Jazzahead 2022 - Live and Stream !!!

Jazzahead 2022 - Live and Stream !!!
Logo

28.4. - 1.5.2022, Bremen, D   01.02.2022

Ako naši čitatelia zaručene viete, že v nemeckom meste Brémy sa uskutočňuje každý rok koncom apríla jazzový veľtrh pod názvom Jazzahead! V roku 2020 sa jazzahead! kvôli pandémii corona nemohol uskutočniť vôbec; minulý rok sa konal len online. Slogan tohto ročníka v roku 2022 znie: "Opäť spolu!" - konečne spolu s Kanadou, pretože táto krajina sa mala predstaviť v oboch predchádzajúcich ročníkoch. Tohtoročný jazzhead! sa môže uskutočniť podľa plánu a pôjde o hybridné podujatie, ktoré bude možné zažiť naživo a osobne - a tiež online.

 

Jazzahead! sa uskutoční od štvrtka 28. apríla do nedele 1. mája 2022. Z vlaňajšej digitálnej skúsenosti organizátor vybral to najlepšie a ešte tento ročník aj trochu vylepšil. Hala 5 je viac ako dvakrát väčšia ako doterajšia hala 7 a tak namiesto rozlohy 6 800 metrov štvorcových má veľtrh k dispozícii 10 300 metrov štvorcových. Hala 5 bude rozdelená výrazne inak - jednotlivé krajiny a regióny budú tak navzájom prepojené silnejšie ako doteraz: "Som presvedčená, že budúcnosť spočíva v tom, že budeme oveľa viac ako doteraz rozvíjať výmenu so susednými regiónmi a krajinami" - vysvetľuje projektová manažérka veľtrhu Sybille Kornitschky.

Hlavný vstup na veľtrh © Patrick ŠpankoHlavný vstup na veľtrh © Patrick Španko
Foyer © Patrick ŠpankoFoyer © Patrick Španko

Úplne zásadný je hybridný koncept, ktorý má jasnú pridanú hodnotu pre vystavovateľov aj účastníkov. Opäť budú príležitosti na nadväzovanie kontaktov aj mimo štyroch dní v rámci tzv. "matchmakingových stretnutí" a prostredníctvom platformy podujatia. Okrem ukážkových koncertov sa bude v roku 2022 zaznamenávať aj obsah technického programu, čo znamená, že interaktívny dizajn môžu využiť aj tí, ktorí sa rozhodnú zúčastniť sa online. "Premysleli sme to a navrhli veľmi dôsledne, aby sme opäť posilnili výmenu v rámci medzinárodnej jazzovej scény" - hovorí Sybille Kornitschky. Novinkou sú aj predvádzacie koncerty: po prvý raz budú namiesto troch pódií štyri. A Kornitschky dodáva: "Namiesto jednej veľkej sály máme dve veľké koncertné sály, v ktorých hráme paralelne, čo nám umožňuje vyrovnať plochy pre publikum." Ako zvyčajne, koncerty sa budú nahrávať a môžete si ich pozrieť online.

Hlavná hala © Patrick ŠpankoHlavná hala © Patrick Španko
Hlavná hala © Patrick ŠpankoHlavná hala © Patrick Španko

Na návštevníkom čakajú aj tradičné showcaseové vystúpenia. Ako zvyčajne sú rozdelené do štyroch sekcií a budú sa konať súbežne s veľtrhom od štvrtka 28. apríla do soboty 30. apríla na rôznych miestach. Výber je výsledkom prísneho rozhodovacieho procesu štyroch špičkových porotcov - pre každú zo štyroch kategórií jeden porotca: kanadských, európskych, nemeckých a umelcov zo zámoria. A showcaseové koncerty sú tradične rozdelené na: Kanadská noc, German Jazz Expo a Oveseas Night (vždy po osem vystupujúcich) a European Jazz Meeting (16 vystupujúcich). Ale o tom až nabudúce.

Ruský jazz © Patrick ŠpankoRuský jazz © Patrick Španko
Chvíľa oddychu © Patrick ŠpankoChvíľa oddychu © Patrick Španko
Nemecký vydavateľ © Patrick ŠpankoNemecký vydavateľ © Patrick Španko
Švajčiarsky jazz © Patrick ŠpankoŠvajčiarsky jazz © Patrick Španko