Slovenská virtuózna speváčka z New Yorku opäť doma !!!

Slovenská virtuózna speváčka z New Yorku opäť doma !!!
Hanka G Quartet © Barbora Dolinajová

4.11.2018, Slovenský rozhlas, BA   06.11.2018

Hanka G alebo ako ju Slováci familiárnejšie poznajú Hanka Gregušová, už dva roky dokazuje v New Yorku, že má nadanie a patrí medzi špičkové speváčky. Svedčia o tom úspechy a jedinečná formácia z New Yorku, ktorú so sebou priniesla aj na koncert do Slovenského rozhlasu. Predovšetkým však za ňu hovorí jej výnimočný hlas, ktorý si mohli slovenskí fanúšikovia užiť na príjemnom koncerte s rodinou atmosférou. Viac ako hodinu dlhý koncert priniesol poriadnu dávku energie a skvelý hudobný zážitok.

Hanka G © Barbora DolinajováHanka G © Barbora Dolinajová
Reggie Workman a Taru Alexander © Barbora DolinajováReggie Workman a Taru Alexander © Barbora Dolinajová



Repertoár tvorili prevažne skladby z jej druhého albumu Twin flame, ale objavili sa aj slovenské zjazzované ľudovky z prvého albumu Essence a taktiež aj zopár klasických jazzových štandardov. Hanka otvorila koncert práve slovenskými úpravami ľudoviek ako symbolom prepojenia so slovenským publikom. V týchto skladbách sa zaujímavým spôsobom stretli dve odlišné kultúry. Slovenské folklórne texty a melodika v piesňach Sľúbil sa mi milý a Červené jabĺčko sa spojili s americkou tradíciou v podobe jazzového frázovania, swingového rytmu, hard bopu a soulu. Štýlovo koncert osciloval medzi moderným jazzovým mainstreamom, soulom a populárnym prednesom. Hanka Gregušová naplno ukázala svoju vokálnu všestrannosť. Jej krásna hrejivá, zastretá farba hlasu žiari v jemných polohách, ale taktiež ma poriadne veľa sily otvoriť sa v energickom prejave s veľkým rozsahom. Prevažne sme počuli u Hanky interpretáciu v štýle soulu, blues a R&B, ale v štandarde How High The Moon ukázala, že ani be bopová tradícia jej nie je cudzia a fantastický zvláda umenie vokalizácie.

Hanka G © Barbora DolinajováHanka G © Barbora Dolinajová
Reggie, Hanka G a Taru © Barbora DolinajováReggie, Hanka G a Taru © Barbora Dolinajová



K vynikajúcemu zážitku samozrejme prispela aj kapela v podaní skvelej rytmickej sekcie s legendárnym kontrabasistom Reggie Workmanom a bubeníkom Taru Alexanderom. Tí držali veľmi dobre posadený hard swing. Samozrejme nesmel chýbať dlhoročný spolupracovník Hanky - elitný slovenský klavirista Ondrej Krajňák, ktorý sa postaral o virtuózne sóla, vynikajúci harmonicky plný a invenčný rytmický sprievod. Jeho vzájomná súhra s Hankou sa naplno ukázala v ich autorskej tvorbe Twin Flames, čo bol pre mňa vrchol celého večera. Hanka predviedla až kam siahajú jej vokálne schopnosti a Ondrej ju sprevádzal, tak, že navzájom sa dopĺňali, akoby boli jednou osobou, skrz hudobné spojenie.  Dobrú náladu uzavrelo riadne dravé blues, kde už interpreti sa naozaj odviazali a s nadhľadom predviedli vynikajúcu súhru a virtuozitu. Nechýbal ani prídavok, ktorý bol venovaný utláčaným Afroameričanom a táto skutočnosť len podčiarkla aj duchovný a emocionálny rozmer koncertu, ktorému v prejave nechýbala vášeň a lyrickosť. Ak ste nezažili tento koncert môžete ľutovať, nenechajte si újsť túto výnimočnú zostavu, ktorá vystúpi ešte v Šali a Žiline.

Hanka G a Reggie © Barbora DolinajováHanka G a Reggie © Barbora Dolinajová
Klaňačka © Barbora DolinajováKlaňačka © Barbora Dolinajová