Speváčka Urszula Dudziak !!!

Speváčka Urszula Dudziak !!!
Urszula Dudziak © Patrick Španko

  22.10.2018

Legendárna poľská speváčka a skladateľka – Urszula Dudziak patrí medzi najväčšie ikony vokálneho jazzu na susedskej poľskej jazzovej scéne i v Európe. Unikátna speváčka dokázala zaujať originálnou tvorbou, no okrem toho bola inovatívnou osobnosťou a už v 70-tych rokoch vycítila dôležitosť elektronického trendu, čo sa odrazilo na používaní vocoderu a viacerých efektov. Dudziak sa po presune do USA etablovala ako elitná speváčka a spolupracovala s menami ako Gil Evans, Archie Shepp, Bobby McFerrin a mnoho ďalších. Mnohí ju spoznali najmä vďaka úspešnému hitu Papaya. Na našom portáli máme s touto poľskou legendou exkluzívny rozhovor spred siedmych rokov! Urszula Dudziak aktuálne oslavuje jubilejných 75 rokov!



Narodila sa 22. októbra 1943 v meste Straconka. V mladosti sa učila hrať na klavíri. Seriózny záujem o hudbu a jazz sa v nej prebudil až počas strednej školy, k čomu výrazne prispela inšpirácia Ellou Fitzgerald. S rodičmi sa presťahovala do mesta Zielona Góra, kde pôsobila s miestnymi amatérskymi kapelami a spievala štandardy. Prvý profesionálny úspech zaznamenala v roku 1958 ešte len ako 15 ročná, keď sa stala sólovou speváčkou v skupine poľskej jazzovej klavírnej ikony - Krzysztof Komeda.

Urszula Dudziak © Patrick ŠpankoUrszula Dudziak © Patrick Španko
Urszula Dudziak © Patrick ŠpankoUrszula Dudziak © Patrick Španko



Následne začala spolupracovať s orchestrom Edwarda Czerneho a s Michałom Urbaniakom, s ktorým sa v 70-tych rokoch usadila v New Yorku. Tam začala viac pracovať s elektronikou a robila one man show vystúpenia v celej USA. V roku 1972 vydala album Newborn Light, ktorý získal maximálne skóre v prestížnom jazzovom magazíne Down Beat. Jej progresívna práca s elektronikou a neuveriteľný rozsah cez 4 oktávy jej získal titul jazzovej speváčky roka v Los Angles Times v roku 1979. V tom čase prerazila aj so svojou skladbou Papaya, ktorá si po viac ako troch dekádach v roku 2007 našla opäť veľkú popularitu najmä v oblasti Južnej Ameriky a Ázie. Po týchto úspechoch začala jej kariéra napredovať diametrálne odlišným tempom.



V 80-tych rokoch intenzívne spolupracovala s Gil Evansom a objavila sa na jeho viacerých albumoch. Okrem toho v 90-tych rokoch pôsobila v medzinárodnom vokálnom zoskupení Vocal Summit Group s kolegami ako Jay Clayton, Jeanne Lee, Bobby McFerrin, Norma Winstone, Michele Hendricks. V novom miléniu spolupracovala s významným, progresívnym európskym zoskupením Vienna Art Orchestra. Po návrate do Poľska z Ameriky častejšie spolupracovala s Bobby McFerrinom, ktorý sa často objavoval v Poľsku a mali spolu niekoľko spoločných koncertov.

Urszula Dudziak © Patrick ŠpankoUrszula Dudziak © Patrick Španko
Urszula Dudziak © Patrick ŠpankoUrszula Dudziak © Patrick Španko



Urszula Dudziak aj napriek pokročilému veku stále pokračuje v aktívnej kariére. Svoj posledný album All Game nahrala v roku 2013. Následne rok na to získala ocenenie speváčka roku v magazíne Jazz Forum. V roku 2017 jej udelili najvýznamnejšie poľské jazzové ocenenie – Fryderyk za celoživotný prínos. Na Slovensku je dobre známa!