Ako bolo - XXVIII. Sopot Molo Jazz Festival 2024 !!!

Ako bolo - XXVIII. Sopot Molo Jazz Festival 2024 !!!
Logo

2. - 3.8.2024, Sopot, PL   30.08.2024

V prvý augustový weekend - ako každý rok, sa vždy v prímorskom poľskom meste Sopot doslova odohráva jazzový festival! Sopot Molo Jazz Festival sa koná od roku 1996 uprostred letnej sezóny v najmodernejšom poľskom letovisku, na najnavštevovanejšom mieste mesta! Jeho korene siahajú o 40 rokov skôr, keďže 1. Sopotský jazzový festival sa konal takmer na tom istom mieste v roku 1956! Práve od tohto podujatia sa začala expanzia jazzu v Poľsku! A pod názvom Sopot Molo Jazz Festival sa ukrýva aj tento rok dvojdňové podujatie, ktoré sa koná na jedinečnom mieste - na morskom móle pod holým nebom a pod morskou mušľou. Skvelá a citlivá festivalová dramaturgia - Marcin Jacobson, dáva aj tento rok silný dôraz na poľské formácie, ktoré sa geograficky pohybujú alebo pochádza z Trojmesta Gdansk - Gdyňa - Sopot. Však nakoniec tohtoročný program je toho jasným dôkazom. Tento rok to bol už XXVIII. ročník festivalu a konal sa v dňoch od 2. - 3. augusta 2024 a koncerty začínali vždy od 18:00 hodiny. Sympatické je, že hlavní organizátori festivalu: Združenie jazzových hudobníkov (SMJ) a Mestské športové a rekreačné stredisko (MOSiR) - správca móla, na všetky koncerty nevyberajú vstupné! A niekde v povetrí lietal odkaz starý takmer 70 rokov, na ktorí všetci mladí do jedného so srdcom zapáleným pre moderný jazz, úspešne nadviazali! Obrovská vďaka organizátorom, že takto dáva možnosť prezentácie svojím talentom z blízkeho okolia! A navyše chodím sem rád, pretože návštevník tu dostane za dva dni výdatnú porciu poľského jazzu v podobe kvalitných skupín a vystúpení! A navyše získam prehľad a utvrdím sa opäť o kvalite poľského jazzu, ktorý má svoju obchodnú značku – Polish Jazz! A tá vo svete jazzu niečo znamená! Tento ročník bol venovaný pamiatke veľkej postavy poľského jazzu - nedávno zosnulému velikánovi, ktorým bol skladateľ, aranžér, saxofonista, pedagóg a veľký propagátor poľského jazzu - Jan Ptaszyn Wróblewski (1936 - 2024)!

 

 

1. festivalový deň 2. august 2024:
Celý festival otvorila formácia Sylwester Bugajak Quintet (Sylwester Bugajak - gitara, Alan Balcerowski - alt saxofón a flauta, Antoni Borycki - klávesové nástroje, Tymoteusz Wójtewicz - basgitara, Michał Czwichowski - bicie nástroje a Daria Kobieracka - spev), ktorá vznikla vo februári tohto roku. Jeho členovia sa stretli na Hudobnej akadémii Feliksa Nowowiejského v Bydgoszczi. Hudobníci hrajú prevažne autorské skladby a aranžmány lídra. Pôvodne kvinteto, ale s príchodom speváčky, ktorá svoj hlas využíva ako hudobný nástroj, tu máme sexteto. Inak tento finalista Grand Prix súťaže festivalu 60. Jazz nad Odra 2024 - Indywidualność Jazzową im. Wojtka Siwka 2024, podal skvelý, ucelený, snaživý a perspektívny výkon!

