Nové Concerto Október/November 2022 je tu !!!

Nové Concerto Október/November 2022 je tu !!!
Obálka Concerto

  26.10.2022

Pre tých, ktorí hovoria po nemecky je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhajte. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 5 Október/November 2022 prináša:

Christian Muthspiel © Patrick ŠpankoChristian Muthspiel © Patrick Španko
Christian Muthspiel © Patrick ŠpankoChristian Muthspiel © Patrick Španko 

Na obálke najnovšieho čísla 5 Concerto magazínu je rakúsky skladateľ, aranžér a multinštrumentalista Christian Muthspiel, ktorý prednedávnom oslovil svoje 60-te narodeniny. Autor hlavného článku Harald Justin ho nazval "renesančný muž"! Ďalej magazín Concerto informuje o nadchádzajúcich jazzových koncertoch v priestoroch, kde sa hráva pravidelne jazz: Jazzit Salzburg, Stockwerk Jazz Graz, viedenské kluby Porgy & Bess, Reigen, ... nechýbajú ani pravidelné, každý rok opakujúce sa festivaly ako: Cinema Paradiso St. Pölten (tento rok oslavuje 20-te výročie vzniku), KlezMore Festival Vienna, Music Unlimited Festival Wels, Vienna Jazz Floor (1. - 30. november 2022), ... Nechýbajú ani profilové články o formáciách a sólistich, ktorí vydali svoje nové či dokonca debutujúce albumy: rakúska formácia J.D.Hive, americká speváčka Samara Joy, poľské kvinteto ZK Collaboration čo novinky britského vydavateľstva Edition Records, ... 

Nils Wogram © Patrick ŠpankoNils Wogram © Patrick Španko
Samara Joy © Patrick ŠpankoSamara Joy © Patrick Španko

 

Nechýbajú ani recenzie známych festivalov ako: Saalfelden Jazz Festival, A-Train Festival Salzburg, Outreach Festival v meste Schwaz, Bezau Beatz, Konfrontationen Nickelsdorf, ... A samozrejme, že nechýbajú krátke správy zo sveta jazzu, o nových albumoch, koncertných programoch, koncertoch i turné, ale i úmrtiach, ... A takisto aj recenzií na jazzové CD albumy i vinylové LP, domáce i zahraničné, ako napríklad: Julia Hülsmann Quartet - The Next Door, Michael Brecker Band / Randy Brecker Band - Live at Fabrik, Gard Nilssen Acoustic Unity - Elastic Wave, Keith Jarrett - Bordeaux Concert, Dieter Ilg - Ravel, Julian & Roman Wasserfuhr - Mosaic, Nils Wogram & Joe Sachse - Freies Geröll, Piotr Schmidt International Sextet - Komeda Unknown, Enrico Pieranunzi - Jasper Somsen - Voyage in Time, Miguel Zenón - Musica De Las Americas, ... a nechýbajú ani domáce albumy ako: Gina Schwarz & Multiphononics 8 - Way To Blue, Ali Gaggl - A Piece of Art, AHL 6 - Of Life Were A Liquid, Georg Breinschmid - Classical Brein, Eva Klesse Quartet - Songs Against Loneliness, Emiliano Sampaio - We Have a Dream, ... Želám príjemné a poučné čítanie!

Dieter Ilg © Patrick ŠpankoDieter Ilg © Patrick Španko
Julia Hülsmann © Patrick ŠpankoJulia Hülsmann © Patrick Španko
Michael a Randy Brecker © Patrick ŠpankoMichael a Randy Brecker © Patrick Španko
Gard Nilssen © Patrick ŠpankoGard Nilssen © Patrick Španko
Miguel Zenón Quartet © Patrick ŠpankoMiguel Zenón Quartet © Patrick Španko
Eva Klesse © Patrick ŠpankoEva Klesse © Patrick Španko