Na čom práve maká Mattia ... ???

Na čom práve maká Mattia ... ???
Mattia Müller © Patrick Španko

  02.07.2021

Naša pravidelno-nepravidelná rubrika Na čom práve maká ... ??? ponúka ďalšieho adepta, ktorý má pre čitateľov 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk viac než zaujímavé informácie. Jeho mladý vek, veľká ctižiadosť a obrovský talent, robia z neho objekt pre médiá. Ale nie všetky. Stihli sme sa porozprávať na nedávnom petržalkom Pet Jazz Festivale 2021, kde s úspechom vystúpil nielen so svojou skupinou MattiaBoyzz s novým hráčskym obsadením, ale i s novým repertoárom. Dnes nám na otázky odpovedá Mattia Müller. 

* Na čom práve makáš, Mattia?
Mattia Müller: "Minulý rok v lete (2020) som absolvoval kurz Berklee Summer, konkrétne Berklee Five Week Aspire. Je to kurz, ktorý trvá 5 týždňov a chcel som ho využiť na to, aby som si obhliadol školu, prostredie, profesorov ... ale tým, že prišiel covid, tak to celé prebiehalo online. Ale stačilo to natoľko, aby som si o tejto škole urobil predstavu - minimálne čo sa týka systému učenia a levelu profesorov."

* A ako si sa rozhodol?
MM: "Ďalej som sa rozhodol spraviť príjmačky na tri rôzne školy a to: Manhattan School of Music a The New School (obe v New Yorku) a Berklee College of Music v Bostone. Prijali ma všade, ale rozhodol som sa ísť na Berklee College of Music v Bostone, kde som dostal Full Scholarship (Plné štipendium na školu)."

MattiaBoyz © Patrick ŠpankoMattiaBoyz © Patrick Španko
Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko

* To je výborná správa, ale čo tvoja kapela?
MM: "Čo sa týka MattiaBoyzz, tak v lete 2020 sa zostava zmenila okrem gitaristu Frederika Košeckého. Stalo sa to preto, lebo som začal počúvať inú hudbu, ako ostatní a tým pádom som sa začal hudobne vyvíjať iným smerom ... Prestal som byť stotožnený s hudbou, ktorú sme vtedy hrávali a chcel som niečo nové fresh. Perfektne mi do tejto myšlienky padlo spoznanie Petra Kunza, s ktorým som si hudobne aj ľudský porozumel a pomáhal mi vyberať ľudí do novej zostavy. Tým, že debutový album nahrávali ľudia zo starého zoskupenia a boli tam aj skladby, ktoré patrili basgitaristovi Jurajovi Námešnému zo starej zostavy, tak na prípravu nového repertoáru som sa rozhodol, použiť iba dve skladby z albumu (Invitation a Fused) a dokomponovať nové skladby, ktoré som už písal na nový spôsob, aby sedeli novému zoskupeniu. Staré skladby z albumu som sa taktiež rozhodol prerobiť tak, aby vyhovovali novej zostave. Snažím sa neustále napredovať či už ako bubeník, skladateľ, alebo celkovo hudobník ... takže vlastne za covid som na jednej strane aj vďačný, lebo tým, že som ešte študent konzervatória, tak som bol veľa doma a snažil som sa využiť ten voľný čas na cvičenie a napredovanie v spomínaných oblastiach. Jednoducho povedané - celé dní zavretý v skúšobni za bicími ..."

* S akými predstavami ideš na Beklee študovať?
MM: "Čo sa týka Berklee College of Music, tak nerobím si v hlave žiadne veľké plány dopredu a ani tam nejdem s obrovskými očakávaniami. Idem si užiť ďaľšiu etapu svojho života a veľmi sa na to teším! Idem tam na 4 roky a budem študovať program “Professional Music” čo znamená, že každý semester si budem môcť vybrať rôzne oblasti hudby ako napr. hudobná produkcia, jazzová kompozícia, Music Business... a samozrejme popritom všetkom bude hlavný nástroj bicia súprava. Tento program mi vyhovuje, lebo nechcem sa zamerať na jednu oblasť hudby, ale práve naopak chcem sa rozhliadnuť čo najviac, aby som si po škole mohol vybrať čoho sa chytím na plno. Pretože bicie chcem a vždy budú moja prioritná činnosť, ale popritom sa chcem venovať aj iným veciam ako napr. produkcia, aranžovanie/kompozícia alebo spraviť si vlastný festival. A toto práve ešte presne neviem, že akým smerom sa chcem uberať a dúfam, že vedomosti, ktoré mi odovzdajú na Berklee budú rozhodujúce v tom, na čo sa zamerám na plno okrem bicích."

* Ďakujem za rozhovor a držím ti palce !!!

Noví MattiaBoyzz © Patrick ŠpankoNoví MattiaBoyzz © Patrick Španko
Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko