Dnes oslavuje sedemdesiatku ... ???

Dnes oslavuje sedemdesiatku ... ???
Mark Egan © Patrick Španko

  14.01.2021

Na Slovensku vystupoval jeden jediný raz a to na festivale Bratislavské jazzové dni 2007 - vo vlastnej formácii Mark Egan Trio feat. John Abercombie! Je stále aktívny a jeho kariéru si nevieme predstaviť bez takých mien ako: Gil Evans Orchestra, Steve Grossman, Stan Getz, Sonny Fortune, Bill Evans, Michael Franks, Pat Martino, Larry Coryell, John McLaughlin, Alex De Grassi, John Abercrombie, Chuck Loeb, Vic Juris, Sting, Joan Osborne, Sophie B. Hawkins, Roger Daltrey a Arcadia. Mark Egan sa do povedomia dostal ako vynikajúci sideman po boku najetablovanejších jazzmanov z celej svetovej scény, ale presadil sa aj ako líder vo vlastnej skupine Elements.

Mark Egan © Patrick ŠpankoMark Egan © Patrick Španko
Mark Egan © Patrick ŠpankoMark Egan © Patrick Španko

Mark McDanel Egan sa narodil 14. januára 1951 v štáte Massachusetts. S hudbou začal ako trubkár vo veku 10-tich rokov. Ovplyvnil ho najmä jeho otec, ktorý bol sám nadšeným trubkárom. V hraní na trúbku pokračoval aj počas strednej školy v rôznych jazzových a R&B kapelách. V 16-tich Mark počas hrania v stredoškolskom orchestri prešiel na basgitaru. Následne sa prihlásil na štúdium trúbky na University of Miami School of Music, popritom však mal súkromné hodiny s ikonou jazzovej basgitary Jaco Pastoriusom, ktorý ho ovplyvnil natoľko, že jeho poznatky v Eganovi zostali do dnešnej doby. Sám si spomína na to, že až potom, čo jeho videl hrať, si uvedomil, čo všetko sa dá na basgitare dosiahnuť. Počas pobytu na Floride vystupoval s mnohými talentovanými hudobníkmi. V roku 1975 si založil so spolužiakmi z University of Miami kapelu v zložení Clifford Carter – klávesy, Hiram Bullock – gitara, Billy Bowker – bicie nástroje a Phyllis Hyman – spev. O rok neskôr pricestovali do New Yorku, kde sa Egan čoskoro dal dokopy s umelcami ako Pointer Sisters, Deodato a David Sanborn. Rok 1977 bol preňho kľúčový, pretože vtedy sa stal členom slávenej Pat Metheny Group. Spolu s ním nahral jedny z najvplyvnejších Methenyho albumov ako Metheny Group (1978) a American Garage (1980). Práve spolupráca s Methenym ho dostala do kontaktu s Danny Gottliebom, s ktorým sformoval úspešnú fusion skupinu Elements. Skupina tak trochu čerpala zo skúseností z Pat Metheny Group, ale to im neuberá na kvalite ani na tom, že vyprodukovali viac než 13 albumov a koncertovali vo vyše 27 krajinách sveta. Od doby, kedy hrával po boku legendárneho gitaristu Pat Methenyho v skupine Pat Metheny Group, kde ukázal svoje neskutočné kvality v prispôsobovaní sa hudobnému toku za každej situácie a schopnosť udržať si groove, pričom zvládal aj tie najexpresívnejšie sóla, sa stal jedným z najžiadanejších basgitaristov na medzinárodnej scéne!

A práve dnes oslavuje Mark Egan svoje 70. narodeniny a redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk mu touto cestou gratuluje!