Novinky z Mack Avenue !!!

Novinky z Mack Avenue !!!
Logo

  24.08.2021

Americké vydavateľstvo Mack Avenue bolo založené koncom 90-tych rokov minulého storočia v Detroite v štáte Michigan a jeho začiatky vychádzali z úprimnej lásky k jazzu a umelcom, ktorí ho tvoria. Postupom času sa stalo vydavateľstvo vážené na trhu nielen priaznivcami jazzu a príbuzných žánrov, ale i samotnými umelecami, ktorí sa rozhodli podpísať zmluvy s Mack Avenue. A tak v súčasnosti má vydavateľstvo vo svojom portofóliu viacero zaujímavých mien ako - Kenny Garrett, Stanley Jordan, Christian McBride, Yellowjackets, Danilo Pérez, Cecile McLorin Salvant a iní. Pozrime sa spoločne, s akými novými albumami príde spomínané vydavateľstvo v blízkej budúcnosti na trh a na čo sa môžeme tešiť!

Kenny Garrett © Patrick ŠpankoKenny Garrett © Patrick Španko
Lenny White © Patrick ŠpankoLenny White © Patrick Španko

Skladateľ a saxofonista Kenny Garrett sa v roku 1978 objavil na národnej scéne ako výrazný hlas s nesporným talentom pre emotívne melodické frázovanie, ktoré ho priviedlo k spolupráci s umelcami ako: Woody Shaw, Freddie Hubbard, Art Blakey a Miles Davis. Na najnovšom albume Sounds from the Ancestors si Garrett pripomína ducha zvukov afrických predkov z bohoslužieb, recitovaných modlitieb, piesní z pracovných polí, jorubských spevov a afrických bubnov, spolu s poctami Roy Hargrovovi a dvom bubeníckym priekopníkom - Art Blakeymu a Tony Allenovi, ktorí sa pozerali do minulosti, aby ovplyvnili budúci zvuk a vývoj jazzu. Na nahrávanie albumu Sounds from the Ancestors si Garrett prizval základnú zostavu hudobníkov, s ktorými v nedávnej minulosti nahrával a koncertoval: Vernell Brown Jr. - klavír, Corcoran Holt - kontrabas, Ronald Bruner - bicie nástroje a Rudy Bird - perkusie. Na albume hosťujú aj bubeník Lenny White, klavirista a organista Johnny Mercier, trubkár Maurice Brown, spevák a congista Pedrito Martinez, hráč na bicie nástroje batá Dreiser Durruthy a speváci Dwight Trible, Jean Baylor, Linny Smith, Chris Ashley Anthony a Sheherazade Holman. V niekoľkých skladbách dokonca samotný Garrett hrá na klavíri a spieva. Album Kenny Garrett - Sounds from the Ancestors príde celosvetovo oficiálne na trh 27. augusta 2021!

Corcoran Holt © Patrick ŠpankoCorcoran Holt © Patrick Španko
Dwight Trible © Patrick ŠpankoDwight Trible © Patrick Španko
Johnny Mercier © Patrick ŠpankoJohnny Mercier © Patrick Španko
Kenny Garrett © Patrick ŠpankoKenny Garrett © Patrick Španko

Pohľad späť, aby sme sa mohli pozerať dopredu - je základom väčšiny umeleckých foriem. Vo vzácnych prípadoch môže takáto retrospektíva odhaliť úplne nové aspekty umenia a jeho tvorcu a nanovo definovať odkaz pre novú generáciu. To je prípad génia Erroll Garnera. Garnerov odkaz, ktorý bol počas svojej výnimočnej kariéry jednou z najpopulárnejších osobností jazzu, sa vďaka spoločnému úsiliu projektu Erroll Garner Project (EGP) vydavateľstva Octave Music a jeho partnerstvu s Mack Avenue Music Group dočkal pozoruhodného oživenia. Spoločne oslavujú 100. výročie Garnerovho narodenia výnimočným troj-diskovým vydaním zameraným na Garnerovu tvorbu v rokoch 1959 až 1975 a obsahujúcim ohromujúci 27-skladbový, doteraz nevydaný, koncert z roku 1959 nahraný v bostonskej Symphony Hall. 3 CD Erroll Garner - Symphony Hall Concert príde celosvetovo oficiálne na trh 17. septembra 2021!

Ďalšou novinkou z vydavateľstva Mack Avenue je najnovší album multiinštrumentalistu Joey DeFrancesca, ktorý má názov More Music! Na albume More Music majster Joey DeFrancesco, ktorý už dlho dopĺňa svoju virtuóznu hru na Hammond organe a zručnou hrou na trúbku, vyťahuje celý svoj arzenál: organ, klávesové nástroje, klavír, trúbku a po prvýkrát na nahrávke aj tenor saxofón. More Music ponúka desať nových DeFrancescových originálov, ktoré oživujú nové strhujúce trio s filadelfským organistom a gitaristom Lucas Brownom a talentovaným bubeníkom Michael Odom. Album Joey DeFrancesco - More Music príde celosvetovo oficiálne na trh 24. septembra 2021!

Už takmer 80 rokov je dedičstvo chrbticou slávnej jazzovej tradície - ale možno nikdy nebolo pre jej fanúšikov tak dôležité ako v týchto náročných dňoch pandémie. Nemožnosť počúvať hudbu osobne, všetci sme mali prístup k novým nahrávkam len prostredníctvom technológií, čo viedlo k tomu, že mnohí sa obzerali za tým, čo možno zmeškali. Ale keď sa človek môže obzrieť späť na niečo, čo je zároveň úplne nové, je to výnimočná situácia! A keď to niečo nové pochádza od nesmrteľného jazzového umelca Oscara Petersona - ešte viac. A presne to sa deje v prípade albumu A Time for Love: The Oscar Peterson Quartet - Live in Helsinki, 1987 od Two Lions/Mack Avenue Records.
Už len z tohto pohľadu ide o významný album - ale je to oveľa viac. Záverečný koncert dlhého medzinárodného turné, ktoré sa začalo štyrmi koncertami v Brazílii, bol 14. koncertom európskeho turné, počas ktorého kvarteto prešlo celú kontinentálnu Európu a Škandináviu. Každý, kto sa aspoň trochu vyzná v jazze, vie, že čaro dôsledného koncertovania robí súhru a empatiu súboru. To vždy zatieni faktor únavy a niekedy vyústi do čistej mágie na inej úrovni. To sa zjavne stalo počas tohto veľkolepého koncertu. Ako hovorí Kelly Peterson: "Vystupovali s radosťou a živelnosťou, odhodlaní urobiť každý koncert lepší ako ten predchádzajúci. Tento večer v Helsinkách je toho nádherným príkladom" - a ohromujúcim doplnkom k pokračujúcemu odkazu tohto milovaného majstra hudby. Album A Time for Love: The Oscar Peterson Quartet - Live in Helsinki, 1987 príde celosvetovo oficiálne na trh 26. novembra 2021!

Joey DeFrancesco © Patrick ŠpankoJoey DeFrancesco © Patrick Španko
Oscar Peterson © Patrick ŠpankoOscar Peterson © Patrick Španko