Trondheim Jazz Festival – nórske formácie !!!

Trondheim Jazz Festival – nórske formácie !!!
Logo

8. - 12.5.2019, Trondheim, N   29.05.2019

Viete, prečo som si vybral Trondheim Jazz Festival, že ho chcem raz navštíviť? Pretože mi veľmi imponuje zámer prezentovať hlavne domácich interpretov. Trondheim Jazz Festival patrí medzi najvýznamnejšie jazzové festivaly v Nórsku, ale i v Európe, ktorý vznikol v roku 1980 a dramaturgia (Ernst Wiggo Sandbakk) dáva ozaj veľký priestor domácim formáciám. A potom takisto zoskupeniam ostatných severských krajín, či sa mi takisto veľmi páči! Aj preto dúfam, že sa sem ešte aspoň raz vrátim.


Jolstein Gulbrandsen (* 1976) je nórsky skladateľ a gitarista. Od svojich 23 rokov študujúci v USA a od roku 2003 žijúci v New Yorku. Tu vedie svoje vlastné kvarteto (plus Jon Irabagon, Eivind Opsvik a Jeff Davis) o trio (plus Ike Sturm a Ronen Itzik). Takisto je súčasťou niekoľkých ďalších projektov a vystupuje po známych kluboch v NYC. Na Trondheim Jazz Festivale vystúpil so svojím kvartetom v zložení: Jostein Gulbrandsen – gitara; Megumi Yonezawa – klavír; Jens Fossum – kontrabas a Espen Aalberg – bicie nástroje, pričom ich koncert bol mixom vlastných kompozícií (bola to zmes amerického a európskeho jazzu) a štandardov, s celokapelovým ťahom na bránu v preplnenom bare Lokal Scene!

 Jolstein Gulbrandsen Quartet © Patrick Španko Jolstein Gulbrandsen Quartet © Patrick Španko
 Jolstein Gulbrandsen © Patrick Španko Jolstein Gulbrandsen © Patrick Španko

 

Hildegunn Øiseth (* 1966) je nórska skladateľka, trubkárka a hráčka na starý vikingský nástroj bukkehorn, vyrobený z kozieho rohu. 9 rokov bola súčasťou Bohuslän Big Bandu. Jej sexteto (Hildegunn Øiseth – trúbka a bukkehorn; Niclas Rydh – trombón; Sissel Vera Pettersen – saxofón a spev; Olav Torget – gitara; Gjermund Silseth – basgitara; Gregor Hilbe – bicie nástroje, elektronika a spev) prišlo na festival s celosvetovou premiérou koncertného programu Panda, kde sme počuli našu drumbľu, vynikajúci sólový výkon kontrabasistu s efektovými krabičkami, ktorý vylúdil aj zvuk našej fujary (otázka je či to bolo vedome), či skvelý výkon v hre na bukkehorn samotnej Hildegunn. Panda je výpravný a bohatý hudobný výlet a jednoliaty príbeh so svojimi príjemnými zákutiami.

Hildegunn Øiseth © Patrick ŠpankoHildegunn Øiseth © Patrick Španko
Hildegunn Øiseth Sextet © Patrick ŠpankoHildegunn Øiseth Sextet © Patrick Španko
Hildegunn Øiseth Sextet © Patrick ŠpankoHildegunn Øiseth Sextet © Patrick Španko
Hildegunn a Niclas Rydh © Patrick ŠpankoHildegunn a Niclas Rydh © Patrick Španko

 

Karl Seglem (* 1961) je jedinečný hlas na nórskej hudobnej scéne. Ako skladateľ, saxofonista a hráč na bukkehorn sa vzpiera hraniciam medzi jazzom, ľudovou hudbou a súčasnou hudbou. Jeho najnovší album Nunatak - Eine Erzählung je pokračovaním práce na zakázku pre festival Vossa Jazz 2012: „Som spor“. Album získal veľké recenzie na národnej i medzinárodnej úrovni. Hudba je ovplyvnená silou prírody a Seglemovým novým septetom (Karl Seglem - tenor saxofón, bukkehorn a spev; Håkon Høgemo - Hardanger fiddle; Sigrid Moldestad - Hardanger fiddle a spev; Lars Jakob Rudjord – klávesové nástroje; Andreas Stensland Løwe – klavír a klávesové nástroje; Hallvard Gaardløs – basgitara a Kåre Opheim – bicie nástrje). Je to zbierka najlepších nórskych hudobníkov z ľudovej a jazzovej scény. Vystúpenie v kostole bolo umocnené aj samotným prostredím, ktorým sa niesol veľmi silný príbeh! Fantázia a vrchol festivalu pre mňa!

Karl Seglem Septet © Patrick ŠpankoKarl Seglem Septet © Patrick Španko
Karl Seglem © Patrick ŠpankoKarl Seglem © Patrick Španko
Sigrid Moldestad a Håkon Høgemo © Patrick ŠpankoSigrid Moldestad a Håkon Høgemo © Patrick Španko
Karl Seglem © Patrick ŠpankoKarl Seglem © Patrick Španko

 

Bodil Niska (* 1954) je jedna z najvýznamnejších saxofonistov v rámci tradičného jazzu v Nórsku. Aktívna na nórskej jazzovej scéne je od 70-tych rokov s množstvom turné a vydaných albumov. Takisto prevádzkuje od roku 1997 v Oslo aj obchod s hudobnými nahrávkami a kaviarňou Bare Jazz. Je kvarteto (Bodil Niska – tenor saxofón; Bjørn Alterhaug – kontrabas; Magne Arnesen – klavír a Truls Rønning – bicie nástroje) navodili v hoteli Scandic tú pravú swingovú atmosféru. S pohárikom šumivého či vínka v ruke alebo na stole sme tak zažili kľudnú, nenútené, ale veľmi príjemnú atmosféru jazzového popoludnia!

Magne Arnesen a Bøjrn Alterhaug © Patrick ŠpankoMagne Arnesen a Bøjrn Alterhaug © Patrick Španko
Bodil Niska © Patrick ŠpankoBodil Niska © Patrick Španko