JazzBus Hevhetia – Košice 2 !!!

JazzBus Hevhetia – Košice 2 !!!
Relativita času ... © Patrick Španko

17. - 18.7.2018, Kasárne/Kulturpark, KE, SK   25.07.2018

Počas týchto plodne strávených dní nielen v Košiciach, bude ešte o nich reč v ďalších pokračovaniach, som asi najviac času v debatách strávil s mojím českým kolegom Janom Hocekom z podobného média, ako je to moje. Honzo pracuje pre Jazzport.cz a musím sa priznať, máme rovnakú krvnú skupinu – čo sa jazzu týka. To som vlastne zistil už pri oslavách Hevhetie pred dvomi rokmi a teraz som si to len potvrdil! Aj na koncertoch sme si vymieňali ešte počas hrania svoje názory a nepamätám si, kedy sa rozchádzali. Ale poďme späť k showcaseovým koncertom – presnejšie na druhý deň.

Ten otvorilo trio z Maďarska, ktoré vedie speváčka Linda Kovács. Tá sa nevyhýba elektronike, ktorú využíva pri svojom speve a scate hojne, ale nič nepreháňa. A v tom bude asi tajomstvo ich úspechu – všetky ingrediencie, folklórne prvky, minimalizmus, vrstvenie hlasov, či doprovod gitary a bicích, sú vo vzácnom pomere, takže torta od psíčka a mačičky veru nehrozí!

Linda Kovács © Patrick ŠpankoLinda Kovács © Patrick Španko
Linda Kovács Trio © Patrick ŠpankoLinda Kovács Trio © Patrick Španko

A opäť trio – tentoraz Poľska. Szymon Mika Trio vyzerá ako klasické gitarové jazzové trio, ale nie je. Jeho moderný výraz leader nestavia na veľkom množstve tónov a rýchlosti, ale na feelingu, práce s folklórnymi prvkami, ... Ide o trio, ktoré tvoria najlepší poľskí jazzmeni: Szymon Mika – giatra, Max Mucha – kontrabas a Dawid Fortuna – bicie nástroje. Mne sa najviac páčila skladba Soul – krásna romantická balada s folklórnymi prvkami.

Szymon Mika Trio © Patrick ŠpankoSzymon Mika Trio © Patrick Španko
Szymon Mika © Patrick ŠpankoSzymon Mika © Patrick Španko

Aj druhý deň malo česko svojho zástupcu na pódiu – mladú speváčku Martu Kloučkovú, ktorá na svoj albumový debut, samozrejme v Hevhetii, ešte len čaká. Dočká sa v novembri, kedy z CD budeme počuť jej sýty hlas, jej pesničky s výbornými hudobníkmi. A dúfam, že bubeník Marek Urbánek pochopí, že koncert so speváčkou nie je len o ňom a neprehluší svojou sadou všetko živé naokolo! Aj tu sa mi najviac páčili balada Vzpomínky s českým textom.

Marta Kloučková © Patrick ŠpankoMarta Kloučková © Patrick Španko
Marta Kloučková Band © Patrick ŠpankoMarta Kloučková Band © Patrick Španko

Povedzme si priamo na rovinu – čo vieme o jazzu z Luxemburgu? Nič! Napraviť sa to snažil bubeník a skladateľ Pit Dahm a jeho trio (Charley Rose – saxofóny a Lennart Heyndels – kontrabas). Na začiatku práve Lennart vylúdil so slákom zvuky podobné slovenskej fujare, potom sa pridávali čoraz viac energickejšie až nervné tóny saxofónu, a pokiaľ hovoríme, že bicie sú základ kapely, tak tie Pithove sú iné. On na nich ozaj hrá, mazná sa s nimi, sú úsporné a farebné! Super!

Pit Dahm Trio © Patrick ŠpankoPit Dahm Trio © Patrick Španko
Pit Dahm © Patrick ŠpankoPit Dahm © Patrick Španko

Na záver showcase prišli na pódium šiesti mladíci z Poľska, o ktorých budeme ešte veľa počuť! Viem, je to fráza, ale tvrdenie je pravdivé a preto si zapamätajme tieto mená: Kamil Piotrowicz – klavír, Piotr Chęcki – tenor saxofón, Kuba Więcek – alt saxofón, Andrzej Święs – kontrabas a Krzysztof Szmańda – bicie nástroje. Hudba Kamil Piotrowicza je založená na originálnych kompozíciách, pričom kombinuje element jazzu, súčasnej vážnej hudby a veľkých zborových skladieb. Takisto prezentuje veľmi vyvážený skladateľský a interpretačný koncept, v ktorom Piotrowiczov klavír spolu s dychovou a rytmickou sekciou nachádzajú vzácnu zvukovú symbiózu. Pre mňa osobne jeden z ďalších vrcholov!

Kamil Piotrowicz © Patrick ŠpankoKamil Piotrowicz © Patrick Španko
Kamil Piotrowicz Sextet © Patrick ŠpankoKamil Piotrowicz Sextet © Patrick Španko

Už deň pred vystúpením skladateľa a gitaristu Davida Kollara s trubkárom Arve Henriksenom, bolo jasné, že druhý menovaný nemôže prísť – ležal totiž v nemocnici! A tak David horúčkovite zháňal za neho náhradu, ktorá ležala priamo pod nosom – ako sa neskôr ukázalo. Požiadal totiž Erika Truffaza či sa môže o deň dlhšie zdržať a zahrať si s ním. Erik si vyžiadal niekoľko nahrávok na vypočutie a koncert sa mohol konať! Tým, že obaja protagoinisti nemali veľa času na prípravu, bol koncert hutný, výživný a bez zbytočne rozťahaných a dlhých plôch, ako to pri tejto produkcii býva zvykom! Dve osobnosti si rýchlo porozumeli a ja som dlho nepočul na živo trúbku s dusítkom a kvákadlom. Účelne využitá elektronika priamo na pódiu od Davida, šikovné vrstvenie a hra slákom a oproti tomu sofistikovaná trúbka, najčastejšie s čistým zvukom, hoci sa nebránila ani elektrifikácii. Skvelý koncert končil rytmickým vytlieskavním publika na ktoré nadviazal Erik. Všetci sme tak trochu mali obavy ako do dopadne po prvý raz spolu. Boli zbytočné, obaja sú totiž veľké hudobné osobnosti, ktoré si chcú na pódiu porozumieť a myslia pritom nielen na seba, ale i spoluhráča a aj na divákov a poslucháčov na koncerte prítomných! Dúfam, že tento koncert príde na trh minimálne ako DVD!

Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko
David Kollar © Patrick ŠpankoDavid Kollar © Patrick Španko
David a Erik © Patrick ŠpankoDavid a Erik © Patrick Španko
Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko