Tri novinky z ECM Records - jar !!!

Tri novinky z ECM Records - jar !!!
Logo

  08.03.2023

Nemecké, ale pritom svetové jazzové vydavateľstvo ECM Records, ktoré existuje už vyše 50 rokov, so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú tri, spadajú do kategórie jarných titulov roku 2023. Teraz si ich predstavíme trošku bližšie. O prvý titul sa postará švédsky jazzový klavirista Bobo Stenson. Jeho Bobo Stenson Trio, ktoré vzniklo v spolupráci s kontrabasistom Andersom Jorminom a bubeníkom Jonom Fältom, existuje už štyri desaťročia (!). Výrazné zoskupenie, ktoré na novom albume Sphere mapuje rovnako jemnú a idiosynkratickú cestu cez originály a melódie pochádzajúce od rôznych škandinávskych skladateľov, dokazuje mimoriadne pružnú alchýmiu. Rôzne hudobné princípy tu koexistujú v jedinečnej zmesi, ktorú švédsky klavirista ukuchtil, rozvinul a zdokonalil počas desaťročí spolupráce s ECM a Manfredom Eicherom, ktorý, ako hovorí Bobo, "vyzdvihuje najlepšie kvality hudobníkov" a nahrávku produkoval. Album Bobo Stenson Trio - Sphere vychádza celosvetovo 17. marca 2023.

Anders Jormin © Patrick ŠpankoAnders Jormin © Patrick Španko
Bobo Stenson © Patrick ŠpankoBobo Stenson © Patrick Španko

Druhým titulom, ktorý vám chcem bližšie predstaviť je sólový album amerického skladateľa a gitaristu, ktorého veľmi dobre poznáte z formácie Oregon! Áno, je to Ralph Towner, ktorý je umelcom ECM Records počas celej svojej hudobnej kariéry a vytvoril na svojich nahrávkach pre toto vydavateľstvo jedinečné dielo. Ústredným bodom jeho tvorby sú jeho sólové albumy, z ktorých prvý, Diary, vyšiel pred 50 rokmi. Najnovší album At First Light túto skvelú tradíciu rozširuje a čerpá inšpiráciu zo širokej palety hudby. "Moje sólové nahrávky vždy obsahovali moje vlastné kompozície, v ktorých sú stopové prvky mnohých skladateľov a hudobníkov, ktorí ma zaujali," píše Towner v poznámke na obale albumu a uvádza okrem iného vplyv takých osobností ako George Gershwin, John Coltrane, John Dowland a Bill Evans: "Mám pocit, že album At First Light je dobrým príkladom formovania tohto priestoru vplyvov do mojej osobnej hudby." Okrem vlastných skladieb zahrá Towner aj Little Old Lady Hoagy Carmichaela, Make Someone Happy Jule Styne a tradičnú melódiu Danny Boy. Album Ralph Towner - At First Light vychádza celosvetovo taktiež 17. marca 2023.

Ralph Towner © Patrick ŠpankoRalph Towner © Patrick Španko
Jon Fält © Patrick ŠpankoJon Fält © Patrick Španko

A do tretice všetko dobré - je tu album Ralph Alessi Quartet - It's Always Now, amerického skladateľa a trubkára Ralph Alessiho (čítaj exkluzívny rozhovor). Jeho predchádzajúci album Ralph Alessi – Imaginary Friends (ECM Records, 2019) zožal vlnu pozitívnej kritiky u odborníkov, ktorí ho vyhlásil za "jeho zatiaľ najlepší album". Avšak najnovší album It's Always Now oplýva argumentmi, že na tento titul je tu nový uchádzač. Na novom albume je Alessiho jedinečný tón rovnako pružný, prenikavý a prítomný ako vždy, obklopený novou kvartetovou zostavou - Florian Weber - klavír, Bänz Oester - kontrabas a Gerry Hemingway - bicie nástroje, ktorá so šiestym zmyslom prechádza trubkárovými idiosynkraticky swingujúcimi kompozíciami. Album nie je len pokračovaním líderskej tvorby, ale zaznamenáva aj Florianov vývoj na značke, pričom ide o jeho doteraz štvrtý album s ECM. Jeho osobitý harmonický prístup ku klávesom je rovnako zjavný v pozícii lídra ako v úlohe sidemana a jeho hlboký cit pre Alessiho pulz umocňuje túto nahrávku, ktorú produkoval Manfred Eicher. Zdá sa, že na sviatok Sv. Patricka bude v hudobných obchodoch veselo, pretože aj tento album Ralph Alessi Quartet - It's Always Now vychádza celosvetovo 17. marca 2023!

Ralph Alessi © Patrick ŠpankoRalph Alessi © Patrick Španko
Florian Weber © Patrick ŠpankoFlorian Weber © Patrick Španko