Slovenská jazzová speváčka na Riga Jazz Stage !!!

Slovenská jazzová speváčka na Riga Jazz Stage !!!
Logo

  21.01.2022

13. ročník medzinárodnej súťaže Riga Jazz Stage je určená mladým jazzovým spevákom a bubeníkom do tridsať rokov. Súťaž prebieha v dvoch kolách. V prvom kole posielajú adepti svoje nahrávky. Tie hodnotí porota pozostávajúca z profesionálnych hudobníkov, producentov a riaditeľov festivalov z celého sveta. Spoločne vyberú spomedzi prihlásených adeptov finalistov, ktorí postúpia do finále. A to sa uskutoční v dňoch 7. - 9. apríla 2022 v kine Splendid Palace v Lotyšskej Rige! Celkovo vystúpia mladé jazzové talenty zo 17 krajín sveta!

A veľmi potešujúcou správou je, že aj Slovensko bude mať zastúpenie, v kategórii jazzový spev, svoje zastúpenie. Práve mladá speváčka Eva Halčinová ( * 1994, Kežmarok) bude reprezentovať Slovensko na súťaži Riga Jazz Stage 2022. Mimoriadne úspešne prešla predvýberom a tak dostala pozvánku zúčastniť sa finále tohto súťažného festivalu. Eva je jednou z 13 finalistov – spevákov vybraných z celého sveta. Spievať bude na dvoch súťažných koncertoch pred odbornou porotou z celého sveta. Odborná porota: Giuseppe Mormile (IT), Jamison Ross (USA), Catherine Mayer (D), Georgina Javor (USA), Jeff Levenson (USA), Māris Briežkalns (LV), Önder Focan (TR), Paul Pace ( UK), Raimonds Pauls (LV), Toivo Unt (EST).

Jamison Ross © Patrick ŠpankoJamison Ross © Patrick Španko
Lipa-Halčinová-Jakabčic © Patrick ŠpankoLipa-Halčinová-Jakabčic © Patrick Španko

Eva je absolventkou Konzervatória v Košiciach. Od roku 2016 študovala na fakulte jazzu Hudobnej akadémie im. Karola Szymanowskiego v Katowiciach a štúdium ukončila úspešne - odbor jazzový spev. V roku 2015 sa zúčastnila finále prehliadky Nové tváre slovenského jazzu, kde získala cenu za individuýlny výkon. V roku 2019 vyhrala súťaž kapiel v rámci festivalu Jazz Blues Jamboree v Nových Zámkoch a rok nato otvárala festival na hlavnom pódiu. Už v roku 2020 Eva Halčinová postúpila úspešne do finále Riga Jazz Stage, to sa však kvôli pandémií nekonalo a bolo preložené na rok 2022. V apríli toho roku ju čaká teda finále tejto prestížnej súťaže. Šanca na umiestnenie je vysoká a taktiež je to výborná priležitosť na reprezentáciu. Súťažný koncert prebehne v krásnej koncertnej hale a hodnotiť súťažiacich bude odborná medzinárodná porota.

SÚŤAŽIACI - JAZZOVÝ SPEV:
- Akulina Andreyeva (BLR)
- Aleksandra Smerechanska (PL)
- Alina Zalozna (UA)
- Amanda Becker (D)
- Christopher McDole
- Eylul Ergul (TR)
- Karīna Laugale (LV)
- Katrīna Kabiņecka (LV)
- Louise Balkwill (UK)
- Sara Simionato (IT)
- Valentina Fin (IT)
- Žemyna Krukonytė - Zalcė (LT)
- Eva Halčinová (SVK)

SÚŤAŽIACI - JAZZOVÉ BICIE:
- Azuolas Paulauskas (LT)
- Cristian Tiozzo Caenazzo Anzolin (USA)
- Domo Branch (USA)
- Giovanni Paolo Liguori (IT)
- Jonatan Sarikoski (FIN)
- Kristaps Jānis Sokolovs (LV)
- Mareks Logins (LV)
- Matias Fischer-Mogensen (DK)
- Mehmet Ali Şimayli (TR)
- Mihhail Nikitin (EST)
- Pauls Pokratnieks (LV)
- Sanijs Bondars (LV)
- Sigvards Dižais (LV)
- Yannick Ballmann (BEL)

Viav info na: www.rigajazz.lv

Jonatan Sarikoski © Patrick ŠpankoJonatan Sarikoski © Patrick Španko
Eva Halčinová, archívEva Halčinová, archív