Poét Adam Baldych !!!

Poét Adam Baldych !!!
Adam Baldych © Patrick Španko

  21.09.2021

Poľský huslista Adam Bałdych je nielen jedným z jedinečných virtuózov, ale aj jedným z najväčších básnikov súčasného jazzu. Na skutočnosť, že jeho hudba má mimoriadne lyrickú žilu, živenú klasicko-romantickou tradíciou jeho nástroja, typickými prvkami poľskej ľudovej hudby, ale aj "blue notes" jazzu, poukazujú takmer všetci chválitelia tohto držiteľa viacerých ocenení. Sú to vlastne skôr básne než príbehy, ktoré Bałdych vytvára všetkými dostupnými prostriedkami, od pizziccata a battuta až po maslovo jemné sláčiky a slučky. Svoju virtuozitu dáva úplne do služieb hudby - s kultivovaným tónom, silným zmyslom pre zvuk a priestor a talentom pre podmanivé melódie. Všetky tieto vlastnosti ho spájajú so sardínskym trubkárom Paolo Fresuom, jedným z najúspešnejších talianskych jazzových hudobníkov, ktorý sa stáva Bałdychovým hudobným partnerom v lyrických hudobných rozhovoroch na novom albume Poetry.

"S Paolom som sa stretol už pred časom, keď som hral na jeho festivale na Sardínii" - hovorí Bałdych. "Už v rozhovore s ním som spoznal akúsi spriaznenú dušu a po všetkom, čo som od neho počul, som si vedel predstaviť, že jeho zvuk by sa mohol dokonale hodiť a ideálne obohatiť môj album. Pozval som ho a poslal mu materiál zo skúšok. Okamžite reagoval demo nahrávkami, z ktorých bolo vidieť, že bez námahy našiel priestor na vyjadrenie. Počas nahrávania som cítil zvláštne spojenie ešte predtým, ako sme zahrali jedinú notu. Bola to fantastická spolupráca."

Krzysztof Dys © Patrick ŠpankoKrzysztof Dys © Patrick Španko
Paolo Fresu © Patrick ŠpankoPaolo Fresu © Patrick Španko

Baldychovi určite pomohlo, že tentoraz natiahol oblúk na na novom albume Poetry ďalej než kedykoľvek predtým. Tak ako je nezameniteľný jeho husľový tón a hymnické kvality jeho skladieb, rovnako rozmanité sú aj formy, farby a štýlové vplyvy. Oveľa menej "klasický" ako na albume Sacrum Profanum, keď elegicky nabil sakrálnu hudbu mnohých storočí. Je rozmanitejší aj preto, že rozšíril svoje poľské kvarteto, v ktorom hrá: klavirista Krzysztof Dys, bubeník Dawid Fortuna, ktorý je oveľa silnejší a jazzovejší, o saxofonistu Mareka Konarského. Album Poetry, ktorý obsahuje jedenásť kompozícií, z toho desať od Adama Baldycha, vychádza vo vydavateľstve ACT Music v piatok 29. októbra 2021!

Dawid Fortuna © Patrick ŠpankoDawid Fortuna © Patrick Španko
Michal Baranski © Patrick ŠpankoMichal Baranski © Patrick Španko