JazzBus Gliwice !!!

JazzBus Gliwice !!!
Brodowski, Baruch a Kobylinski © Patrick Španko

19. - 20.7.2018, CK Jazovia, Gliwice, PL   26.07.2018

Krásne dva a pol dňa v Košiciach sa nám skončili, ale vo štvrtok nás čakali ďalšie výzvy, ďalšie koncerty, tentoraz pre mňa v neznámych poľských Gliwiciach, do ktorých sme vyrazili cez Vysoké Tatry v útulnom autobusíku. Ako som sa dozvedel, v Gliwiciach jazzovo kraľuje Krzystof Kobylinski. Ten vybudoval centrum Jazovia, ktoré stojí na krásnom historickom námesti v strede mesta a kde sa konajú koncerty i festivaly. Náš JazzBus zastavil práve tam. Podvečer sme mali vzájomnú prezentáciu všetkých zúčastnených – z Košíc niektorí odišli, iní v Gliwiciach pribudli. Po letmom zoznámení nasledovali už konktétnejšie rozhovory a večer na nás čakali tri showcasové koncerty.

Úvod patril triu z Lexemburgu – čo je pre mňa absolútne biele miesto na jazzovej mape Európy! Akurát som poznal Jeff Herra, bubeníka, ktorý sa narodil v roku 1980 a má za sebou ozaj bohatú minulosť na spolupráce. Jeff Herr Corporation (Jeff Herr – bicie nástroje, Maxim Bender – tenor saxofón a Laurent Payfert – kontrabas) malo svoje vystúpenie postavené na kontrastoch – striedanie rýchlych skladieb a balád, expresívnych chórusov či jemných vyhrávok. Kvalitný úvod večera!

Jeff Herr Corporation © Patrick ŠpankoJeff Herr Corporation © Patrick Španko
Jeff Herr © Patrick ŠpankoJeff Herr © Patrick Španko

Dima Gorelik Trio bolo pre mňa veľkým sklamaním! Zrazu som mal pocit, že som sa ocitol na školskej besiedke či jam session školskej kapely. Triu (Dima Gorelik – gitara, Shachar Elnatan – gitara a basgitara a Peter Somos – bicie nástroje) nechýbala odvaha, ale zato súdnosť áno. Falošné spevy, strácanie rytmu, ... hoci myšlienka spájať brazílsku a izraelskú hudbu nebola vo svojej podstate zlá, ale realzácia áno! Škoda.

Dima Gorelik © Patrick ŠpankoDima Gorelik © Patrick Španko
Shachar Elnatan © Patrick ŠpankoShachar Elnatan © Patrick Španko

Záver večera patril ostrielanému matodorovi Ola Onabulé. Za exotický menom sa skrýva rodený Londýnčan, ktorý sa však keď mal 7 rokov vrátil do nigérijského Lagosu, kde začal študovať. Keď mal 17 – vrátil na štúdiá do Veľkej Británie, čo neskoršie využil aj na účinkovanie po londýnskych kluboch s vlastným repertoárom. Ola má na svojom konte už 8 albumov. V rámci svojho soul-popového prejavu skúma jazzové roviny, popretkávané svetovými vplyvmi a osobnými postrehmi. Je obdarený hlasom v rozsahu vyše dvoch oktáv a využíva svoje hlasové schopnosti inštrumentálnym spôsobom v bezproblémovej súčinnosti so svojou vynikajúcou kapelou!

Ola Onabule © Patrick ŠpankoOla Onabule © Patrick Španko
Ola Onabule Band © Patrick ŠpankoOla Onabule Band © Patrick Španko

Druhý showcaseový večer v Gliwiciach otvorilo Marinita Duo, ktoré tvoria ukrajinská speváčka a klaviristka Marina Zakharova a perkusionista Orhan Agabeyli. Marina vo svojej tvorbe i hre unikátne kombinuje rôzne žánre od klasickej hudby, cez jazz, židovskú, ukrajinskú, gypsy až po rôzne orientálne. Hrajú spolu už 14 rokov, ich koncertom sa niesla spoločná niť exotického minimalizmu, ako spoločný menovateľ všetkých vplyvov.

Zakharova Maryna © Patrick ŠpankoZakharova Maryna © Patrick Španko
Agabejli Orkhan © Patrick ŠpankoOrkhan Agabeyli  © Patrick Španko

Po prvý raz si spoločne zahrali na koncerte v Maroku v roku 2014. O rok neskoršie sa stretli vo Francúzsku a úplne izolovaní od vonkajšieho sveta len hrali, jamovali a skúšali nový repertoár. Amar/Pysz/Sur Trio – to je hudobné dobrodružstvo Poliaka Macieja Pysza na gitare s dvomi Francúzmi: Davy Sur za bicími a David Amar – soprán saxofón, klávesy a spev. Základ tvorí všade prítomná improvizácia, dlhé tóny a zvuky, echá, ... Ale raz sú to naliehavé prosby zomierajúcej prírody, inokedy poetický večer francúzskeho vidieku.

Amar - Pysz - Sur Trio © Patrick ŠpankoAmar - Pysz - Sur Trio © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Dámske duo Izabella Effenberg a Reut Rivka alebo maily a telefonáty, vo štvrtok sa po prvý raz stretli a v piatok nám už spolu hrali. Izabella na vibrafóne, po štúdiách v Poľsku si začala budovať meno a kariéru v nemeckom Norimbergu, a Reut za mikrofónom (spievala v ozaj mnohých európskych koncertných domoch). Špecialitkou vystúpenia bola veľká metrová kalimba s krásnym zvukom, ktorý ešte viac vynikol v kombinácii s fistulou a barokovým spevom izraelskej speváčky.

Reut Rivka © Patrick ŠpankoReut Rivka © Patrick Španko
Izabella Effenberg © Patrick ŠpankoIzabella Effenberg © Patrick Španko

Záver showcaseu v Gliwiciach bolo vystúpenie Szymon Klima Quintetu z Poľska v zložení: Szymon Klima – klarinet, Dariusz Rubinowski – tenor saxofón, Jakub Mizeracki – gitara, Roman Chraniuk – kontrabas a Jakub Miarczyński – bicie nástroje. Szymon Klima patrí k popredným jazzovým klarinetistom na poľskej scéne a získal si vynikajúce renomé aj v Európe. V úlohe sidemana sa objavil v množstve medzinárodných projektoch a aj na dvoch nahrávkach vydavateľstva Hevhetia – Improvisation Quartet: Free-Folk-Jazz a Witold Lutosławski – Returned. So svojím kvintetom Szymon Klima prezentuije svoje nadšenie a inšpiráciu ľudovou hudbou. Klima však neprezentuje túto hudbu v konvenčných aranžmánoch, ale snaží sa ju posunúť do úplne nového kontextu, pričom kladie dôraz na improvizáciu a spontánnosť. Výsledkom je kombinácia jednoduchosti a krásy ľudovej hudby s avantgardou, rockom a inými štýlmi. Spontánna nepredvídateľnosť, umocnená pódiovým prifarbením, bolo to, čo ma najviac očarilo! Fantastický záver večera! Doslova!

Szymon Klima © Patrick ŠpankoSzymon Klima © Patrick Španko
Szymon Klima Quintet © Patrick ŠpankoSzymon Klima Quintet © Patrick Španko
Dariusz Rubinowski © Patrick ŠpankoDariusz Rubinowski © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko