Odišla ikona poľského jazzu !!!

Odišla ikona poľského jazzu !!!
Zbigniew Namysłowski © Patrick Španko

  08.02.2022

V pondelok 7. februára 2022 obletela jazzový svet šokujúca správa! Vo veku 82 rokov nás náhle opustila ikona poľského jazzu, jeden zo zakladateľov poľskej jazzovej scény - skladateľ, aranžér a saxofonista Zbigniew Namyslowski (9.09.1939 - 7.02.2022). Namyslowski sa hre na svoj nástroj nevenoval hneď od začiatku. Po vojne ho ako sirotu vychovávala jeho stará mama Julie Žeromska, ktorá sa postarala aj o jeho hudobné vzdelanie. To získal v Krakowe, kde sa učil hre na klavíri a vo Varšave, kde navštevoval Strednú hudobnú školu. Tu sa venoval hre na violoncello. Ako jazzman debutoval v roku 1955 v skupine Five Brothers – ako klavirista. Neskôr presedlal na trombón (a hral v rôznych dixielandových kapelách), ale napokon mu učaroval saxofón, s ktorým dobyl jazzový svet.


Zbigniew Namyslowski spolupracoval s mnohými významnými poľskými jazzovými hráčmi ako: Krzysztof Komedą, Janusz Muniak, Leszek Możdżer, Vladislav Sendecki, Michał Urbaniak, Andrzej Trzaskowski a mnohí iní. O svojom prvom koncertnom turné po USA samotný Namyslowski exkluzívne pre skjazz.sk povedal: "Po prvýkrát som tam bol v roku 1962. Hral som so skupinou The Wreckers Andrzeja Trzaskowského. Bolo to veľmi dlhé turné, ktoré trvalo viac ako mesiac, a navštívili sme všetky štáty únie, vrátane pobrežia Kalifornie, Chicaga, ... Takže to bolo veľmi zaujímavé. Mali sme možnosť počuť najväčších jazzových géniov tých čias, ako Johna Coltranea, Milesa Davisa, Sonnyho Rollinsa, Dukea Ellingtona, Counta Basieho, to bolo teda čosi!"

Zbigniew Namysłowski © Patrick ŠpankoZbigniew Namysłowski © Patrick Španko
Zbigniew Namysłowski © Patrick ŠpankoZbigniew Namysłowski © Patrick Španko

Zbigniew Namyslowski vystupoval na Slovensku niekoľko razy, či už to boli samostané koncerty alebo vystúpenia na festivaloch. Len na festivale Bratislavské jazzové dni účinkoval niekoľkokrát: po prvý raz so svojím kvartetom v roku 1977, v roku 1985 ako hosť formácie VV Systém, potom v roku 1997 s programom Dancers, v roku 2012 prišiel aj s mladými poľskými hudobníkmi a po tomto vystúpení s ním redakcia skjazz.sk urobila exkluzívny rozhovor (čítaj tu)! Zbigniew vždy vo svojej hudbe nezabúdal na svoje korene - na poľský folklór, vo svojich formáciách dával priestor aj mladým poľským jazzmenom a ako pedagóg odovzdával svoje skúsenosti a vedomosti ďalej nastupujúcej generácii mladých poľských jazzových hudobníkov. Zbigniew, česť tvojej pamiatke!

Zbigniew Namysłowski © Patrick ŠpankoZbigniew Namysłowski © Patrick Španko
Zbigniew Namysłowski © Patrick ŠpankoZbigniew Namysłowski © Patrick Španko