Jazz na stránkach Hudobného života !!!

Jazz na stránkach Hudobného života !!!
Hudobný život 1-2

  01.03.2021

Časopis Hudobný život, je jediným odborným mesačníkom pre klasickú hudbu a jazz na našom trhu, vstúpil do nového ročníka, tak ako je to už dlhé roky zvykom - dvojčíslom! Na obálke je slovenský skladateľ, aranžér a huslista Stano Palúch. Vo vnútri časopisu sa nachádza niekoľko príspevkov aj s jazzovou tematikou. Začíname Hudobnou dielňou Klaudia Kováča - Humoreska, čo je známa skladba Antonína Dvořáka, ktorá zaujala mnohých jazzových hudobníkov a aranžérov – veľmi známa je napríklad verzia Eroll Garnera s bubeníkom Gordon „Specsom“ Powellom alebo swingové orchestrálne verzie Glenn Millera či John Kirbyho. Klaudia Kováča inšpirovala verzia amerického klaviristu Art Tatuma, ktorý ju v roku 1939, ako jeden z prvých, prepracoval do jazzovej podoby. "Vo svojom aranžmán použil viaceré reharmonizačné prvky, pripravil som dva príklady medzihry označovanej v jazze ako „vamp“ - hovorí samotný Klaudius Kováč.

V seriáli Prvé dámy starého jazzu nám Lenka Molčányiová, inak skladateľka a alt saxofonistka, pripravila pokračovanie - tentoraz nám predstaví Lil Hardin Armstrong, ktorá "bola jednou z najproduktívnejších štúdiových hudobníčok, napísala množstvo skladieb, ktoré sa stali celosvetovo známymi a vďaka nej vznikli legendárne zoskupenia udávajúce smer a formujúce zvuk jazzu v prvých dekádach minulého storočia." Hudobný život prináša aj jazzový rozhovor, tentoraz si redatorka redakcie Jana Dekánková pozvala k mikrofónu dvoch poľských jazzmenov - klaviristu Dominika Waniu a klarinetistu Szymona Klimu, ktorí patria k špičkovým predstaviteľom súčasnej improvizovanej hudby.

Klaudius Kováč © Patrick ŠpankoKlaudius Kováč © Patrick Španko
Duo Wania - Klima © Patrick ŠpankoDuo Wania - Klima © Patrick Španko

Pri listovaní si v najnovšom čísle časopisu Hudobný život, sa mnohí z vás tešia na posledné strany časopisu - tu sa totiž nachádzajú recenzie známych i menej známych jazzových albumov. Tentoraz to sú: Tomáš Lukáč - Heart-Shaped (Music of Kurt Cobain), Brad Mehldau - Suite: April 2020, Martin Brunner Band - Levels of Life či Joel Ross - Who Are You?, z pera Juraja Kalásza, Petra Katinu, Miroslava Haľáka a Nikolaja Nikitina.

Brad Mehldau © Patrick ŠpankoBrad Mehldau © Patrick Španko
Tomáš Lukáč © Patrick ŠpankoTomáš Lukáč © Patrick Španko