JazzBus Hevhetia – Košice 1 !!!

JazzBus Hevhetia – Košice 1 !!!
Logo

17. - 18.7.2018, Kasárne/Kulturpark, KE, SK   24.07.2018

Slovo Showcase má hneď niekoľko významov a to: vitrína, vystaviť, predviesť sa či ukážka toho najlepšieho! A všetky tieto významy dohromady dávajú už asi všetkým tušiť, že JazzBus 2018 vydavateľstva Hevhetia bolo odprezentovať to najlepšie a najzaujímavejšie, čo "máme doma" alebo čo chceme, aby sa posunulo ďalej do sveta. Aj vďaka odborníkom, prítomným na tomto podujatí: izraelský žurnalista Adam Baruch, umelecký riaditeľ Cairo Jazz Festivalu Amro Salah (Egypt), umelcká riaditeľka klubu a festivalu Jazz Meeting Yu Zhang (Čína), jazz promoter Patrice Hourbette (Luxemburg), umelecký riaditeľ a zakladateľ Vortex Jazz Club Oliver Weidling (Londýn), novinár Yoshinori Shirao (Japonsko), umelecký riaditeľ Jazz Festival Indonesia Agus Setiawan Basuni (Indonézia), jazz promoter Opus Jazz Club Zsolt Hernádi (Maďarsko), novinár a umelecký riaditeľ Zagreb Jazz Festival Davor Hrvoj (Chorvátsko) a niekoľkí ďalší, sa to zaručene podarí! 

Organizátor – vydavateľstvo Hevhetia, pripravil pre prítomných medzinárodných jazzových odborníkov ozaj veľmi bohatý program, od návštevy starého mesta s odborným výkladom, cez autorské čítania v rámci 19. ročníku Mesiaca autorského čítania Petrom Slabým – čítanie kocoura Vavřince, tlačová beseda, kde mimo iné predstavil Ján Sudzina novú knihu Jazz in Europe (nakladateľstvo Peter Lang Publishing) z pera Igora Wasserbergera, Antonína Matznera a Petra Motyčku. A mnoho iných akcií o ktorých by sa dalo veľa písať, ale poďme k hudbe samotnej ... 

Ján Sudzina © Patrick ŠpankoJán Sudzina © Patrick Španko
Igor Wasserberger © Patrick ŠpankoIgor Wasserberger © Patrick Španko

Showcase No. 1:
Kedže sa hralo na striedačku v dvoch sálach v Kasárňach/Kulturparku, každá vystupujúca formácia mala na svoju prezentáciu 30 minút, tak to krásne odsýpalo, hoci to bola miestami aj naháňačka! Večer otvorila španielsko-talianska skupina Tommy Caggiani Therion Project - viedol ju bubeník a perkusionista Tommy Caggiani, obklopení mladými havranmi. V ich prevedení sme počuli moderný jazz, s výraznými stredomorskými a latino-americkými prvkami, v údernom a dynamickom prevedení.

Tommy Caggiani Therion Project DSC_4205Tommy Caggiani Therion Project © Patrick Španko
Tommy Caggiani DSC_4223Tommy Caggiani © Patrick Španko

Český basgitarista Pavel Jakub Ryba má v Hevhetii výsadné postavenie – vďaka nemu totiž toto vydavateľstvo vzniklo pred 16 rokmi. Na pódiu sa predstavil s basklarinetistom Petrom Valáškom a v doprovode elektronických bicích, na ktoré som si akosi nevedel zvyknúť. Ďalšiu elektroniku či nahrané sample – napríklad gitary, som akosi prehltol, ale celkovo to vystúpeniu podľa mňa uškodilo. Mám radšej akustického a priamočiareho Rybu ako tohto!

Pavel Jakub Ryba © Patrick ŠpankoPavel Jakub Ryba © Patrick Španko
Petr Valášek © Patrick ŠpankoPetr Valášek © Patrick Španko

Poľské trio Sundial mladých a drzých jazzmenov, hrajúcich v zložení trúbkar Wojciech Jachna, klavirista Grzegorz Tarwid a bubeník Albert Karch, prinieslo publiku autorské kompozície členov tria v duchu škandinávskej zvukovej poetiky, avšak ako nepretržitý tok minimalizmu, improvizácie a free jazzu. Dostali sme to, ako sa hovorí – rovno do papule! Veľmi smelé, ale paráda!

Wojciech Jachna © Patrick ŠpankoWojciech Jachna © Patrick Španko
Grzegorz Tarwid © Patrick ŠpankoGrzegorz Tarwid © Patrick Španko

Potom prišiel prvý z vrcholov, pre mňa osobne, nórsko-české zoskupenie NOCZ Quartet, na čele s trubkárom Didrik Ingvaldsenom. Ich unikátny prístup, nasadenie a sebavedomie, prináša poslucháčovi jedinečný obraz free jazzu s experimentálnymi prvkami a skvelým espritom, plný dynamiky, razancie a hustých plôch. Túto štvorku si treba na živo jednoznačne vypočuť. Je to jednoducho šťavnatý steak, aký nemá páru široko – ďaleko!

Didrik Ingvaldsen © Patrick ŠpankoDidrik Ingvaldsen © Patrick Španko
NOCZ Quartet © Patrick ŠpankoNOCZ Quartet © Patrick Španko

Piatou showcasovou skupinou bol Improvision Quartet z Poľska, ktorý v obsadení klarinet (Szymon Klima), klavír, kontrabas a bicie nástroje šikovne a umne spracúva známe i zabudnuté ľudové piesne z rôznych kútov 40 miliónového Poľska, pričom nezabúda ani na moderné prvky jazzového prevedenia. Tento jedinečný mix je pútavý a vzrušujúci príbeh, ktorý som nechcel aby sa vôbec skončil!

Improvision Quartet © Patrick ŠpankoImprovision Quartet © Patrick Španko
Szymon Klima © Patrick ŠpankoSzymon Klima © Patrick Španko

Na záver v rámci večerného full koncertu, sa predstavil jazzový mág z mesta Gliwice, z ktorého urobil ozaj jazzové centrum, skladateľ a klavirista Krzysztof Kobylinski a jeho KK Pearls. A priniesol si aj špeciálneho hosťa z Francúzska – trubkára Erika Truffaza! Krzystof začal 30 minútovým sólo vystúpením plného melodicko-romantických skladieb. Potom nastúpila jeho skupina v medzinárodnom obsadení aj s izraelskou speváčkou Reut Rivka, ktorá v jazzových piesňach ťahala za kratší koniec, ale na záver sa ukázala v etno polohe a tá jej sedela - tá čisto jazzová veru nie! Erik Truffaz – tam niet čo riešiť. Skromný, pokorný a charizmatický!

Krzysztof Kobylinski © Patrick ŠpankoKrzysztof Kobylinski © Patrick Španko
Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko