Legenda európskeho tradičného jazzu v piatok oslavovala … !!!

Legenda európskeho tradičného jazzu v piatok oslavovala … !!!
Chris Barber, archiv

  20.04.2020

„Mám silné pľúca, nikdy nemôžem ochorieť a okrem toho nemôžem robiť nič iné“ - žartoval v roku 2015 vtedy 85-ročný v rozhovore s Nemeckou tlačovou agentúrou. „Je mi potešením robiť hudbu v mojom veku a to s veľkým úspechom“ - vyhlásil v roku 2018 vtedajší 88-ročný legendárny kapelník pre London Jazz News pred koncertom k 70. výročiu svojej kariéry. „Nechcem sa zastaviť.“ Chris Barber dlho nechcel odísť do dôchodku, stále koncertoval - ročne 100 koncertov. Jazzový veterán si však o pár mesiacov neskôr zlomil bedrovú kosť, keď padol a potom sa v auguste 2019 stiahol z verejnosti, zatiaľ čo jeho skupina v rozšírenej zostave stále pokračuje v odkaze hudby Chris Barbera.

Chris Barber, archivChris Barber, archiv
Chris Barber, archivChris Barber, archiv

Chris Barber, celým menom Donald Christopher Barber, sa narodil v úradníckej rodine 17. apríla 1930 vo Welwyn Garden City, grófstvo Hertfordshire vo Velkej Británii. Pre svoje hudobné nadanie sa zapísal do hudobnej školy Guildhall School Of Music, kde študoval hru na trombóne a kontrabase. Hre na trombóne sa venoval sústavne a ten sa stal aj jeho hlavným hudobným nástrojom. Ovládal však aj hru na husle, kontrabase, lesnom rohu, harmoniku. Venoval sa aj aranžovaniu jazzových skladeb. V roku 1949 hral s Humprey Lytteltonom, potom v kapele Ken Colyera. Neskôr založil svoju prvú kapelu, ktorá sa zamerala na autentický neworleánsky jazz. Okolo seba sústredil nadšených mladých hudobníkov ako napríklad: známy hráč na banjo a gitaru Lonnie Donegan, bubeník Graham Burdbidge, kontrabasista Jim Bray, klarinetista Monty Sunshine, trubkár Pat Halcox, ktorý s ním hral rekordných 54 rokov. Po prvých pokusoch sa orchester stabilizoval, stal sa známym v celom Anglicku a postupne prenikal aj do ďalších krajín sveta!

V roku 1953 mal svoju prvú zahraničnú premiéru v dánskom Copenhagene. V noci pred korunováciou anglickej královnej pochodovali ulicami Londýna a hrali pred miliónom ľudí. Služby Chrisa Barbera pre britské kultúrne dedičstvo uznávala aj samotná kráľovná. Chris Barber svojou hudbou zostal verný tradičnému New Orleans jazzu. Aj tým mal obrovský vplyv na vlnu dixielandových kapiel 50. a 60.rokov. V roku 1958 otvorili legendárny Marquee Club, v tom istom roku sa do Barberovej kapely pripojila očarujúca bluesová speváčka Ottilie Patterson (1932-2011) a o rok neskôr už boli manželia a cestovali po Európe a Spojených štátoch. V roku 1983 sa rozviedli. Jeho adaptácia Petite Fleur Sidneyho Becheta, ktorú jeho klarinetista Monty Sunshine tak citlivo napodobnil, bol jedným z najväčších hitov 50. rokov. V roku 1959 sa udržala v hitparádach 24 týždňov a za milión predaných nosičov získali aj zlatú platňu. Notoricky je známa Ice Cream (Zmrzlina), ktorou Chris Barber končil všetky svoje koncerty od roku 1954 až do súčasnosti. Bourbon Street Parade a Panama Rag tiež patria medzi stálice repertoáru. V roku 1959 prvýkrát koncertovali v USA, kam sa potom niekoľkokrát vrátili. Úspech zaznamenali i na Monterey Jazz Festivale.

Barber priviedol do Británie veľa afro-amerických bluesových legiend - Muddy Waters, Louis Jordan, Sonny Boy Williamson, ... V kapelách Chris Barbera sa za uplynulých 70 rokov vystriedali desiatky hudobníkov, často pozýval aj legendy rocku a bluesu, ako napríklad: Jimmy Page, Alexis Korner, Van Morrison, Mark Knopfler, Dr. John, Eric Clapton či John Mayall. Chris Barber mnohokrát účinkoval ako hosť zahraničných kapiel. Nahral viac ako 100 albumov. Spolu s Acker Bilkom a Kenny Ballom (slávny 3B) sa stal symbolom a ikonou tzv. anglického revivalizmu. Zaujímavosťou je, že v kapele, až na výnimky, odmietal použiť klavír. S členmi Beatles ho spojilo priateľstvo, problémy mal len s Johnom Lennonom, ktorý raz dosť neslušne vyhlásil, že nemá rád jazz, ale že vraj jeho uznáva.

Prvým veľkým zahraničným koncertom z oblasti jazzu na Slovensku bolo vystúpenie Chris Barber and Band v marci v roku 1963. Kapela odohrala dva koncerty v bratislavskom PKO, ktoré boli vypredané a ďalšie v Košiciach. Chris Barber and Band predstavoval špičku európskeho tradičného jazzu a jeho koncert naznačil pre slovenských jazzových hudobníkov a poslucháčov nový pohľad na jazz. Stal sa inšpiráciou pre mnohé slovenské kapely tradičného jazzu ako napríklad: Traditional Club, Revival Jazz Band, Ali Jazz Band, Nový Tradicionál, T&R Band, Revival&Traditional Jazz Band, Komárňanský Dixieland Band, Ragtime Band Bratislava, Banskobystrický dixieland, Veteráni z Banskej Bystrice, ...

Chris Barber, archivChris Barber, archiv
Chris Barber, archivChris Barber, archiv

Ešte sotva pred dvoma rokmi bol Chris Barber so svojim trombónom ešte na pódiu a hral, po páde však musel svoju kariéru ukončiť. Chris Barber Band je stále aktívny, od januára 2011 je 10-členný The Big Chris Barber Band s 2 trúbkami, 2 trombónmi, 3 saxofónmi a bez svojho šéfa. Chris Barber v piatok 17. apríla 2020 oslávil svoje deväťdesiate narodeniny!


Redakcia 1. Slovenského online jazz magazínu skjazz.sk gratuluje!