Klavirista a organista Martin Reiter !!!

Klavirista a organista Martin Reiter !!!
Martin Reiter © Patrick Španko

  13.08.2018

Vynikajúci rakúsky klavirista, skladateľ a pedagóg – Martin Reiter dosiahol veľký úspech na domácej scéne a prebojoval sa až do centra jazzového diania v New Yorku, kde mohol hrať a učiť sa od velikánov ako Fred Hersch, Bill Charlap a Bruce Barth. Aktuálne patrí k etablovaným európskym jazzmenom a na svojom konte má desiatky úspešných spoluprác a množstvo ocenení. Martin Reiter sa popri spoluprácach vždy presadzoval aj s vlastnými projektami a v posledných rokoch sa vyznamenal najmä ako sólista s viacerými vydarenými albumami. Martin Reiter oslavuje okrúhle 40-tiny!

Narodil sa 18. augusta 1978 vo Viedni. Vyrastal v rodine amatérskych, no veľmi zapálených muzikantov, čo ho priviedlo ku klavíru a saxofónu. V roku 1996 začal študovať jazzový klavír u Antona Brucknera na University in Linz, no o rok neskôr prestúpil na University of Music and Performing Arts do Viedne. V roku 1999 sformoval svoje prvé seriózne hudobné zoskupenie. So speváčkou Simone Kopmajer si založili kvarteto, ktoré ich neskôr dostalo aj do USA. Reiterovi sa podarilo získať štipendium, vďaka ktorému rok študoval na prestížnom konzervatóriu Royal Conservatory v Holandsku. Počas pobytu tam sformoval svoje druhé zoskupenie s medzinárodnou zostavou etablovaných európskych jazzmenov ako bubeník Klemens Marktl, saxofonista Jure Pukl a kontrabasista Rodrigo Reijers.

Martin Reiter © Patrick ŠpankoMartin Reiter © Patrick Španko
Martin Reiter © Patrick ŠpankoMartin Reiter © Patrick Španko

Nové milénium začal veľmi pozitívne – získal ocenenie Austrian Young Lions pre talentovaných mladých muzikantov, čo mu umožnilo ísť na veľké európske turné. Martin Reiter sa pomerne v mladom veku objavil na najvýznamnejších jazzových festivaloch v Európe a Amerike. V ten istý rok získal Hans Koller Prize, čo mu umožnilo ísť študovať do New Yorku, kde od začiatku pobytu aktívne vystupoval na scéne s menami ako Alex Deutsch a Matthieu Michel. Po návrate domov do Viedne Reiter rozširoval svoje vedomosti a pracoval na prerazení na medzinárodnej scéne. V tom mu pomohol jeho debutový album Chez es Saada (2005), na ktorom sa predstavil so svojimi originálnymi kompozíciami pre jazzový ansámbel a komorný orchester.

Veľký úspech mu priniesol aj improvizovaný album Rache für Mozart, na ktorom improvizoval v duchu Mozartovej hudby na jeho Piano Concerto in C major, KV 503. Od roku 2006 sa už plne koncentroval na vlastné projekty v oblasti jazzu a vážnej hudby. Aj keď pôsobil v Európe, často sa vracal do New Yorku, kde nahrával množstvo spoluprác. V roku 2008 začal spolupracovať s gitaristom Andi Tauschom, s ktorým vydal až 4 albumy v mierne odlišných formáciách. Po pobyte v Taliansku v roku 2010 sa začal koncentrovať na sólový koncertný repertoár pre klavír. V tomto období začal experimentovať so spontánnou kompozíciou nazývanou komprovizáciou, čo sa pretavilo na jeho sólový album Inventions & Impressions (2011). Od roku 2012 sa Reiter začal angažovať ako pedagóg a profesor jazzového klavíru na  Music and Arts University in Vienna. Jeho pedagogická činnosť zahŕňa aj pravidelné letné jazzové semináre v rôznych krajinách. Po dlhých rokoch sólo angažovania sa Reiter rozhodol opäť siahnuť po rytmickej sekcii a vydal dvoj album acoustic & electric trio (2014).

Martin Reiter © Patrick ŠpankoMartin Reiter © Patrick Španko
Martin Reiter © Patrick ŠpankoMartin Reiter © Patrick Španko

Rok 2018 bol pre Reitera veľmi produktívny, nakoľko svoje okrúhle 40-tiny sa rozhodol osláviť hneď niekoľkými novinkami. Na scéne sa objavilo viacero albumov z rôznych projektov. Pozornosť upútal opäť invenčným sólo albumom Lucid a vôbec prvým albumom, kde sa predstavil ako Hammond organista – Better Place. Martin Reiter patrí k veľmi aktívnym a etablovaným európskym jazzmenom, pričom jeho tvorba už od začiatku kariéry reflektuje jedinečnosť, invenčnosť a kreativitu, ktorú Reiter posúva s každým novým albumom a projektom. Na Slovensku vystupoval niekoľko razy – aj na festivale Bratislavské jazzové dni v roku 2006.