Druhý, ktorý vydá jazzový album v HF tento rok !!!

Druhý, ktorý vydá jazzový album v HF tento rok !!!
Mattiaboyzz © Patrick Španko

  25.08.2020

Tak ako každý rok, tak aj v roku 2020 vydá vydavateľstvo Hudobného fondu niekoľko jazzových albumov. Na svojom zasadaní Rada Hudobného fondu schválila, na odporúčanie Rady Slovenskej jazzovej spoločnosti, ako odborného garanta, vydať jazzové albumy v roku 2020. Tento rok to bude až päť jazzových titulov, o jeden viac ako po minulé roky! Bez poradia vydania predstavím postupne všetkých tých, ktorí prídu tento rok s novým, väčšinou debutovým albumom. Skladateľa a gitaristu Samuela Marinčáka som už predstavil - ten sa predstaví svojimi vlastnými kompozíciami na debutovom albume.

Oskar Rózsa © Patrick ŠpankoOskar Rózsa © Patrick Španko
Eugen Vizváry © Patrick ŠpankoEugen Vizváry © Patrick Španko

Debutový album pripravila aj formácia Mattiaboyzz. Album, ktorý produkoval Oskar Rózsa je už nahraný v COBRA SOUND štúdiu - Martin Čema. Album bude obsahovať 9 kompozícii. Tri (Really, Fused a Intelectual) skomponoval Mattia Müller - leader a bubeník zoskupenia, ďalšie tri (Invitation, Purple Sky a Disconnections) sú od gitaristu Frederika Košeckého a ostatné tri (Dsb, Simpatico a Prague Metro: Ride) sú z dielne basgitaristu Juraja Námešného. Gitary nahrávali Karol Toma a Frederik Košecký, basgitaru a Moog - Roli Juraj Námešný a Oskar Rózsa (v skladbe Prague Metro: Ride), alt saxofón - Michal Hrabovský a bicie nástroje samozrejme Mattia Müller. Ako hosť prijal pozvanie na nahrávanie Eugen Vizváry, ktorý nahral klávesové nástroje a sóla v kompozíciách Prague Metro: Ride a Invitation. Každý z troch autorov prinášajú skladby odlišného charakteru a preto je album zaujímavý a žánrovo pestrý – od jazzu, cez latino, funk, jazz-fusion až po rockové pasáže a prvky.

Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko
Frederik Košecký © Patrick ŠpankoFrederik Košecký © Patrick Španko

Mladý slovensko-taliansky bubeník Mattia Müller, má iba 17 rokov, prežil detstvo striedavo v Taliansku a na Slovensku. V Taliansku navštevoval špecializovanú školu l’Accademia Musicale Italiana di Monza, kde dostal asi najlepšieho učiteľa Andrea Quattriniho - jedného z popredných bubeníkov talianskej jazzovej scény. Mattia je teraz žiakom Bratislavského konzervatória, kde študuje melodické bicie nástroje u prof. Petra Kosorína (člen SOSR a SF). K jazzu a hraniu na bicích ho viedol aj renomovaný slovenský hudobník Peter Szapu, či Michal Fedor a momentálne svetovo uznávaný hudobník David Hodek. Mattia je úspešný aj ako študent strednej školy (v marci roku 2019 vyhral celo-slovenskú súťaž medzi konzervatóriami hráčov na bicie nástroje, a to tak bicie ako aj melodické, a stal sa tak absolútnym víťazom súťaže, kde bol vedúcim poroty Štefan Bugala.) Od svojich 12. rokov účinkoval s profesionálnymi hudobníkmi rôznych žánrov - Peter Lipa, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, Juraj Griglák, Erich BOBOŠ Procházka, Martin Gašpar, Viktor Hidvégy ml., Martin Bereza, Gabriel Jonáš, ... Najnovšia správa o vzdelávaní hovorí, že navštevuje Five Week Berklee Aspire Program.

Michal Hrabovský © Patrick ŠpankoMichal Hrabovský © Patrick Španko
Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko