Nový Magazin Concerto August/September je tu !!!

Nový Magazin Concerto August/September je tu !!!
Concerto No. 4

  09.08.2021

Pre tých, ktorí hovoria po nemecky je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhate. Magazín Concerto (objednaj tu) je tu pre vás! Najnovšie číslo 4. august/september 2021 obsahuje:

Wolfgang Muthspiel  © Patrick ŠpankoWolfgang Muthspiel © Patrick Španko
Shake Stew © Patrick ŠpankoShake Stew © Patrick Španko

Na obálke najnovšieho spomínaného čísla je Alice Coltrane, manželka slávneho jazzového saxofonistu, ktorý zmenil dejiny jazzu! Jej fotka súvisí zo 60. výročím založenia renomovaného jazzového vydavateľstva Impulse! Takisto číslo prináša dvoch rakúskych držiteľov Ceny Deutscher Jazzpreis - gitaristu Wolfganga Muthspiela a formáciu Shake Stew (viac čítaj tu), ktorí uspeli v hlasovaní v ťažkej medzinárodnej konkurencii na nemeckom jazzovom trhu!

Lash and Grey © Patrick ŠpankoLash and Grey © Patrick Španko
Barbara Dennerlein © Patrick ŠpankoBarbara Dennerlein © Patrick Španko

Z letných jazzových festivalov v Rakúsku si magazín všíma tieto: Jazzfestival Saalfelden (16. - 22.8.2021), Jazzfestival Leibnitz 30.9. - 3.10.2021), Bezau Beatz Special Edition 2021 (6. - 8.8.2021), Outreach Festival (5. - 7.8.2021), program vychýreného viedenského jazzového klubu Porgy & Bess na mesiace august a september, 28.8.2021 bude Jazz Fest Wiesen, ktorý na 28. august sústredil ženské jazzové interpretky ako: basgitaristka Ida Nilsen, speváčky Rebekka Bakken a Cyrille Aimee, organistka Barbara Dennerlein alebo slovenské duo Lask & Grey, ... či o podujatí v hlavnom meste - Wiener Kultursommer alebo koncerty jazzovej hudby cez viedenské kultúrne leto.

Roy Hargrove © Patrick ŠpankoRoy Hargrove © Patrick Španko
Heinrich von Kalnein © Patrick ŠpankoHeinrich von Kalnein © Patrick Španko

Ďalej je tu množstvo informácií - čo, kde, kedy a s kým, 30 rokov s rakúskym vydavateľstvom Jive Music pod titulom 30 Jahre Swing, Bebop und mehr, o novom albume Roy Hargrove - Mulgrew Miller, o malom turné novo vytvorenej trojice Kalnein / López / Schwarz a prezentácii ich debutového albumu, či o novom albume Markus Gieselhart & Big Band Pfaffstätten feat. Andy Haderer - Wiener Neustädter Kanal Suite alebo o BMW Welt Jazz Award 2020, ktorú získal Peter Gall Quintet, ...

Kristina Barta © Patrick ŠpankoKristina Barta © Patrick Španko
Salvator Sobral © Patrick ŠpankoSalvator Sobral © Patrick Španko

A na záver nachýbajú obľúbené recenzie nových jazzových albumov ako: Marc Johnson - Overpass, Ceramic Dog - Hope, Salvator Sobral - BPM, Kristina Barta - Love and Passion, Tomáš Liška & Invisible World - Hope, Wolfgang Lackerschmid - Summe Changes, Andrew Cyrille Quartet - The News, Nikol Bokov - Prometheus, Vince Mendoza - Freedom over Everything, Lars Danielsson Liberetto - Cloudland, Dexter Gordon Quartet - Willisau 1978, Dave McMurray - Greatful Deadication, ... A z domácich rakúskych nových albumov vyberám: Fabian Supancic - I Think of You, Travel Diares - Travel Diares, June in October - My Feet on Solid Ground, Studio Dan - Fanfare III, Fumio Yasuda - My Choice, ... Celkovo neuveriteľných vic ako 140 recenzií albumov z jazzu, rocku, world music i popu. Želám príjemné a poučné čítanie!

Wolfgang Lackerschmid © Patrick ŠpankoWolfgang Lackerschmid © Patrick Španko
Lars Danielsson © Patrick ŠpankoLars Danielsson © Patrick Španko