kalfus, archívPetr Kalfus, archív

O rok neskôr získal pozíciu na Konzervatóriu Jaroslava Ježka, kde vyučoval improvizáciu, dejiny a sluchovú analýzu. Už počas štúdia v Prahe sa stretol s Ed Partykom v rámci školského kurzu, keď Ed Partyka prijal pozvanie od Milana Svobodu. Druhýkrát s ním serióznejšie spolupracoval počas štúdii v Katoviciach, kde Ed Partyka pôsobil ako hosťujúci profesor. V Katoviciach si Kalfus rozšíril najmä poznatky ako aranžér a líder big bandu. Po návrate do Prahy pokračoval v spolupráci s Partykom so zaujímavým projektom v spojení Concept Art Orchestra a nuBox, kde išlo o fúziu elektroniky a big bandu.

K serióznejšej spolupráci došlo potom, čo sa stretol s Ed Partykom na koncerte Infinite Quintet v Jazz Docku a tam ho Patyka pozval na spoluprácu s jeho big bandom do Berlína, ktorá trvá dodnes. Okrem toho pôsobí v ďalších významných zoskupeniach ako Prague Bigband, Concept Art Orchestra, Andy Schofield Orchestra a Artisans Quintet. Taktiež spolupracuje s vynikajúcim poľským saxofonistom Michalem Wróblewskym v improvizačnom duo projekte.

Petr Kalfus © Patrick ŠpankoPetr Kalfus © Patrick Španko
 Petr Kalfus, archív Petr Kalfus, archív

Okrem rôznych telies a ansámblov Petr Kalfus vedie aj vlastné projekty ako líder. Predovšetkým ho zaujíma väčšie obsadenie vo forme sexteta, kde je oveľa viac možností a farieb. A bohatšia dychová sekcia je preňho veľkým zdrojom inšpirácie. V súčasnosti sa zameriava najmä na svoju formáciu Petr Kalfus Sextet, kde sa prezentuje najmä vlastnou autorskou tvorbou. Na Slovensku vystupoval niekoľkokrát a môžeme si ho pamäťat z festivaole Bratislavské jazzové dni 2014, kde hral Ed Partyka Jazz Orchester.