Rakúsky INNtöne Jazzfestival v novom šate !!!

Rakúsky INNtöne Jazzfestival v novom šate !!!
Festival © Patrick Španko

  04.08.2021

INNtöne Jazzfestival na farme Paul Zaunera, ktorý je promotérom, dramaturgom festivalu, jeho majiteľom, ale i trombonistom, od vlani prešiel zásadnou zmenou! Pre pandemické nariadenia sa hlavné festivalové pódium muselo presťahovať z veľkej drevenej stodoly pod holé nebo s distančným sedením. A podľa ankety z minulého roku, si vyše 70 % opýtaných návštevníkov želalo mať takéto sedenia aj tento rok. A tak sa stalo. Niekto sedel, niekto polihoval, ale všetci boli v pohode. Ale počasie výrazným spôsobom miešalo karty!

V spomínanej stodole sa predsa len konali koncerty a to detí (vekovo medzi 9 - 12 rokov), ktoré cez prestávky na hlavnom pódiu mastili Beatles (Come together), Wondera (Master Blaster a iné) či Watermelom Man (Hancock) a iné. Tieto vystúpenia sa im tak zapáčili a vyslovene im zachutili, že potom hrali už cez každú prestávku. Ale boli tu v nedeľu aj teenegeri, ktorí predviedli samozrejme už vyšší level kvality i skúseností a ich fusion bola povzbudivá a osviežujúca.

Koncert detí © Patrick ŠpankoKoncert detí © Patrick Španko
... a teenegerov © Patrick Španko... a teenegerov © Patrick Španko

Na INNtöne Jazzfestival chodím pravidelne každý rok (s výnimkou roku 2020) od roku 2004. A musím sa pochváliť, že od roku 2012 mám každý rok v tlačenom bulletine svoje logo skjazz.sk medzi mediálnymi partnermi. Ale tento rok som sa dostal až na hlavné pódium - čo ma úprimne potešilo po viac ako 15 ročnej spolupráce s týmto nevšedným festivalom! A s hudbou z INNtöne Jazzfestivalu sa stretnete, ako vždy, na Rádiu Devín Slovenského rozhlasu v mojej relácii Exkluzívne z jazzových pódií.

Naše logo v dobrej spoločnosti © Patrick ŠpankoNaše logo v dobrej spoločnosti © Patrick Španko
Keď bolo slnko © Patrick ŠpankoKeď bolo slnko © Patrick Španko

Tento rok počasie hralo významnú úlohu! Podľa prognóz mal byť piatok v pohode, ale v sobotu a najmä, v nedeľu malo silno pršať a k tomu mali byť aj silné fúkanice! Nakoniec to bolo samozrejme opačne: v piatok počas posledného koncertu Bill Frisell Tria bola riadna búrka so silným vetrom a mnoho publika odišlo, ale asi po hodine sa pokračovalo a bol to, podľa očitých svedkov, famózny hodinový set! V sobotu pár razy mierne pršalo, avšak slnko pálilo viac ako inokedy a v nedeľu bolo viac pod mrakom a mierne pršalo iba dva razy. Ale všetci sme boli pripravení, vyzbrojení, ale hlavne odhodlaní, všetko prekonať a vypočuť si fajnový akustický jazz, ktorý nám namixoval Pauli. Tak, ako každý rok, bola dramaturgia skvelá a vyvážená! Recenziu z tohtoročného INNtöne Jazzfestivalu, máte sa ozaj na čo tešiť, si prečítate už zajtra z pera Petra Dobšinského!

Búrka sa blíži © Patrick ŠpankoBúrka sa blíži © Patrick Španko
... a po daždi © Patrick Španko... a po daždi © Patrick Španko