Speváčka Janis Siegel !!!

Speváčka Janis Siegel !!!
Janis Siegel © Patrick Španko

  23.07.2018

Popredná, americká speváčka, významná členka svetoznámeho vokálneho zoskupenia Manhattan Transfer, držiteľka 8-mich cien Grammy – Janis Siegel sa počas svojej dlhej kariéry zapísala do povedomia ako mimoriadne nadaná speváčka s množstvom úspechov v sólovej kariére, ale aj v úlohe hosťa. Jej vokálny prejav je veľmi všestranný a vďaka tomu sa objavovala vo veľmi rozličných projektoch. Aktuálne oslavuje 66 rokov!

Narodila sa 23. júla 1952 v Brooklyne v New Yorku. Janis Siegel sa venovala hudbe už od útleho detstva a pomerne skoro sa objavila v hudobnom priemysle. Len ako 12-ročná vystupovala v rámci popového tria The Young Generation. Skôr ako stihla zmaturovať už mali na svojom konte dva single v Red Bird Records a Kapp Records. Jej hudobný vkus bol v počiatkoch formovaný rožnými vplyvmi pop music a folk music. Rada počúvala Arethu Franklin, Beatles, Barbaru Streisand, ale jedným z jej najväčších idolov bol John Coltrane. The Young Generation sa neskôr pretransformovali na akustickú folkovú hudbu a zmenili svoj názov na Laurel Canyon.

Janis Siegel © Patrick ŠpankoJanis Siegel © Patrick Španko
Janis Siegel © Patrick ŠpankoJanis Siegel © Patrick Španko



Neskôr išla aj na vysokú školu, ale tú opustila, aby sa naplno mohla venovať formácii – Laurel Canyon. Práve to ju zhodou okolností dostalo do jej najúspešnejšieho projektu Manhattan Transfer. Tim Hauser, jeden zo zakladateľov v tom čase pôsobil popri hudbe ešte aj ako taxikár. Raz viezol jednu z členiek Laurel Canyon, ktorá ho pozvala na oslavu, kde sa stretol s Janis Siegel. Táto náhodná udalosť viedla k tomu, že Hauser ju požiadal, aby s ním spievala na nejakých demo nahrávkach, na ktorých v tom čase pracoval. Tak sa Janis pridala k vokálnemu triu, ktoré sa stalo známe ako Manhattan Transfer. Siegel debutovala so skupinou v roku 1975 a jej výnimočný hlas sa stal jedným z veľkých lákadiel skupiny. Taktiež sa prepracovala na uznávanú vokálnu aranžérku, nakoľko prepracovala niekoľko skladieb, ktoré sa považujú za najlepší repertoár skupiny. Za tieto skladby so skupinou získala aj Grammy, ktoré neskôr dostala aj počas sólovej kariéry za vokálny aranžmán skladby Birdland v roku 1993. Členovia Manhattan Transfer dostali čestné doktoráty z Berklee College of Music a boli uvedení do siene slávy vokálnych skupín.



Janis Siegel však viedla vždy dva životy - jeden v Manhattan Transfer a druhý vo svojej vlastnej sólovej kariére, ktorú odštartovala albumom Experiment in White v roku 1981. V roku 1989 sa vyznamenala duetom s klaviristom Fred Herschom na albume Short Stories. Neskôr toto duo po veľkom úspechu vydalo ďalšie 3 albumy. Všestrannosť a kvalita jej vokálneho prejavu jej zaistila aj miesto na filmovom plátne, kedy sa jej hudba objavila vo filmoch Swing Kids, A League of Their Own, Dick Tracy a v iných.

Janis Siegel © Patrick ŠpankoJanis Siegel © Patrick Španko
Janis Siegel © Patrick ŠpankoJanis Siegel © Patrick Španko

V novom miléniu sa navrátila ku svojim koreňom na albume I Wish You Love (2002). Na ôsmom albume Sketches of Broadway (2004) sa zamerala na klasické hity od viacerých renomovaných skladateľov. Posledné roky môžeme Janis Siegel počuť na množstve nahrávok v rozličných projektoch a spolupracuje s menami ako Bobby McFerrin, Luciana Souza, Mulgrew Miller, James Williams a vzdala hold viacero umelcom ako Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald. Najnovšie sa objavila v zaujímavom projekte Nils Landgrena – Some Other Time (2016), ktorý bol venovaný Leonardovi Bernsteinovi. Dlhotrvajúca kariéra Janis Siegel je reflexiou jej prínosu pre jazzový vokálny svet, ktorý nepotrebuje väčší opis. Aktuálne stále aktívne pracuje v štúdiu s mladou generáciou umelcov a neustále sa snaží prichádzať s novými projektami. Vynikajúcu Jenis Siegel sme mali možnosť počuť aj na Slovensku spolu s fenomenálnou vokálnou skupinou Manhattan Transport v roku 2008 v bratislavskom divadle Aréna.