Sylwester Bugajak © Patrick ŠpankoSylwester Bugajak © Patrick Španko
Alan Balcerowski © Patrick ŠpankoAlan Balcerowski © Patrick Španko
Daria Kobieracka © Patrick ŠpankoDaria Kobieracka © Patrick Španko
Sylwester Bugajak Quintet © P. ŠpankoSylwester Bugajak Quintet © P. Španko

Sebastian Zawadzki Trio (Sebastian Zawadzki - klavír, Michal Bąk - kontrabas a Kacper Skolik - bicie nástroje) predstavilo kolekciu originálnych jazzových kompozícií svojho leadra, z najnovšieho albumu Vibrations, v ktorých hudobníci dokonale spájali s patričným napätím a následným vyvrcholením inšpirácie z tzv. tretieho prúdu, škandinávskeho jazzu a klasickej hudby. Zažili sme naživo schopnosť spájať rôzne hudobné inšpirácie do súdržného a presvedčivého celku. Toto trio a hlavne leader Sebastian Zawadzki má veľký potenciál!

Sebastian Zawadzki © Patrick ŠpankoSebastian Zawadzki © Patrick Španko
Michal Bak © Patrick ŠpankoMichal Bak © Patrick Španko
Kacper Skolik © Patrick ŠpankoKacper Skolik © Patrick Španko
Sebastian Zawadzki Trio © Patrick ŠpankoSebastian Zawadzki Trio © Patrick Španko

Darek Herbasz Organ Trio (Dariusz Herbasz - tenor saxofón, Artur Jurek - Hammond organ a Krzysztof Szmańda - bicie nástroje) vedie zrelý, skúsený a ostrieľaný saxofonista Darek Herbasz, ktorý má svoj výučný list podpísaný mnohými skvelými jazzovými hudobníkmi! Trio prišlo nielen s magickým a podmanivým soundom Hammond organu, ale takisto prišlo predstaviť zbrusu nový repertoár, ktorý pred poslucháčmi uzrel svetlo sveta po prvý raz práve na tomto festivale! Skvelé predstavenie, aj s nádhernou baladou, ukončila príjemná a hlavne nákazlivá latino tancovačka!

Darek Herbasz © Patrick ŠpankoDarek Herbasz © Patrick Španko
Artur Jurek-Krzysztof Szmanda © P. ŠpankoArtur Jurek-Krzysztof Szmanda © P. Španko

Záver prvého festivalového večera patri zoskupeniu Jerzy Główczewski Quartet (Jerzy Główczewski - alt a soprán saxofón, Bogusław Kaczmar - klavír, Michał Kapczuk - basgitara a Michał Dziewiński - bicie nástroje), ktorého leader Jerzy Główczewski začínal s hudbou práve tu v Trojmestí, aby neskoršie šiel do Katovíc za profesora hudby. No a teraz sa vrátil aby si v jednej kapele a na jednom pódiu zahral so svojimi bývalými študentami a kolegami! Krásny príbeh, ktorý umocnila aj nostalgicko-baladická spomienka na nedávno zosnulého majstra alt saxofónu Davida Sanborna!

Jerzy Glówczewski © Patrick ŠpankoJerzy Glówczewski © Patrick Španko
Michal Dziewinski © Patrick ŠpankoMichal Dziewinski © Patrick Španko

 

 

 

 

2. festivalový deň 3. august 2024:
Sobotňajší pochod starým mestom neworleánskeho jazzu s prehliadkou historických vozidiel je veľmi obľúbenou atrakciou a pochod konči až na festivalovom pódiu. Tento rok bolo hlavným aktérom tenteto Down Town Brass (Radosław Kulesza - trúbka a krídlovka, Agata Ławicka – trúbka, Kamil Szajna - trúbka, Dominik Łukaszczyk - trombón, Mateusz Zielke – trombón a perkusie, Maciej Wielochowski - tuba, Szymon Kowalik - tenor saxofón, Adrian Szajna – alt saxofón, Mikołaj Stańko - bicie a perkusie a Nikodem Wojtkiewicz – bicie a perkusie), čo je projekt talentovaných hudobníkov, prevažne študentov a absolventov Hudobnej akadémie v Gdansku, ktorí sa rozhodli vytvoriť niečo jedinečné. Kapela, vznikla v roku 2019, inšpirovaná pouličnými kapelami z New Orleansu a tradíciou dychových kapiel z celého sveta, prináša nový pohľad na zvuk dychových nástrojov. Ich hudba je harmonickou zmesou tradície a moderny, kde sa zvuky dychových nástrojov spájajú s jedinečnými rytmami. Mne sa najviac páčila jediná žena v skupine - trubkárka Agata Ławicka, ktorá jasne ukázala, že sem patrí úplne oprávnene a nie je iba na ozdobu!

