Jazzahead! - Commissioned Works !!!

Jazzahead! - Commissioned Works !!!
Logo © Patrick Španko

27. - 30.4.2023, Bremen D   23.05.2023

Keď festival oznámil, že bude hosťujúcou krajinou domáce Nemecko, naskytla sa otázka, či teda celý festival nebude zaplavený len domácimi kapelami a nestratí sa z neho diverzita a pestrosť, ktorú si festival dlhé roky budoval práve aj vďaka spoluprácam s hosťujúcimi krajinami. Nová kategória Commissioned Works, ktorá vznikla pod záštitou hosťujúcej krajiny a festivalu ukázala presný opak. Projekty na objednávku festivalu spájali rôzne krajiny, nakoľko lídrami projektov boli nemeckí hudobníci žijúci v zahraničí. Ich úloha bola jednoduchá vytvoriť projekty s rôznymi umelcami z krajiny, kde pôsobia. A tak sa náv števníci vdeľtrhu a showcaseových koncertovi mohli tešiť na rôznorodé spolupráce z európskeho aj zaoceánskeho prostredia.


INGRID LAUBROCKS (Ingrid Laubrock – saxofón, David Adewumi – trúbka, Adam Matlock – akordeón, Eva Lawitts – kontrabas, Yvonne Rogers – klavír, Henry Mermer – bicie nástroje). Ingrid Laubrock je experimentálna saxofonistka a skladateľka, ktorá sa zaujíma o skúmanie hraníc medzi hudobnými sférami a vytváranie mnohovrstevných, hustých a často evokujúcich zvukových svetov. Vo svojej americko-nemeckej formácii priniesla svoju túžbu po hľadaní nových zvukových možností. Zoskupenie dosahovalo nové zvukové možnosti spájaním gradujúcich disonancii s recitatívom. Pre dosiahnutie rôznych farebných plôch sa často striedali sólisti a skupinky. Celý projekt sa uberal inšpiráciami new yorskou experimentálnou hudobnou scénou. Poslucháči tak mohli počuť, inšpirácie avantgardnou hudbou vo forme rôznych tónových sérii a improvizácii s dôrazom na sonoristiku. Koncertný program Lilith plynul bez pauzy celých 45 minút, čo v spojení s absenciou melódii vytvorilo veľmi náročnú hudbu na počúvanie. No fanúšikovia experimentálneho jazzu si určite prišli na svoje.

 Adam Matlock © Patrick Španko Adam Matlock © Patrick Španko
Ingrid Laubrock © Patrick ŠpankoIngrid Laubrock © Patrick Španko
Ingrid Laubrock Sextet © Patrick ŠpankoIngrid Laubrock Sextet © Patrick Španko
David Adewumi © Patrick ŠpankoDavid Adewumi © Patrick Španko

 

DANIEL ERDMANNS (Théo Ceccaldi – husle, Hélène Duret – klarinet, Vincent Courtois – violoncello, Daniel Erdmann – tenor saxofón, Robert Lucaciu – basgitara, Eva Klesse – bicie nástroje). Francúzsko-nemecký projekt s názvom Párová terapia (Thérapie de couple) pod vedením skúseného saxofonistu a skladateľa Daniela Erdmanna sa postaralo o výnimočný hudobný zážitok. Komplexná prekomponovaná hudba priniesla zaujímavú súhru medzi free jazzom, jazzovou tradíciou a klasickou hudbou. Poslucháči si tak mohli vychutnať sofistikovanú hudbu, ktorá balansovala medzi komponovanými melodickými časťami a otvoreným priestorom pre free improvizácie. Atypický sound sexteta dokonale vystihoval Erdmanna a jeho časté hľadanie inovatívneho soundu. Veľmi expresívna rôznorodá hudba sa zameriavala na výrazné kontrasty či už išlo o melodické vampy a disonantné súzvuky alebo jemné melódie a extatické, disonantné gradácie. Expresivita sláčikovej sekcie prezrádzala inšpirácie z klasickej avantgardy od autorov ako Witold Lutosławski a Krzysztof Penderecki. Erdmanove kompozície si vždy našli spôsob ako ostať pútavé a originálne!

