FOTOREPORT - Sound of Peace !!!

FOTOREPORT - Sound of Peace !!!
Logo a Martin Valihora

24.3.2022, Divadlo Astorka Korzo ´90, BA   25.03.2022

Všetci prežívame ťažko túto zákernú, ničivú a strašnú vojnu! O to viac, že sa deje iba pár kilometrov od našej východnej hranice! Preto aj hudobná obec má silnú potrebu zareagovať na aktuálnu situáciu v spoločnosti a symbolicky za zvukov hudobných nástrojov odsúdiť násilie páchané na nevinných ľuďoch. Koncertné podujatie v Divadle Astorka Korzo '90 v Bratislave sa tak včera stalo manifestom hudobníkov na ceste proti násiliu v mene humanizmu a tolerancie. Pod príznačným názvom „Sound of Peace“!


Podujatie zastrešila promotérska skupina okolo agentúry Music Gallery, ktorá organizuje One Day Jazz Festival, v spolupráci s Martinom Valihorom, ktorý povedal: „Hudobná obec cíti, že je potrebné sa tejto téme venovať a že je dôležité patrične zareagovať. My nepoužívame zbrane, našim nástrojom je hudba, ktorou chceme zabojovať za to aby naša spoločnosť mohla fungovať humánnym spôsobom komunikácie. Cielene a systémovo sa chceme pridať k pomoci ľuďom v životnej núdzi, ktorí boli zasiahnutí vojnovým konfliktom na Ukrajine. Snažíme sa tiež v spolupráci s MZV zosieťovať všetky zahraničné slovenské inštitúty aby sa naše myšlienky v mene humanizmu a tolerancie šírili čo najviac do sveta.“ Gala koncert organizátori streamovali live na web stránke a sociálnych sieťach One Day Jazz festivalu, stránkach mediálnych partnerov a do 8 krajín Európy a do USA (Boli to Slovenské inštitúty v mestách: Berlín, Budapešť, Juruzalem, Moskva, Paríž, Rím, Varšava a Viedeň).

All Star Slovak Jazz Quintet © P.ŠpankoAll Star Slovak Jazz Quintet © P.Španko
All Star Slovak Jazz Quintet © P.ŠpankoAll Star Slovak Jazz Quintet © P.Španko

Celé charitatívne podujatie Sound of Peace otvoril svojím príhovorom Martina Valihora, ktorý následne pozval na pódiu formáciu All Star Slovak Jazz Quintet, kde nám hrali: Matúš Jakabčic, Luboš Šrámek, Nikolaj Niktin, Štefan Pišta Bartuš a Marián Ševčík. Vystúpenie otvorila skladba z pera Nikolaja Niktona Modlitba za Ukrajinu, skomponovaná špeciálne pre túto príležitosť. Plné divadlo tlieskalo skvelým sólovým výkonom slovenských jazzmenov na pódiu.

Kristin Lash-Jakob Grey © Patrick ŠpankoKristin Lash-Jakob Grey © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Po skúsených harcovníkoch prišlo na pódium mladé duo Kristína Mihaľová - Jakub Šedivý, ktorí si prednedávnom premenovali svoj medzinárodný umelecký pseudonym na Lash & Grey. Toto duo zbiera oslavné chorály doma i v zahraničí a ich vystúpenie to len plne podčiarklo. Ide o výnimočné spojenie tvorivých síl, kreatívu i celkové podanie!

Gypsy Jazz Sk © Patrick ŠpankoGypsy Jazz Sk © Patrick Španko
Ján Berky Mrenica © Patrick ŠpankoJán Berky Mrenica © Patrick Španko

Svojím vystúpenim prispela na spomínané charitatívne podujatie aj formácia Gypsy Jazz Sk na čele s huslistom Jánom Berky Mrenicom mladším. Na ich tvorbe by sme mohli názorne poukázať na spolužitie nielen ľudí, ale aj prvkov rôznych hudieb z regiónu i zo sveta. Moderný jazz sa snúbi s tradičným - či už slovenským folklórom alebo gypsy music, do jedinečného výsledného tvaru!

Anita Soul © Patrick ŠpankoAnita Soul © Patrick Španko
Anita and Band © Patrick ŠpankoAnita and Band © Patrick Španko

Speváčka Anita Soul nám jednoznačne dokázala že je právom speváckou divou! Spoločne so svojou skupinou (Martin Valihora, Michal a Štefan Bugalovci, Richard Csino a Ľuboš Šrámek) priniesla do atmosféry v divadle niečo iné, neopozerané a jedinečné!

Michal Bugala Trio © Patrick ŠpankoMichal Bugala Trio © Patrick Španko
Všetci spolu ... © Patrick ŠpankoVšetci spolu ... © Patrick Španko

Skladateľ a gitarista Michal Bugala, ktorý má bohaté medzinárodné skúsenosti a skvelo reprezentuje vo svete slovenské farby, si tentoraz do svojho tria pozval okrem Martina Valihoru za bicími vynikajúceho českého kontrabasistu Roberta Balzara, aby nám spoločne predviedli Michalove jazzové, moderne znejúce kompozície. A na záver toto trio doplnili ďalší slovenskí inštrumetalisti, aby zahrali a Kristína Mihaľová zaspievala pieseň Stmívaní z repertoáru skupiny Illustratosphere od autorov Robert Balzar/Dan Bárta. Krásny baladický záver prvej časti večera!

Matthew Stevens © Patrick ŠpankoMatthew Stevens © Patrick Španko
Walter Smith III © Patrick ŠpankoWalter Smith III © Patrick Španko

Druhá časť večera Sound of Peace patrila hosťom zo zahraničia, ktorí priamo z Ameriky prišli s projektom Matthew Stevens / Walter Smith III IN COMMON. Ide o kapelu výnimočného kanadského gitaristu Matthewa Stevensa a amerického saxofonistu Waltera Smitha III, ktorých dopĺňa skvelá rytmika Harish Raghavan - kontrabas a bubeník Jonathan Barber.

Keď rinčia zbrane - múzy mlčia! V Bratislave to včera neplatilo a slovenskí i zahraniční umelci takto nezištne zareagovali na neutíchajúce boje a vlny násilia na Ukrajine!

Harish Raghavan © Patrick ŠpankoHarish Raghavan © Patrick Španko
Jonathan Barber © Patrick ŠpankoJonathan Barber © Patrick Španko