Pochod ... © Patrick ŠpankoPochod ... © Patrick Španko
... starým mestom © Patrick Španko... starým mestom © Patrick Španko
Down Town Brass © Patrick ŠpankoDown Town Brass © Patrick Španko
Agata Lawicka © Patrick ŠpankoAgata Lawicka © Patrick Španko

Keď som na tento skvelý festival zavítal v roku 2017 po prvý raz, tak jedným z hlavných aktérov, ktorý mi natrvalo utkvel v mojej pamäti dodnes, bola skvelá speváčka Krystyna Stańko! A s ňou som sa stretol teraz po 7 rokoch znovu! Krystyna Stańko je poľská jazzová speváčka, gitaristka, skladateľka, textárka, lektorka, rozhlasová redaktorka a moderátorka či absolventka Hudobnej akadémie v Katoviciach. Na svoje vystúpenie si priniesla okrem dvoch hudobníkov spred 7 rokov (vibrafón a bicie nástroje) inú formáciu (Dominik Bukowski - vibrafón, Szymon Łukowski - alt a soprán saxofón a flauta, Paul Rutschka - basgitara a Mikołaj Stańko - bicie nástroje). Krystyna ponúkla, aj okrem dvoch skladieb Chicka Coreu, publiku najmä pesničky z jej najnovšieho albumu Eurodyka, kde je desať hudobných spomienok na európske mestá - Porto, Hamburg, Paríž, temperamentná Budapešť, ... pričom texty nie sú o príbehoch, ktoré sa s týmito miestami spájajú. Nádherný jemný jazz s množstvom etnických odkazov sa miesil so skvelýmu výkonmi hudobníkov. Paráda!

Krystyna Stanko © Patrick ŠpankoKrystyna Stanko © Patrick Španko
Dominik Bukowski © Patrick ŠpankoDominik Bukowski © Patrick Španko
Paul Rutschka © Patrick ŠpankoPaul Rutschka © Patrick Španko
Szymon Lukowski © Patrick ŠpankoSzymon Lukowski © Patrick Španko
Mikolaj Stanko © Patrick ŠpankoMikolaj Stanko © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Tú pomyselnú bodku za celým festivalom a jeho XXVIII. ročníkom dala skupina Tomasz Chyła Quintet (Tomasz Chyła - husle, Emil Miszk - trúbka, Krzysztof Hadrych - gitara, Konrad Żołnierka - basgitara a Sławomir Koryzno - bicie nástroje), ktorú sme nedávno (november 2023) zažili aj v bratislavskom klube JazzTikot. Na festivale sa toto mega úspešné kvinteto plné výbušnej energie predstavilo najmä skladbami z ostatného albumu s názvom Tomasz Chyła Quintet – Music We Like To Dance To. Tento total jazz obsahuje všetko, na čo si len spomeniete! Radšej 1x zažiť ako 10x čítať! Fantastická bodka sa celým veľmi vydareným XXVIII. ročníkom festivalu Sopot Molo Jazz Festival 2024!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Literárneho fondu!

Tomasz Chyla Quintet © Patrick ŠpankoTomasz Chyla Quintet © Patrick Španko
Tomasz Chyla © Patrick ŠpankoTomasz Chyla © Patrick Španko
Emil Miszk © Patrick ŠpankoEmil Miszk © Patrick Španko
Konrad Zolnierka © Patrick ŠpankoKonrad Zolnierka © Patrick Španko
Krzysztof Hadrych © Patrick ŠpankoKrzysztof Hadrych © Patrick Španko
Slawomir Koryzno © Patrick ŠpankoSlawomir Koryzno © Patrick Španko