Daniel Erdmann Group © Patrick ŠpankoDaniel Erdmann Group © Patrick Španko
Daniel Erdmann © Patrick ŠpankoDaniel Erdmann © Patrick Španko
Théo Ceccaldi © Patrick ŠpankoThéo Ceccaldi © Patrick Španko
Hélène Duret © Patrick ŠpankoHélène Duret © Patrick Španko
Vincent Courtois © Patrick ŠpankoVincent Courtois © Patrick Španko
Robert Lucaciu © Patrick ŠpankoRobert Lucaciu © Patrick Španko
Plný dom © Patrick ŠpankoPlný dom © Patrick Španko
Eva Klesse © Patrick ŠpankoEva Klesse © Patrick Španko



KALNEIN & HELLING UNIT (Heinrich von Kalnein – tenor saxofón, soprán saxofón a flauta, Jakob Helling – trúbka a krídlovka, Silke Eberhard – alt saxofón a klarinet, Alois Eberl – trombón, Hanno Busch – gitara, Sebastian Scobel – klavír a klávesy, Gina Schwarz – kontrabas, Reinhold Schmölzer – bicie nástroje).  Nemecký saxofonista pôsobiaci v Rakúsku Heinrich von Kalnein patrí k legendám európskej jazzovej scény. Pod jeho vedením vzišlo množstvo jazzových talentov. Na festivale spojil svoje sily s mladým a ambicióznym nemeckým trubkárom Jakobom Hellingom, ktorý patrí k vychýreným skladateľom a aranžérom v Grazi. Posledné roky viedol aj svoj vlastný big band a spolupracoval ako skladateľ s telesami ako Kammerphilharmonie Bremen, Subway Jazz Orchestra v Kolíne, Notes And Tontes Jazz Orchestra vo Viedni, či Concept Art Orchestra v Prahe. Kombináciou týchto dvoch unikátnych kreatívnych skladateľov a jazzmenov vzišiel projekt ALPINE AIR, s ktorým  na festivale ukázali, že spolu dokážu inšpirovať a tvoriť zaujímavú, súčasnú hudbu. Niet pochýb, že ich vystúpenie patrilo k najlepším v rámci celého festivalu a bez pochýb bolo najlepším projektom na objednávku! Vynikajúca tvorba okteta pravdepodobne pramenila aj z toho, že samotní protagonisti boli zároveň všetci aj aktívni skladatelia, teda v tomto projekte rozhodne nebola núdza o kreativitu. To všetko sa podpísalo na sofistikovanosti hudby s veľmi moderným soundom. Okteto malo sound plného big bandu a doslova sršalo energickosťou, dynamikou, rytmikou a melodickosťou. Hudba balansovala medzi jazzovými tradíciami a súčasným jazzom, no skladby zneli veľmi sviežo a originálne. Odvážne a voľné improvizačné vstupy, striedali nádherné melodické pasáže s dôrazom na atmosféru. Jednoducho Kalneinov a Hellingov projekt ALPINE AIR mal silný charakter a bol to vynikajúci, nezabudnuteľný zážitok pre celé publikum! 

Kalnein and Helling Unit © Patrick ŠpankoKalnein and Helling Unit © Patrick Španko
Silke Eberhard © Patrick ŠpankoSilke Eberhard © Patrick Španko
Heinrich von Kalnein © Patrick ŠpankoHeinrich von Kalnein © Patrick Španko
Jakob Helling © Patrick ŠpankoJakob Helling © Patrick Španko
Gina Schwarz © Patrick ŠpankoGina Schwarz © Patrick Španko
Reinhold Schmölzer PAT_8915Reinhold Schmölzer © Patrick Španko

FELIX SCHLARMANNS (Ben van Gelder – alt saxofón, Mete Erker – tenor saxofón, Olivier van Niekerk – gitara, Liva Dumpe – spev, Franz von Chossy – klavír, Pat Cleaver – basgitara, Felix Schlarmann – bicie nástroje). Koncertný projekt TREE HOUSE uzatváral celý festival, no nešlo o žiadnu náhodu. Holandsko-nemecká spolupráca protagonistov v tomto projekte práve naznačovala krajinu, ktorá bude mať príležitosť sa predviesť na budúci rok a teda išlo o trefnú bodku za celým festivalom. Moderný projekt postavil svoje kompozície najmä na prvkoch popu a jazzu a uberal sa smerom sladkých smooth jazzových melódii. Na prekvapenie poslucháčov však nebolo vystúpenie len jemné a presladené, nakoľko energická dychová sekcia dodávala celkovému soundu veľký drive. Celý sound dotváral vokál, ktorý bol použitý skôr inštrumentálnym spôsobom vo forme vokalizácií a unisona s ostatnými melodickými nástrojmi. TREE HOUSE sa rozlúčil s fanúšikmi a festivalom prijemnou, melodickou hudbou.

Felix Schlarmann Group © Patrick ŠpankoFelix Schlarmann Group © Patrick Španko
Felix Schlarmann © Patrick ŠpankoFelix Schlarmann © Patrick Španko
Ben van Gelder © Patrick ŠpankoBen van Gelder © Patrick Španko
Mete Erker © Patrick ŠpankoMete Erker © Patrick Španko
Franz von Chossy © Patrick ŠpankoFranz von Chossy © Patrick Španko
Liva Dumpe © Patrick ŠpankoLiva Dumpe © Patrick Španko